banerRC212

Radio Čapljina

Radio Čapljina

Najveći bh. izvoznik ASA Prevent otvorio pogon u Stocu

Pogon tvrtke "Prevent" u Stocu započeo je s radom. U pogonu koji se nalazi u industrijskoj zoni na prilazu Stocu, radi tridesetak osoba, u što smo se i sami uvjerili. Voditelji proizvodnje za više pojedinosti u pogledu rada pogona, uputili su nas na predstavnike tvrtke u Visokom. Prema onom što smo vidjeli pogon je s radom počeo, šivanjem zaštitne odjeće.

Valja reći da je kompanija ASA Prevent najveći bh. izvoznik, za deset mjeseci prošle godine izvezla je robe u vrijednosti od 514 milijuna maraka. Proizvodi Prevent grupacije izvoze se najvećim dijelom u Njemačku, Austriju, Francusku, Tursku, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju. Zanimljivo, sva proizvodnja se izvozi. Inače, Prevent se bavi proizvodnjom autopresvlaka, namještaja, kočnih diskova, zaštitne opreme, automobilskih komponenti…, a zapošljava oko 8.000 radnika. Dolazak ASA Preventa u Stolac, odnosno Hercegovinu, gdje do sada nisu imali pogona, zanimljiv je poslovni iskorak. Vrijeme će pokazati koliko će on biti učinkovit. (dmu)

10. siječnja obilježava se Svjetski dan smijeha

Danas je Svjetski dan smijeha kojeg je osmislio i utemeljio Indijac Madan Kataira s namjerom da potakne sve ljude na svijetu da se smiju što češće.
 
Svjetski dan smijeha slavi se od 1998. godine i to dva puta godišnje - 10. siječnja i 2. svibnja.
 
Cilj je Svjetskog dana smijeha potaknuti ljude da se što više smiju jer će se osjećati bolje, rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, tvrde brojni znanstvenici i liječnici koji poručuju kako se smijati treba svakoga dana.
 
Kada se čovjek smije aktivira se čak 80 mišića, a od toga njih 17 na licu. Osim toga, smijehom se "treniraju" hormoni jer se tada proizvodi više endorfina, kojega nazivaju i hormonom sreće. Stručnjaci također tvrde da je par minuta smijanja isto kao i 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu. 
 
Istraživanja pokazuju da se u odrasloj dobi smijemo oko 17 puta dnevno, a najmlađi to čine oko 300 puta dnevno. Žene se češće smiju muškarcima, nego muškarci ženama. Dokazano je da su se ljudi nekad smijali u prosjeku 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na tek šest minuta.
 

Bliženjem kraju blagdanskog razdoblja pada cijena zelene salate

Na Veletržnici u Tasovčićima ništa nova, unutar žičane ograde mir i tišina, a ispred krkljanac uvećan slavljenjem blagdana pravoslavnog Božića. Cijene bez većih promjena u odnosu na prednovogodišnje. Skuplji su blitva 1,4 do 1,6, zatim peršin 4,5 do 5 maraka kilogram zelene mase, celer 4 do 5 maraka, te mrkva 90 feniga do 1,10 maraka. Nekoliko je manjih pojeftinjenja u prvom redu zelena salate koja se sada nudi za 1,3 do 1,5 marku kilogram, raštike 1,5 do 1,8 maraka i kelja 60 do 80 feniga. Ostalo povrće manje-više zadržalo je cijene od zadnjeg petka u 2017-oj godini, pa se tako krumpiri i dalje prodaju po 50 do 60 feniga, zanimljivo, ove zime skuplji su banjalučki nego iz drugih regija. Kupus je ostao 30 do 40 feniga, karfiol je 1,2 do 1,3 marke, kupus pupčar od 1,3 do 1,5 marku, te brokule 1,8 do 2,2 marke. Cijena špinata se ustabilila na 80 maraka s otvorenog, pa do 1,4 marke plastenički, dok se prasa nudi po cijeni od 1 debele stabljike, pa do 2 marke tanke stabljike. Cikla je 90 feniga do marku, crveni luk 1,2 marke vojvođanski, pa do 1,3 konjički, iz Buturović polja. S obzirom na razdoblje godine cijene crvenog luka mogle bi ove godine bilježiti nove rekorde. Cijena bijelog luka zahvaljujući obilnoj ponudi bijeljinskog i vojvođanskog, stabilizirala se na 6 do 8 maraka vijenci, cijena domaćeg graha u zrnu je 5 do 6 maraka.

Voće, uz odličnu ponudu jabuke su od 90 feniga pa do 1,7 maraka, još uvijek se može naći i domaćih krušaka, naravno iz Bosne, a cijena se kreće od 1,2 pa do 2,5 marke uvozne. Suhe smokve su 4 do 5 maraka, jezgra domaćih oraha od 16 do 18 maraka, dok je kivi od 1,2 do 1,5 marku. Ima i voća iz delte neretva, najviše svakako mandarina koje se cijene od 1 do 1,3 marke, naranče su oko 1,5, a rijetki grejp od 1 do 1,2 marke. Cijena izgledom izuzetno kvalitetnog opuzenskog limuna je 2,4 do 2,7 maraka za kilogram. Sve navedene cijene su na veliko.

Ispred veletržnice kao i obično petkom glavnu riječ i ovoga puta vodili su prodavači ribe i mliječnih proizvoda. Riba je imala standardne cijene 9 maraka pastrva iz uzgoja, a 11 šaran, dok su fileti bili 14 maraka za kilogram. Somići su se cijenili 6 maraka, a jegulja uobičajenih 40 maraka za kilogram. Nudila se i riječna riba – keljavci i babuške i to po cijeni od 3 marke, dok je cinkva bila 8 maraka kilogram. Mliječni proizvodni, mladi sir se nudio za 4 do 6 maraka kilogram, miješani ovčji/kravlji bio je 10 do 12 maraka, suhi ovčji 14 do 15 maraka iz Podveležja, a 18 s Morina. Uz već standardne prodavače mliječnih proizvoda iz Podveležja i iz Nevesinja, koji nude sir s Morina, povremeno se ispred veletržnice pojave i neki povremeni prodavači, a cijene njihovih proizvoda u okviru su navedenih. Ponuda drva obilna cijena uobičajena, 75 maraka cijenio se prostorni metar oblice, dok su cijepana bila 80 maraka, a vreća drva 4 do 5 maraka. Međutim ovo su istaknute cijene, a konačne zavise od umijeća cjenkanja prodavača i kupca. Uz navedeno ispred veletržnice su se nudila domaća jaja i perad, pa domaće vino i sok od šipka, alatke kovača iz Vareša, a bilo je i razne odjeće. Jednom riječi petak na Veletržnici je poseban dan, reklo bi se nema što nema, naravno prodavači bi željeli više kupaca.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed

3°C

Čapljina

Oblačno

Vlažnost: 96%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 16 Siječanj 2018 13°C 3°C
  • 17 Siječanj 2018 15°C 3°C

banerRC1vikend