banerRC212

Ponedjeljak, 18 Studeni 2019

Čapljinci odali počast Vukovaru - gradu heroju

   Kolonom sjećanja u ponedjeljak večer brojni Čapljinci, odali su počast Vukovaru – gradu heroju. Već po uhodanoj tradiciji u čapljinskoj Koloni sjećanja bili učenici osnovnih škola Vladimira Pavlovića iz Čapljine i Lipanjske zore iz Višića, te čapljinske Srednje škole, predvođeni pedagozima, uz pratnju građana koji su osjećali potrebu da mimohodom od središnjeg gradskog trga Kralja Tomislava do Trga Slobode, odaju počast žrtvi Vukovara. Dok su se prelamali posljednji odsjaji dana i svjetlost upaljenih lampiona, kolona se kretala u znakovitoj tišini. Kraj spomen obilježja učenici i ostali sudionici kolone, položili su upaljene lampione.

   Nakon tog simboličnog čina kojim je odat pijetet žrtvama Vukovara i svim poginulim za slobodu hrvatskog naroda, uslijedio je prigodni program satkan od recitacija u čijem žarištu je bio Vukovar. Priču o gradu, kojom je Siniša Glavašević jedan od heroja Vukovara, putem radio valova, hrabrio svoje sugrađane kazivala je Ela Goluža učenica OŠ Vladimira Pavlovića. Recitaciju „Hrabri ljudi pročitala je Katarina Bošković, učenica OŠ „Lipanjske zore” Višići. Martina Martinović učenica Srednje škole govorila je stihove pjesme „Vukovar” koju je napisao David Čuljak, učenik drugog razreda srednje Poljoprivredno tehničke škole, dok je riječi pjesme „Čovjek” nepoznatog autora, kazivao srednjoškolac Ivan Dugandžić.

   Nakon dirljivih stihova i upečatljivih riječi kojima je obilježena epopeja Vukovara, tiho kako su i došli, Čapljinci - učenici i građani, čelnici gradskog vijeća i poglavarstva, razilazili su se manje više svi s mislima na 18. studeni 1991. godine, odnosno žrtvu Vukovara - grada heroja. Valja reći da su prigodni program kojim se Čapljina prisjetila vukovarskih žrtava, osmislili i vodili pedagozi i učenici Osnovne škole Vladimira Pavlovića.

 

Susret hercegovačkih i dalmatinskih vinara i vinogradara u Vinariji „Vina Zadro“ na Domanovićima - Poticaj suradnji i udruživanju

   Prvi susret vinara i vinogradara Hercegovine i Dalmacije nepodijeljeno je bilo mišljenje okupljenih, polučio je pozitivne ocjene pristiglih proizvođača, čelnika gradova i općina juga Hercegovine, susjednih dalmatinskih općina, nadležnog ministarstva Hercegovačko-neretvanske županije i drugih gostiju. Čapljina, odnosno Hercegovina, uz gostoprimstvo doista su imali što i pokazati – reprezentativnu Vinariju „Vina Zadro“ s podrumom prema svjetskim standardima i kušaonicom vina. U ukupni dojam uklopila se i skupina turista iz Češke, koji su navratili probati i uz put kupiti i ponijeti koju butelju. Jamačno će razmjena iskustava i informacija svima dobro doći, a očito je bilo da su pali i neki poslovni dogovori.

   Inicijatori i organizatori ovog susreta bili su Grad Čapljina – gradonačelnik dr. Smiljan Vidić i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanske županije. Kako je istaknuto u prigodnim obraćanjima, cilj druženja bilo je povezivanje i zbližavanje vinara Hercegovine i Dalmacije.

   „Puno pričamo o vinu, hvalimo se površinama desetinama tisuća trsova, milijunima litara proizvedenog vina, ali ako ozbiljno razmislimo na Europskom, a da ne kažem svjetskom tržištu što to znači. Ništa. Dakle, poenta ovog današnjeg susreta i te naše ideja bila je da se još više upoznate, odnosno da razmjenjujete ideje, da razmjenjujete iskustva, a u konačnici mislim da vi prije svega morate razmisliti o udruživanju“, naglasio je uz ostalo u prigodnom obraćanju dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

   Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva H-N županije kazao je da se ideja za organiziranje susreta rodila u Stonu, na danima „Otvorenih vrata Peljeških podruma“, kroz razgovor „moje malenkosti s Vedranom Antunicom načelnikom općine Ston i dr. Vid ićem gradonačelnikom Čapljine“.

   „Zamišljeno je da ovi susreti krenu u prvom smislu te riječi, da baš budu susreti i druženje na način da to bude jedne godine u Hercegovini, sljedeće godine u Dalmaciji i da idemo tako u krug, a opet na način da se u svakom od tih susreta predstavi jedna od vinarija, dakle da bude domaćin i predstavi sebe i svoju lepezu proizvoda bez ikakvog natjecanja“, kazao je ministar Jović.

   U ime Vinarije „Vina Zadro“ okupljene je pozdravio Ivan Zadro pokretač projekte vinarije, koji se osvrnuo na početke njezinog rada 1996., preko ulaska u partnerstvo s tvrtkom MCI iz Širokog Brijega 2008. godine, podizanja 35 hektara vinograda na Bogoševcu, izgradnje kušaonice koja je ujedno i restoran i turistički objekt.

   Uglavnom, uz razmjenu iskustava, susrete i dogovore, prvi susret vinara i vinogradara Hercegovine i Dalmacije, bio je i svojevrsna demonstracija kvalitete vina i pjenušca s vinorodnih Dubrava. Uostalom u prigodnom obraćanju voditeljice, kolegice Danijele Nogulica, naglašeno je da vinogradarstvo na čapljinskom području ima tradiciju još od ilirskog plemena Daorsa, preko helenističkog razdoblja, o čemu svjedoče amfore pronađene u Desilu, rukavcu Hutovog blata, pa do današnjih dana.

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend