banerRC212

Četvrtak, 16 Siječanj 2020

Poticaj za 2019. godinu dobnio 81 čapljinski pčelar u iznosima od 150 do 750 KM

   Temeljem Zakona o novčanim potporama klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane potpore – Oprašivanje poljoprivrednih kultura - pčelarstvo , sukladno članku 21., Naputka o načinu i uvjetima za ostvarenje potpora u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2019-tu godinu, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, odobrio je isplatu novčanih potpora za oprašivanje poljoprivrednih kultura, odnosno pčelarstvo. Podršku je dobilo ukupno 439 pčelara, a visina odobrenih potpora kreće se od 150 do 750 maraka.

   Od ukupno 439 odobrenih potpora s čapljinskog područja podršku je dobio 81 pčelar. To je pojedinačno po općinama i gradovima u županiji, najveći broj. Iz ostalih osam općina potporu je dobilo ukupno 358 pčelara. Zanimljivo, od 81 ostvarenog poticaja na čapljinskom području, pojedinačno najviše su dobili pčelari nastanjeni u gradu, Čapljini, ukupno 21, dok je ostalih šezdesetak potpora raspoređeno po različitim naseljima.

   Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za oprašivanje poljoprivrednih kultura – pčelarstvo, vezano za raspoloživa sredstva izvršena je na iznos od 7,50 maraka po aktivnom pčelinjem društvu. Inače, prije podnošenja za novčanu potporu u 2019-oj godini, klijent, odnosno poljoprivredno gospodarstvo, je bio dužan u Registru poljoprivrednih gospodarstava imati potpune i točne podatke.

Ante Markota tvrdi: Čapljinke i uopće Hercegovke su strašno talentirane nogometašice

   Kada je prije šest, sedam godina započinjao sa ženskom ekipom Čapljine, bolji poznavatelji nogometnih prilika u dolini Neretve, smatrali su da mu taj hir neće dugo trajati. U viziju „nevjernih Toma“ nikako se nije uklapao kao nogometaš klubova iz Čapljine, te kraće vrijeme Dubrovnika, britki Ante i mlade djevojke. Međutim godine prolaze, a Ante u ženskom nogometu traje, pet godina u Čapljini i dvije u Metkoviću, gdje s kraćim prekidom vodni ŽNK Neretvu, koja igra Prvu hrvatsku ligu. Gdje je Ante tamo je i obvezna priča o nogometu. Pri susretu posebice voli istaknuti što je uz tekst potpisanom, kazao na početku svoje sad već karijere u ženskom nogometu:

   „Mi smo na početku pričali kad smo krenuli u Balon dvorani, prije sedam godina, da će neke od onih curica doći do reprezentacije. Dvije su bile došle do A reprezentacije Hrvatske, Terzić i Bakalar, Minela Gačanica koja je jedno vrijeme igrala za Čapljinu, igra za A reprezentaciju BiH. Za U 19 igraju Gabrijela Dugandžić i Frančeska Šimić koja je trenutačno ozlijeđena. Maja Jelčić je kapetanica U 17 reprezentacije BiH...

   -Vidimo ne mirujete uz dvije selekcije Neretve, s nekim od djevojaka vježbate i individualno?

   -Da, ovdje u Čapljini stalno radim individualne treninge s Veronikom Terzić, ima tu još par mlađih cura koje su bile kod mene pa i s njim odradim treninge. Jedna od njih je Laura Sušak koja je 2003. godište, a već igra standardno za prvu ekipu Neretve. Ima njih četiri, pet mlađih, one hoće dodatno raditi. Tu dok su u srednjoj školi u Čapljini i Metkoviću igrat će za Neretvu i onda odlaskom na fakultet, ako nastave dalje igrati, to su Split i Zagreb. U Zagrebu imaju Dinamo i Agram, u Splitu su Marjan i Split, mogu birati. Tu se one vide, uz put studiraju, igraju nogomet, dobro uče, imaju neke koristi mogu participirati kod smještaja i hrane i to je to u ženskom nogometu. Jedino nekolicina posebice dobrih ima i novčana primanja“, konstatira trener Markota, te na upit – što djevojke toliko privlači nogometu, kad neke velike koristi nema, nastavlja:

   „One vole nogomet, vole sport, ne kalkuliraju, cifre im se ne motaju po glavi. Vrlo su predane onom što vole. Čapljinke i uopće Hercegovke strašno su talentirane nogometašice. Nogomet nije grub sport to su bile neke predrasude u Hercegovini, međutim ženski nogomet raste u Europi, tako će biti i na ovim prostorima. Mi smo imali jednu dobru ekipu tih mladih cura, u Čapljini, međutim nije bila prepoznata. Njih je sada pet, šest u Neretvi, neke igraju u Mostaru, Rijeci i Splitu. To je bila jedna dobra talentirana generacija. Čapljina i sada uz Maju Jelčić, ima nekoliko nadarenih curica, samo što one rade s muškim, nemaju svoje natjecanje. Neće ta rijeka prestati, Čapljina će izbacivati i nogometašice i nogometaše“.

   -Hrvatski ženski nogomet kako je stanje?

   -Hrvatski ženski nogomet, Prva liga stalno raste, smanjio se broj ekipa s deset na osam, tako da se kvaliteta zbila, sve je teže i teže igrati. Moraš posjedovati određenu kvalitetu da bi mogao biti član Prve hrvatske lige u ženskom nogometu. Bez premca su Osijek i Split, Dinamo (Maksimir) se diže stalno se pojačavaju, a Neretva je četvrta.

   -Kako u toj konkurenciji klubova iz velikih gradova opstaje Neretva?

   -Neretva opstaje iz razloga što ima zaleđe Čapljine i Ljubuškog, ovaj dio Hercegovine nema ženskih klubova izuzev Širokog, pa djevojke dolaze igrati u Metković. Liga je teška, treba dosta raditi. Tek što stasaju igračice odlaze na studij teško ih je držati na okupu u centrima kao što je Metković. Međutim, njihovom voljom i upornim radom uspiju se nositi u Prvoj hrvatskoj ligi. Dokle će to trajati, bazen je sve plići i plići. Ima Neretva i nadarene kadetkinje, one rade s nama, napreduju ali ako dođe do odlaska tri četiri ključne igračice u jednom trenutku bit će problema. Financijsko stanje nije zavidno, ima se za puta, sve ostalo se krpi.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!