banerRC212

Petak, 19 Studeni 2021

Na veletržnicu u Tasovčićima: Stigli njemački krumpiri cijena 1,0 KM, domaći se cijene od 0,8 do 1,2 KM, paprika domaće sjeme 2 - 2,5 KM za kilogram, a pijetlovi 15 do 17 KM

    Ljubitelji krumpira se ne moraju bojati na veletržnicu u Tasovčićima stigao je njemački krumpir, nije baš jeftin, cijeni se 1,0 KM za kilogram. Južnohercegovački i planinski ispred veletržnice, se nude za 1,2 KM, dok je banjalučki 0,8 KM za kilogram. Naravno njemački krumpir je uredno pakiran u vreće od po 10 kilograma, pa tko voli neka izvoli.

Inače, vremenske prilike konstantne južine, umrtvile su cijene na veletržnici u Tasovčićima u razdoblju od 12-og do 19-og studenog. U odnosu na prošli barometar cijena registrirali smo nekoliko tek manjih promjena. Za nijansu jeftinije su brokule 2,0 do 2,5 KM, a skuplji raštika 2,5 do 3,0 KM, paprike - cijena domaćih se popela na 2,0 do 2,5 KM, te paprike roge čiji se donji prag spustio na samo 0,7 KM zelene, dok se gornji popeo na 2,5 KM crvene boje.

Cijene su zadržali kupus 0,8 do 1,0 KM, kupus za zimnicu ispred veletržnice trži se za 1,2 KM glavica do 1,4 KM ribani s uslugom soljenja. Patlidžani i cikla su također, 0,8 do 1,0 KM, zelena salata i kelj su 0,8 do 1,2 KM, mrkva je oko 1,0 KM, blitva je 1,0 do 1,2 KM, karfiol 1,0 do 1,3 KM za kilogram. Još uvijek ima domaćih rajčica moramo istaknuti vizualno izvrsne kvalitete koje se cijene od 1,0 do 1,8 KM. Cijene su dalje zadržali krastavci i crveni luk 1,5 do 1,8 KM, te tikvice koje su 1,6 do 1,8 KM, dok je špinat 2,0 do 2,5 KM. Novina u ponudi je kupus pupčar – prokulice, koje se cijene od 2,0 do 2,5 KM. Cijena mahuna se ustabilila na 3 do 4 KM, od 3 do 4 KM za kilogram, cijene se list peršina i celera, dok je prasa od 2 tanke pa do 3 KM debele stabljike. U ponudi ima i slatkog krumpira – barata, koji se nudio za 3,0 do 3,5 KM. Kao i obično najskuplje povrće je bijeli luk koji se cijenio od 5,5 KM uvozni srbijanski u refuzi, pa do 10 KM domaći u vijencima.

Voće, cijena jabuka je i dalje pristupačna od 0,50 do 1,5 KM, dok su kruške od 1,2 do 3,0 KM, uvozna abata. Dunje su se cijenile od 0,8 do 1,3 KM, kivi je 0,7 do također 1,3 KM, divlji šipak 1,0 do 1,2 KM. Kesten je bio od 2,5 do 5,0 KM. Cijena mandarina za nijansu je niža 0,8 do 1,0 KM, dok je slatkih šipaka bila u porastu 1,5 do 2,0 KM. U ponudi ima i egzotičnog voća kao što je kivano čija je cijena 4 KM, japanske jabuke 0,7 do 1,2 KM, mušmule 2 KM, a ima i domaćeg limuna iz okućnica kojeg stalnim prodavačima na veletržnici dostavljaju vlasnici, trenutačna cijena 3,5 do 4,0 KM za kilogram.

Ispred veletržnice u petak 19-og bila je nešto manja gužva od uobičajene, vozači i dalje nedisciplinirani, stanu kraj ribe, sira i drugih proizvoda kupujući kroz prozore vozila. Dok oni kupuju zatečeni vozači voze u rikiverc, jedva se mimoilazeći s vozilima iz drugog smjera, zaista krajnja vozačka nekultura. Potenciranjem problema takvog nesavjesnog ponašanja nastojat ćemo probuditi njihovu savjest.

