banerRC212

Srijeda, 08 Siječanj 2020

U Čapljini: Iza uspješnih mladih šahista stoje roditelji

   Jedna od manje-više svima znanih izreka – iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, mogla bi se parafrazirati i na šah i sport uopće u Čapljini, u – iza svakog uspješnog mladog šahista (sportaša) stoje roditelji. Kad je šah u pitanju roditelji su neizostavni dio sportskog miljea, tihi, nenametljivi, puste djecu u arenu na šezdeset i četiri polja, povremeno privire kako igra teče, o zapažanjima će kada se dođe kući. Nema buke ni povika kao primjerice, na utakmicama ili treninzima mladih nogometaša, smatraju da je već njihova prisutnost u pozadini, dovoljna da dijete ima sigurnost. Kad je čapljinski šah u pitanju onda su rezultati očiti, novi val već zapljuskuje seniorsku postavu ovoga sportskog kolektiva koji svoju budućnost vidi u vlastitom igračkom kadru. E, sad hoće li ih 'mozgajući', ali statični šah, zadržati kada na red dođu druge mladalačke teme, ostaje za vidjeti, tek trenutačno obećavaju. Kako izgleda u tom srazu dječjih želja i roditeljskih pregnuća, svjedoče primjeri devetogodišnje Ruže Rajič i dvanaestogodišnjeg Mihovila Vukelje.

   „On je spontano krenuo prije pet, šest godina. Jednom prilikom dočekao me kući sa željom da igramo šah. Bilo mi je malo čudno, dan, dva, tri i tako iz dana u dan vidio sam da ima volje, mislim se – hajde ima tu klub odvest ću ga pa neka se oproba. Treneri su uvidjeli da ima potencijala, napredovao je vrlo brzo, postiže solidne rezultate. Trenira već pet godina, u regiji je među najboljima, a sada na razini države teško se probiti u sami vrh, ima djece koja treniraju intenzivno s profesionalcima, a on je više zaljubljen u nogomet. To je razumljivo za dečka njegovog uzrasta. U školi je dobar, pa probat ćemo usporedo i nogomet i šah, pa neka se on na koncu opredijeli“, kaže Ninoslav Vukelja, Mihovilov otac, inače bivši nogometaš više čapljinskih klubova, te u pogledu sinove perspektive ističe:

   „Sve zavisi od njega, ove godine prelazi u kategoriju do 14 godina u kojoj će biti jača konkurencija. Lani je u Neumu na prvenstvu Herceg-Bosne, bio najbolji u svom uzrastu, nastupio je i na državnom prvenstvu u Bjeljini. Mogu reći da ima potporu roditelja, ponavljam, bit će kako on odluči. Mislim da usporedo šah – nogomet, može do početka studija, a onda vidjet ćemo, što će kod njega prevagnuti“.

   Sličan primjer je Ruža Rajič koja ima tek devet godina, a već je i trenirala odbojku, ali je za sada, prednost dala šahu. Njezina majka Adrijana je također, bivša sportašica, odbojkašica Čapljine, koja o opredjeljenju svoje kćerke kaže:

   „Ruža igra šah, vježba u mažoretkinjama i svira gitaru. Ona to sve uspijeva uskladiti zato što želi, a kad želi ima moju potporu. Meni je draže da je ona na treningu nego kući pred nekim ekranom od računala ili televizora ili da je mobitelu, onda je ja pratim. Njezine želje su sada prioritet, dok ona želi i može uskladiti sve obveze, ja ću je podupirati“.

   -Dakle, Ruža u biti vodi mamu?

   -Da, ha, ha, ha…, mama nju, ona manu, uzajamna je to suradnja, jer bez njezine želje ne bi ničega bilo, a opet da nema moju potporu, također, nas dvije u suradnji guramo naprijed“, kaže gospođa Adrijana, te govoreći o kćerkinim šahovskim početcima, nastavlja:

   „Ona je imala želju igrati šah, a mi tada nismo imali šahovsku ploču. Možda je na to utjecao moj otac koji je prije rata aktivno igrao šah u šahovskom klubu. Kad sam vidjela oglas o školi šaha, pitala sam je – hoće li se ona uključiti, pristala je i tako je počelo. Treću godinu ona je tu, u klubu, želi igrati, zanima je, a onda sam i ja s njom. U Herceg-Bosni je uvijek među prva tri, a na državnom prvenstvu, za uzrast do 10 godina, bila je peta. Konkurencija na državnoj razini je jaka, jer se šah puno više igra u Bosni, posebice u Republici Srpskoj, gdje je u planu uvođenje šaha i u škole. Moram reći da škola šaha ŠK Čapljina radi jako dobro. Vode je treneri Vladislav Prskalo i Ekrem Koso, te mladi Zvonimir Karlović. Treninzi su igra, ali i druženje, tako da je to privlači…“, kaže o preokupacijama kćerke gospođa Adrijana.

