banerRC212

Ponedjeljak, 08 Studeni 2021

U Zvirovićima komemoracijskim skupom obilježena 29. obljetnica pogibije brigadira Božana Šimovića.

8. studenog 1992. godine braneći rodnu grudu poginuo je brigadir Božan Šimović. Tim povodom i ove godine u Zvirovićima je održan komemoracijski skup „U spomen na hrvatske vitezove“.
Podno spomen križa i na grob brigadira Božana Šimovića položeni su vijenci i upaljene su svijeće. A potom je održan prigodni komemoracijski skup na kojem se okupljenima obratio gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić.
Misu zadušnicu za Božana Šimovića te za još 9 njegovih suboraca iz mjesne župe i 77 žrtava Drugog svjetskog rata i poraća iz Zvirovića i Prćavaca služio je župnik Ivan Perić.
Legenda Domovinskog rata Božan Šimović, utemeljio je i do pogibije zapovijedao Postrojbom za posebne namjene Ludvig Pavlović. Bila je to elitna postrojba HVO, sudjelovala je u svim ključnim oslobodilačkim bitkama u Domovinskom ratu.

 

 

Ivana Vidić Njavro i Ivan Vidić predstavili Čapljinu na reviji tradicijskog ruha " Od Mora do Save"- svadbeno ruho

Proteklog vikenda u športskoj dvorani O.Š. S.S. Kranjčevića u Mostaru održana je Druga revija tradicijskog ruha " Od Mora do Save"- svadbeno ruho koju organizira HKUD “Sv. Ante” iz Cima.

Sestra i brat, Ivana Vidić Njavro i Ivan Vidić predstavili su Čapljinu, za što su dobili i prigodno priznanje.

Revijom kojom je proslavljena je 150. obljetnica utemeljena HKUD “Sv. Ante” iz Cima nastoje se dozvati slike prošlosti, likovi mladenki i mladoženja kakve više ne možemo sresti na našim putovima.

Izlazak Ivane i Ivana možete pogledati u videu na 29:50  te dodjelu priznanja na 1:42:23 

Na reviji je 19 kulturno-umjetničkih društava i skupina iz cijele Bosne i Hercegovine predstavilo svadbeno ruho, tako da su posjetitelji imali priliku vidjeti i upoznati se s narodnim nošnjama koje su se nosile u svadbenim prilikama.

Sudionici su bili iz Čapljine, Čitluka, Mostara, Trebinja, Posušja, Roškog Polja, Rame, Livna, Kupresa, Uskoplja, Bugojna, Novog Travnika, Jajca, Kaknja, Brankovića, Tuzle i Orašja.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!