banerRC212

Ponedjeljak, 23 Rujan 2019

Održan Prvi dječji festival u Čapljini

Prvi dječji festival u Čapljini održavao se proteklog vikenda u organizaciji rođendaonice "Čapljinko" i igraonice "Kockica".

Mnoštvo djece uživalo je u predstavama Haos animatora, Peppe pig, oslikavanju lica, crtanju bojicama, vlakiću, jahanju ponija i mnogim drugim aktivnostima koje su organizatori pripremili za njih.

Marina Beno i Ivana Bošković, voditeljice rođendaonice "Čapljinko" i igraonice "Kockica", zahvalile su svima koji su sudjelovali i pomogli u održavanju prvog dječjeg festivala. Više poslušajte u tonskom prilogu.

  • Objavljeno u Audio

Rarissima – izložba skulptura koja se ne propušta u Čapljini

Četvrto gostovanje zagrebačke Moderne galerije u Čapljini urodilo je postavom čija su pojedina djela poklonici umjetnosti mogli vidjeti još u školskim čitankama ili u sličnoj opće obrazovnoj literaturi. Izložba pod nazivom „Rarisima iz zbirke kiparstva Moderne galerije“ plod je suradnje Umjetničke galerije iz Čapljine i Moderne galerije iz Zagreba. Predstavljajući izložbeni postav Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, uz ostalo je kazala:

Za četvrto gostovanje Moderne galerije u Čapljini izdvojene su 22 skulpture iz prvog kata galerijskog stalnog postava, demontirali smo i pažljivo upakirali i zajedno s njihovim originalnim postamentima dopremili u Čapljinu.“

Ravnateljica Rauter Plančić je kazala da su tim svevremenskim djelima priključene i četiri skulpture koje su u zbirku Moderne galerije, uvrštene prošle godine iz donacije Elizabete Rybak Budić. Riječ je o ništa manje atraktivnim djelima kao što su primjerice „Varijacije na Kraljevića Marka“ Ruže Klein Meštrović, pa „Djevojka raskošne frizure“ Svetislava Peruzzia…

Broj izloženih skulptura može se nekome činiti nereprezentativnim, ali kada se odmaknemo od brojnog stanja izložbene građe i pogledamo koju selekciju kiparskih osobnosti i djela prezentira ova izložba u mah postaje razvidno da je riječ o najreprezentativnijoj izložbi kiparskog umijeća dosad priređenoj u ovoj lijepoj galeriji pa i Bosni i Hercegovini usuđujem se dodati“, naglasila je Biserka Rauter Plančić, pa dodala:

Da je tomu tako dovoljno je tomu tako dovoljno je spomenuti da su među dvanaest kiparskih osobnosti na ovoj izložbi zastupljeni velikani poput Ivana Meštrovića, kipara svjetske recepcije umjetničkoga opusa i najeksponiranijeg hrvatskog umjetnika 20 st. U kulturnoumjetničkom, političkom i patriotskom smislu, na izložbu su uvrštena tri njegova brončana portreta remek-djela među kojima je i legendarno poprsje supruge Ruže Meštrović. Zastupljen je i Frano Kršinić, četrnaest godina stariji par excellence klasik hrvatskog kiparstva modernog doba s četiri prvorazredne skulpture među kojima su remek-djela u bronci „Plesačica“ iz 1933, te glasovita „Njegovateljica ruža“ monumentalnih razmjera iz 1953.“

Uz spomenutu dvojicu velikana, te ranije spomenute Ružu Klein Meštrović i Svetislava Peruzzia vrijedi navesti i ostale eminentne autore. Na izložbi su zastupljeni još Branislav Dešković (Bosanac na konju…), pa Anton Dominik Fernkorn (Ban Josip Jelačić, Sveti Juraj ubija zmaja), Robert Frangeš Mihanović (Filozof, Bacač kamena…), Petar Pallavicini (Don Kihot), Vanja Radauš, Ivan Rendić, Marin Studin, Juraj Škarpa i Rudolf Valdec.

Uglavnom dobro posjećena svečanost otvaranja protekla je u znaku sjajnih autora i njihovih sjajnih djela. Eminentni izložbeni postav otvorila je Biserka Rauter Plančić, autorica postava, a u programu su nastupili bariton Karlo Milićević uz pratnju prof. Marijane Pavlović na klaviru. Program otvaranja vodio je Boris Matić, glumac dubrovačkog kazališta „Marin Držić“.

Izložba u Umjetničkoj galeriji Hrvatskog kulturnog središta, Založbe kralja Tomislava, ostaje otvorena do 17. Listopada.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!