Što se ponude ispred veletržnice tiče bila je uobičajena – riba, mliječni proizvodi, domaći perad i jaja, suho meso, drva poljoprivredne i kućanske alatke kovača iz Vareša i razna druga roba. Valja reći da prvi put od veljače u ponudi nije bilo presadnica povrća. Drva su imala standardnu istaknuti cijenu od 85 do 100 KM za prostorni metar, oblovina i cijepana, ali to je istaknuta cijena, a prodaju se kako to narod kaže – kako se dvojica ili dvoje dogovore. Domaća jaja bila su uobičajena 0,23 pa do 0,30 KM, koke 12, a pijetlovi 15 – 17 KM. Ražovo brašno bila je 1,5 KM, suha domaća slanina 13 do 15 KM, čvarci 16 KM, suha goveđa pečenica 18 KM itd. Različiti sirevi cijenili su se od 4 KM mladi ovčji sir i Podveležja, pa do 20 KM suhi ovčji s Morina i Zelengore, te livanjski u kolutovima. Kajmak je bio 15 do 18 KM, a maslo 14 do 16 KM. Uobičajene cijene imala je i riba glave šarana bile su 2 do 3 KM komad, somići su bili 6, pastrva iz uzgoja 9, šaran 10, a fileti pastrve 12 KM za kilogram itd.

Tekst i foto: D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Tjedni sudske nagodbe u Općinskom sudu u Čapljini

Na inicijativu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH u svim prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima u BiH organizira se provođenje aktivnosti ,,Tjedni  sudske nagodbe".

Razdoblje implementacije aktivnosti je od 22.studenog  do 03. prosinca 2021. godine

Cilj organiziranja ,,Tjedna sudske nagodbe" jeste rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke. Na ovaj način se želi izvršiti pozitivan utjecaj na učinkovitost sudskih postupaka te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova, gdje se kao prioritet postavlja brzo i efikasno rješavanje, s naglaskom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda.

U skladu sa navedenim, pozivamo sve zainteresirane stranke, a čiji se predmeti vode pred ovim Sudom, da u navedenom razdoblju pristupe sudu te riješe svoj predmet sudskom nagodbom.

Ukoliko želite Vaš predmet riješiti sudskom nagodbom to možete učiniti na način da informirate suca koji vodi Vaš predmet, na jedan od sljedećih načina:

-     samostalno ili preko svog zastupnika uputite pismeni prijedlog za zaključenje sudske nagodbe;

-     samostalno ili preko zastupnika kontaktirajte suca kako bi zajednički dogovorili termin za ročište za sklapanje sudske nagodbe;

-     zajedno sa suprotnom strankom, te zastupnikom ukoliko ga imate, u tijeku navedenog razdoblja, pristupite na sud s prijedlogom za zaključenje sudske nagodbe.

Prednosti sudske nagodbe

Sudska nagodba predstavlja:

Kraći i efikasniji postupak

Vaš spor se okončava zaključivanjem sudske nagodbe pred prvostupanjskim sudom.

Sporazum stranaka se unosi u zapisnik koji stranke potpisuju. Sudska nagodba ima status ovršne isprave, bez drugostupanjskog žalbenog postupka u predmetu.

Jeftiniji postupak

Sudska nagodba je privilegirana sa aspekta plaćanja sudske pristojbe, a prema odredbama Zakona o sudskim pristojbama. Zaključivanje sporazuma među strankama znatno skraćuje vrijeme trajanja spora, te na taj način reducira i ostale potencijalne troškove nastale u vezi sa sudskim postupkom.

Jednostavniji postupak

U slučaju da se spor riješi zaključenjem sudske nagodbe stranke i sud su pošteđeni dugotrajnog vođenja postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odlaganja/odgađanja ročišta, dugotrajnog postupka namirenja, eventualnog drugostupanjskog postupka te dodatnih troškova koji nastaju pri tome.

Sigurnost i povjerenje

Sudska nagodba je izvršna isprava - stranke su u obavezi postupiti prema dogovoru navedenom u zapisniku o sudskoj nagodbi, jednako kao po pravomoćnoj i ovršnoj presudi. U slučaju da dužnik ipak ne postupi po postignutoj nagodbi, na osnovu nje je moguće pokrenuti postupak za prinudnu naplatu (ovršni postupak). Time se stranke oslobađaju dodatnog vođenja parničnog postupka pred sudom.

Prednost rješenja spora između stranaka zaključenjem sudske nagodbe je i očuvanje poslovne saradnje ili privatnih odnosa između stranka u postupku. Prilikom zaključenja sudske nagodbe stranke same biraju način rješenja spora i nagodba predstavlja njihov međusobni dogovor. U tom slučaju istinski sami odlučujete o sudbini Vašeg spora, navodi se u obavijesti Općinskog suda Čapljina.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!