   Da škola šaha ŠK Čapljina daje dobre rezultate svjedoče dva naslova Sanje Bilić, koja je bila državna prvakinja u konkurenciji do 14 i do 16 godina, te je nastupala na dva europska prvenstva. Sanja Bilić je i aktualna prvakinja splitskog Sveučilišta, dok je njezin klupski kolega Zvonimir Karlović, prvak mostarskog Sveučilišta.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Objavljeno dopunjeno izdanje knjige Dušana Muse o Hercegovačkom ustanku

Dopunjeno izdanje knjige novinara Radiopostaje Čapljina i pisca iz Ljubuškog Dušana Muse "Hercegovački ustanak 1875. - 1878. - akteri, istine i zablude" objavljeno je ovih dana u izdanju izdavačke kuće Rabic Sarajevo.

Musa je kazao kako je drugo izdanje knjige, koja se sada tretira kao znanstveni rad, dopunjeno recenzijom prof. dr. Marinka Marića sa Sveučilišta iz Dubrovnika te osvrtima magistra Marka Tonija Brkića i publiciste Slobodana Šajića iz Sarajeva.

-Također, urađen je indeks imena, mjesta i pojmova što je sveukupno novih 28 stranica – kazao je Musa.

Podsjetio je da knjiga tretira razdoblje od prvih upada osmanskih postrojbi na teritorij današnje Bosne i Hercegovine, 1386. godine, pa sve do prvih godina Prvog svjetskog rata, koje je bilo vrlo turbulentno razdoblje za narod BiH.

- Jake osmanske postrojbe 1386. godine stigle su do Neretve, a već naredne godine kod Bileće ih je dočekao vojvoda Vlatko Vuković te ih strašno potukao, a njihov vođa se jedva uspio spasiti bijegom. Po nekim procjenama bilo je oko 18 000 osmanskih vojnika, a samo oko 6 000 Hercegovaca s vojvodom Vukovićem - kazao je Musa.

Naveo je kako knjiga obrađuje razdoblje osmanske vladavine.

- U knjizi je opisano kako su osmanlije smišljeno osvajale Bosnu i Hercegovinu. Oni su vrlo pedantno i strateški išli na Bosnu i Hercegovinu, svjesni da njihova konjica, koja je bila strah i trepet, ne može doći do izražaja, pa su Bosnu i Hercegovinu slabili na način da su ubacivali svoje ljude. Hrvoje Vukčić Hrvatinić tu je prvi uveo osmansku vojsku, točnije oko 10 000 ratnika, a uskoro nakon što se sve to dogodilo došao je i Hercegovački ustanak kao bunt naroda, i to ne protiv osmanske vlasti u Carigradu, nego protiv begova koji su bili nemilosrdni prema kmetovima - opisao je Musa.

Dodao je kako su se ustanici borili malo više od tri godine, nakon čega je Berlinskim kongresom današnja BiH, odlukom velikih sila, povjerena na upravu Austro-Ugarskoj.

- Zbog dugotrajnih borbi velik broj stanovništva povukao se iz BiH, tako da je na austrijsko područje stiglo oko 200 000 izbjeglica, a u Crnu Goru oko 40 000. Pod pritiskom te izbjegličke krize i svega što se događalo došli smo do održavanja Berlinskog kongresa koji je trajao od 13. lipnja do 13. srpnja 1878. godine i na njemu je zaključeno da se pokrajina Bosna i pokrajina Hercegovina povjere Austro-Ugarskoj - opisao je Musa.

Napomenuo je kako se krizom koju je izazvao Hercegovački ustanak cijela problematika BiH internacionalizirala te su praktično i tadašnji Muslimani kao narod priznati.  

Istaknuo je kako je knjiga značajna i u smislu da otklanja dvojbe da je ustanak započeo u Nevesinju.

- Čitajući knjige našao sam da su već 1876. godine dva engleska putopisca Arthur Evans i William Stillman bili na ovom području i registrirali sve u svojim knjigama koje su izašle samo pola godine, ili godinu dana nakon njihova povratka u Veliku Britaniju. U njima su naveli kako je Ustanak počeo u Dračevu kod Čapljine i nakon toga više nema nikakve dvojbe - kazao je Musa.

Što se same knjige tiče, Musa kaže kako je nastajala oko pet godina te da je koristio uglavnom antikvarne knjige.

- Uz literaturu, uglavnom antikvarne knjige, za izradu ove knjige koristio sam i podatke do kojih sam dolazio u državnom arhivu Crne Gore u Cetinju, zatim podatke iz Beograda, a na našem području zapravo ima najmanje podataka o onome što se nas najviše tiče. Tri puta išao u Ostrogon u Mađarskoj gdje je vođa navedenog ustanka, vojvoda don Ivan Musić studirao bogosloviju, kako bih našao neke podatke o njemu, njegovom ponašanju, o tome kakav je bio student i slično. Navedene podatke sam uspio pronaći i za mene je to vrlo važno - kazao je Musa.

Za ovu knjigu, kako kaže, nije imao nikakve financijske pomoći, a sama priprema, istraživanja, prikupljanje materijala i izdavanja knjige koštalo ga je oko 15 000 maraka.

- Moje zadovoljstvo na kraju je veliko iz razloga što se tih prvih 300 primjeraka dijelom rasprodalo, a dijelom sam ja kao autor iz obzira prema ljudima koji su mi pomagali darivao knjigu. To je način na koji autori vraćaju svoj dug prema osobama koji im pomažu - naveo je Musa.

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!