banerRC212

Petak, 06 Rujan 2019

Na veletržnicu u Tasovčićima stigle prve mandarine, cijena 1,8 do 2 KM

Pijac8 Domace rajcice 15 KMNovina na veletržnici u Tasovčićima su prve mandarine, cijena 1,8 do 2,0 KM za kilogram. Ponuda je još skromna, ali su tražene, pa su u startu pravi izazov za proizvođače i trgovce. Kod povrtlarskih kultura nastavlja se svojevrsno zatišje karakteristično za konac kolovoza i početak rujna, za koje neki od stalnih prodavača na veletržnici, krive početak školske godine, odnosno troškove oko opremanja školaraca. U odnosu na konac kolovoza jeftiniji su karfiol čija se cijena prepolovila i trenutačno je 1 do 1,2 KM, zatim zelena salata koja je 1,3 do 1,6 KM, blitva čija je nova cijena 1 do 1,3 KM, patlidžani koji su 0,5 do 0,8 KM, te krastavaci čija je cijena 0,8 do 1,3 KM. Od barometra cijena prošlog petka skuplji su raštika 2 do 2,5 KM i paprike roge 1 do 1,8 KM.

   Cijene ostalog povrća približne su prošlotjednim, krumpiri su i dalje 0,4 do 0,7 KM, kupus 0,4 do 0,6 KM, paprike od 0,5 do 1,0 KM, tikvice i cikla 0,7 do 1,0 KM, kelj 0,8 do 1,0 KM, crveni luk i mrkva 0,8 do 1,2 KM, za kilogram. Stabilne su cijene mahuna, te peršina i celera 2 do 3 KM, pa brokule 2,5 KM, prasa koja u ovom dijelu godine stiže iz Srednje Bosne 2,5 do 3,0 KM, bijelog luka 2 refuza, pa do 6 KM vijenci. Rajčice se cijene od 0,8 od hibridna sjemena, 1 do 1,2 KM su iz Buturović Polja, pa do 1,5 KM, koliko stoji domaći jabučar. Grah u zrnu tzv. aligrah, je 6 do 7 KM za kilogram, a različite vrste tikava od 0,7 do 1,2 KM.

   Voće, ponuda jabuka sve je bogatija, cijena uobičajena 0,80 do 1,0 KM su domaće, a do 1,2 KM uvozne. Odlična je ponuda krušaka čija se cijena kreće od 0,8 do 1,6 KM. Stolno grožđe i dalje je od 1 do 1,5 KM, vinskog još nema, bostan je 0,5 do 1,0 KM, a lubenice 0,3 do 0,5 KM za kilogram. Maline čija se sezona bliži kraju, su 6 KM, kupine 5 KM, a borovnice od 8 KM plantažne, pa do 10 KM za kilogram, planinske. Nešto jeftinije su drenjine 1,5 do 2 KM, a skuplji su redom - svježe smokve, nova cijena je 2 do 3 KM, zatim suhe smokve 5 do 7 KM, šljive 1 do 1,2 KM, aronije 6 do 8 KM za kilogram. Nešto skuplje su i breskve čija je sezona pri kraju, 0,8 do 1,5 KM, koliko se cijene i nektarine, 0,8 do 1,5 KM.

   Na prilazu veletržnici ponuda je sve bogatija, pa su se tako uz brojne prodavače drva, koncem zadnjeg radnog tjedna u rujnu, mliječni proizvodi nudili na četiri, a riba na šest štandova, presadnice povrća na dva itd. U ponudi su bila i domaća jaja po cijeni od 0,20 manja pa do 0,30 KM komad, veća. Koke i mladi pijetlovi nudili su se po 10 do 15 KM komad, odrasli pilići 5 KM. Drva unatoč obilnoj ponudi i dalje su od 80 KM prostorni metar oblovine, pa do 100 KM cijepana. Naravno, cjenkanju vješti kupci, mogu postići i povoljniju cijenu. Riba se nudila 2 do 3 KM riječna, babuške i peškelji, po 6 KM bili su somići i srdela, pastrva se cijenila standardnih 9, a šaran 11 KM za kilogram, dok su fileti bili 14 KM. Jegulje nije bilo. Uobičajene cijene imali su i mliječni proizvodi, mladi sir je bio 5 do 6 KM, a suhi ovčji sa Zelengore 20 KM. Suhi ovčji sir iz Podveležja bio je 15, a s Morina 18 KM, koliko se cijenio i livanjski u kolutovima. Kajmak je bio od 15 svježi, pa do 18 KM tzv. zreli itd. Uobičajenu cijenu imale su i presadnice, po 0,10 KM za komad, cijenili su se zelena salata i peršin, raštika je bila 0,15 do 0,20 KM, a različite vrste kupusa oko 0,25 KM za komad. Uz navedeno nudila se i razna druga roba, poput poljoprivrednih i kućanskih alatki kovača iz Vareša itd.


