banerRC212

Radio Čapljina

Radio Čapljina

Završnica boćarskog prvenstva BiH - Zjogovi se žarili od uzbuđenja, u finalu 'Rozići' protiv Širokog

Mostarski Ante Rozić i Široki, finalisti su momčadskog prvenstva BiH u boćanju. U zanimljivim i neizvjesnim utakmicama poluzavršnice doigravanja za prvaka, 'Rozići' su tek u „pripetavanju“ nadoknadili zaostatak iz prve utakmice protiv Bure, dok su u Čapljini boćari Širokog detronizirali sad već bivšeg prvaka, Čapljinu. Treća utakmica završnice bio je uzvrat u razigravanja za opstanak između Dračeva i Rastoka iz Prologa kod Ljubuškog. I ova utakmica završena je u „pripetavanju“. Naime, shodno propozicijama ukoliko rezultat nakon dvije utakmice bude izjednačen igra se prema pravilima Kupa europskih prvaka u boćanju, tako da na scenu stupaju po dva valjača i izbijača. Valjači valjaju u krug, dok izbijači izbijaju bulin iz kruga, igrajući naizmjenično sa po dvije boće.

Upravo je to pravilo na dvije od tri utakmice uzbuđenje uz zjogove dovelo do vrhunca. U duelu između Ante Rozića i Bure, pobjednik je bio poznat tek poslije treće ture. Utakmica Ante Rozić – Bura, u kojoj su Mostarci bili domaćini u Grudama, završena je rezultatom 13:11 za 'roziće'. Pošto je u prvoj utakmici Bura slavila identičnim rezultatom, pristupilo se razigravanju.
U prvoj turi bilo je neodlučno 2:2. Dragan Dragoje uvaljao, a Dario Stojčić izbio bulin za Antu Rozića, a isti rezultat za Posušake, ostvarili su Ivan Milas, jedna pogođena boća i Mato Grubišić, jedan pogođeni bulin. Međutim, to je bio tek početak drame. U drugoj turi ponovo je bilo 2:2, Dragan Dragoje je imao dvije uvaljane boće za 'roziće', dok su za Buru poene ostvarili Ivan Milas, jedna uvaljana boća i Vlado Sentić, jedan pogođeni bulin.
Odluka je pala tek u trećoj turi razigravanja. Odlični Dragan Dragoje imao je opet jednu uvaljanu boću, dok je Damir Galić dodao dvije uvaljane boće, a po jednom su bulina pogodili Dario Stojčić i Tomislav Rašić. Bura je drugu turu završila bez pogodaka, Ivan Milas imao je jednu, a Jozo Budimir, dvije uvaljane boće, pa je tako konačni rezultat razigravanja bio 9:7 za Antu Rozića koji se prvi put plasirao u finale.
Uzbudljivo je bilo i u Čapljini, gdje je domaćin također, „lovio“ dva poena zaostatka iz prve utakmice. Poslije prve trećine, izgledalo je da će u tome uspjeti, međutim rasplet u nastavku odnio je svaku nadu. Spremniji Širokobriježani u uzbudljivoj završnici osigurali su i drugu pobjedu i tako se probili u finale doigravanja za prvaka. Treba svakako istaknuti da oba finalista nikada prije nisu osvajali naslov prvaka.
Dok se velika borba vodila na zjogovima u Grudama i Čapljini, ni u obližnjem Dračevu, nije bilo manje uzbudljivo. Podsjećamo, Rastok je prvu utakmicu donekle neočekivano, dobio 14:10. Identičan rezultat bio je i u uzvratu, pa se pristupilo razigravanju. Utakmicu je presudio Ante Dedić – Šampion, iskusni Ljubušak u dresu Dračeva, koji je poslije prve ture imao jedan pogođeni bulin. Boćari Rastoka nisu uspjeli ni uvaljati ni pogoditi, pa je tako Dračevo ovaj dio utakmice riješilo u svoju korist 1:0 i time izborilo opstanak u ligi, dok bi Rastok ukoliko bude više od osam klubova u sustavu natjecanja, igrao drugu ligu.

Rezultati uzvratnih utakmica boćarskog prvenstva BiH, play off, Čapljina: Čapljina – Široki 10:14, prva utakmica 11:13, također za Široki, Grude: Ante Rozić – Bura 13:11, prva utakmica 11:13 za Buru, razigravanje 9:7 za Antu Rozića; play out, Dračevo: Dračevo – Rastok 14:10, prva utakmica 10:14 za Rastok, razigravanje 1:0 za Dračevo koje tako ostaje u Prvoj ligi.


Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Čapljinac Mirsad Mesihović virtuoz u tehniciranju loptom naglašava 'Uspjeh ne dolazi preko noći'

Bio je sam u svom svijetu, lopta i on. Tako je to često u životu Mirsada Mesihovića, mladog Čapljinca, koji smisao nalazi u vježbanju freestyl nogometa, odnosno tehniciranja loptom, narodski kazano pimplanju. Dok stoji na ramenima i glavi, lopta mirno počiva na stopalima, čas na jednom, čas na drugom, a na zemlju, kao da ne misli pasti. Trajalo je to dok Mirsad sav znojan nije odlučio malo predahnuti. Počeli smo opaskom da mu 'posao' nije baš lagan:
„Ako želite mnogo postići u freestyl nogometu, morate mnogo trenirati. Ja sam za godinu postigao jako puno s tim da sam trenirao dnevno i po sedam sati. Došao sam do razine kada imam što pokazati“, kaže Mirsad koji na upit koliko može tehnicirati loptu klasičnim pimplanjem nogom, kaže:
„Rekord mi je 1.600 puta, a za to treba 'satak' vremena. Morate imati sigurnost, a ona dolazi samo vježbanjem. Ako želite uspjeh morate mnogo trenirati. Nema uspjeha preko noći.“
„Sedam sati, nije li to malo puno, što drugo radite?“
„Završio sam srednju školu, trenirao sam tri godine nogomet, u NK Čapljini. Nije mi se svidjelo.“
„Zašto, ne vole da igrači žongliraju?“
„Nije mi se svidjelo, jer nisam igrao dovoljno, onda sam prešao na ovaj sport. Ovo mi se mnogo sviđa, kad sam prvi put ugledao trik zvani 'ATW put oko svijeta', to me oduševio.“
„Što kažu prijatelji, kolege.“
„Kažu mi da idem dalje, da vidno napredujem, da ću sigurno uspjeti realizirati ono što sam zamislio.“
„Što znači uspjeti u tehniciranju loptom, jesu li to rekordi ili…?
„Moguće i to, ali za sada uživam, na ovaj način se izražavam. Mislim još mnogo trenirati, pa ću onda razlučiti što i kako dalje. Smatram da moram još mnogo učiti i vježbati. Za dvije tri godine mislim da ću dostići vrh, a onda, vidjet ćemo.“
„Kako zovu sport kojim se baviš“
„Ovaj sport zovu freestyl nogomet. Ima mnogo razlike od nogometa, koji je danas klasičan u svijetu. Ova dva sporta su odvojena. Za klasični nogomet ne treba puno vremena, imate trenere, sva pomagala, dok u ovom sportu nemate pomagala, sami ste s loptom. Tutorijali (upute za rad op. a.) vam samo mogu pomoći da bolje shvaćate trikove, i to je to. Tutorijali su jedini spas ako dalje želite napredovati.“
„Je li vas netko zvao na neku priredbu, da prezentirate umijeće.“
„Nije. Znam jako mnogo stvari što se tiče freestyl nogometa iako treniram nešto više od godinu dana. Nisu svi trikovi komplicirani, neki se mogu naučiti za tjedan, dva, a neki za mjesec.“
„Koliko treba vremena za trik, koji ste maločas radili, stajanja na ramenima i glavi s loptom na potpetnici?“
„To su dva odvojena trika, za koje treba pola mjeseca. Međutim ako želite izvesti taj trik, morate znati neke druge, kažem treba biti uporan.“
Uporan, uporan… tu riječ Mirsad često ponavlja, za sada vježba sam, publika su mu slučajni polaznici, a sutra tko zna?
Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Odgođen Susret klapa u Trebižatu

Zbog tragedije u kojoj je na pruzi od strujnog udara smrtno stradao dječak
 i zbog zdravstvenog stanja njegove sestre koja je zadobila teške ozljede HKUD Seljačka Sloga odgađa Međunarodni susret klapa Trebižat – 2018. Koncert se trebao održati u četvrtak, a o novom terminu HKUD Seljačka Sloga će naknadno odlučiti.

  • Objavljeno u Najave
Pretplati se na ovaj RSS feed

16°C

Čapljina

Vedro

Vlažnost: 29%

Vjetar: 22.53 km/h

  • 25 Rujan 2018 20°C 11°C
  • 26 Rujan 2018 20°C 10°C

banerRC1vikend