 Tekst i foto: D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.


 

Tercet asova čapljinskog sporta za istim stolom!

   Slučaj je htio da ovih dana za jednim stolom uočimo trojicu istinskih velikana čapljinskog sporta, bivše nogometaše Emira Ćerića zvanog Ćika i Antu Markotu, te rukometaša Dragana Sutona. O kakvi je sportskim veličinama riječ može se zaključiti i iz šturih podataka. Emir Ćerić – Ćika, trenutačno pomoćni trener Čapljine, uz matični čapljinski Borac, nosio je dres Veleža, Leotara iz Trebinja, Sarajeva, Rijeke i Las Vegasa. Da, Las Vegasa, gdje je dijelio svlačionicu s čuvenim Eusebiom, igrao protiv Pelea! U Rijeci je igrao s Josipom Skoblarom, zlatkom kopačkom Europe, u Leotaru je bio najbolji strijelac Druge lige Zapad... Uglavnom, sedamdesetih godina bio je strah i trepet za vratare na ovim prostorima, a prelaskom u Las Vegas u tandemu s Eusebiom, noćna mora u tamošnjoj nogometnoj ligi. Sportski kroničari će za Ćiketa reći da je prvo ime čapljinskog nogometa, uopće. Nakon završetka igračke karijere trenirao je matični Borac, danas Čapljinu, klubove u Norveškoj, da bi se unazad godinu dana ponovo skrasio u Bjelavama.

   Ante Markota, britki znalac nogometnih terena, također je nosio dres Borca, odnosno Čapljine. Kao mladom igraču trener mu je bio upravo Ćerić, koji ga je s osamnaest godina „ubacio u vatru”, nakratko je kao junior bio u Dinamu, gdje baš nije bio strpljiv, zatim Dubrovniku, Čapljini, Neretvi iz njegova rodnog Čeljeva, te GOŠK-u. S obzirom na kvalitetu za igrača Markotu se može reći da je mogao i više, što bi sigurno ostvario da se u karijeru nije umiješao minuli rat. Jedno vrijeme radio je kao trener mlađih uzrasta Čapljine, a odlične rezultate postigao je sa ŽNK Čapljina, nakon čijeg gašenja je neko vrijeme vodio ŽNK Metković. Uglavnom, danas dodatno po potrebi, trenira svoje bivše igračice prije svih Veroniku Terzić i Anu Bakalar, koje igraju za hrvatske prvoligaše i reprezentaciju.

   Za ovim dvojcem velikih nogometnih arena ne zaostaje ni Dragan Suton, bivše ubitačno krilo Borca, nakon rata Čapljine, pa mostarskog Veleža i Mehanike iz Metkovića. Uz zavidnu karijeru, Suton se afirmirao i kao vrstan trener s Čapljinom je u dva navrata igrao Premijer ligu, igrao finale rukometnog kupa BiH, osvajao trofeje s mlađim uzrastima, vodio juniorsku reprezentaciju BiH... O njegovom trenerskom umijeću najbolje govore imena igrača koje je kao trener lansirao. To su u prvom redu Nikola Prce, Ante Kukrika, Nikola Đono, zatim Davorin Prskalo, rukometašica Katarina Pavlović i njezin brat Dragan Pavlović...

   Da se vratimo početku, tercet asova za stolom nismo pitali koje su teme razgovora, čapljinski sport iz vremena kada su oni igrali ili aktualne teme. U svakom slučaju zanimljivo ih je bilo vidjeti za istim stolom.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Dostavljanje uzoraka vina za Sabatinu do 30. rujna

   Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinskih gradova organiziraju 29. međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2010., koji će se održati od 7-og do 10-og studenog ove godine, u hotelu „Medena” u Sigetu Donjem kod Trogira. Kao i prethodnih godina ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića obavljat će se po kategorijama. Ocjenjivanje vina obavit će se tijekom listopada, a dostava uzoraka već je počela. Vinari iz Hercegovine, uzorke mogu dostaviti u Federalni agromediteranski zavod u Mostaru – Laboratorij za vino, do 30-og rujna. Uzorci se mogu dostavljati osobno ili poštom, svakog radnog dana u vremenu od 9 do 15 sati.

U Neumu u subotu skup roda Mustapića

   U subotu, 7-og rujna, u Neumu će se održati deveti po redu skup roda Mustapića. Okupljanje će početi iz 10 sati pred župnom crkvom u Neumu, a misno slavlje počet će u 11 sati. Nakon misnog slavlja slijedi razgledavanje muzeja i galerije, koji se nalaze u sklopu crkve, te nove crkve u Neumu, koja se nalazi ispod magistrale. Kako smo doznali od Bože Mustapića, jednog od organizatora okupljanja, ukoliko vremenski uvjeti dopuste planirana je i vožnja brodicama neumskim akvatorijem. Okupljanje roda Mustapića završit će druženjem u hotelu „Luna” na magistrali.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!