banerRC212

Petak, 20 Rujan 2019

Prvi šipci na veletržnici u Tasovčićima 2 - 2,5 KM, jegulja 'planula' po cijeni od 50 KM

   Za razliku od prošle godine kada su se pojavili početkom rujna, tek ovih dana na veletržnicu u Tasovčićima stigli su rani šipci. Dopremaju ih uglavnom proizvođači s Bune i Malog polja kod Mostara, a cijena je 2 do 2,5 KM. Od pregleda cijena prošlog tjedna kad je u pitanju voće, jeftinije su mandarine koje se cijene oko 1,5 KM, a ponuda je još uvijek skromna, a skuplje su kruške koje stižu iz Bosne, cijene se 1 do 2 KM, suhe smokve, nova cijena je 5 do čak 8 KM, stolno grožđe 1,2 do 1,6 KM, te šljive 1,2 do 1,6 KM. Zanimljivo, još uvijek ima i domaćih bresaka koje su također skuplje 1 do 1,8 KM. Primjer bresaka upućuje da južno-hercegovački voćari šire sortiment, pa tako domaćih bresaka ima sve od konca svibnja do početka listopada, dok je sezona domaćih nektarina završena. Jabuke su od 0,8 do 1,3 KM za kilogram, a ponuda je dobra. Na cijeni su i svježe smokve 3 do 4 KM. Još ima i lubenica koje se cijene od 0,4 do 0,5 KM, bostan je 0,7 do 1,2 KM, malina više nema, kupine su 5 KM, aronija 7, a borovnice 8 KM plantažni uzgoj, pa do 10 KM šumske. Ima i drenjina čija je cijena 1,5 do 2 KM. Makedonsko vinsko grožđe cijeni se 1,10 KM, domaćeg još nema u ponudi.

   Povrće, od zadnjeg barometra cijena skuplje su rajčice nova cijena je 0,8 do 1,5 KM, uz južno-hercegovačke plodovi kraljice povrća stižu iz Buturović Polja, pa srednje Bosne, a dojam je da su najkvalitetnije iz Berkovića. Pripremanje zimnice podiglo je cijenu patlidžana koji su 1 do 1,5 KM, raste i cijena raštike nova je 2,5 do 3 KM, a posebice karfiola čija se cijena skočila preko 70 posto i trenutno je 1,6 do 2 KM. Od pregleda cijena polovicom rujna, jeftiniji su špinat 2,5 do 3 KM zelena salata 1 do 1,3 KM, mrkva 0,8 do 1,0 KM, te domaći grah u zrnu čija je nova cijena 4 do 6 KM.

   Cijene su zadržali redom kupus 0,5 do 0,6 KM, krumpiri 0,4 do 0,7 KM, tikvice 0,5 do 1,0 KM, krastavci 0,7 do 1,0 KM, kelj i cikla su 0,8 do 1,0 KM. Crveni luk se drži na stabilnih 1 do 1,2 KM, paprike su 0,8 do 1,5 KM, a paprike roge 1 do 1,7 KM. Peršin i celer već mjesecima su od 2 do 3 KM, a 2 do 3 KM za kilogram su i mahune. Uz srednjobosansku ima i domaće prase, a cijena je 2,5 do 3 KM, dok se bijeli luk cijeni od 3 refuza, pa do 6 maraka vijenci.

   Ispred veletržnice petkom je sve veća gužva koja će potrajati sve do početka svibnja iduće godine. Ponuda drva različitih vrsta – bukovih, hrastovih, grabovih, jasenovih, pa čak i javorovih i dalje je odlična, prodavači se baš ne hvale tražnjom, ali cijena ne pada i dalje su od 80 KM prostorni metar oblovine, pa do 100 cijepana. Sve bolja je i ponuda ribe cijene uobičajene 9 KM pastrva pa do 11 šaran, dok su fileti bili 15 maraka. Manje količine jegulje planule su se po cijeni od 50 KM za kilogram. Kompletira se i ponuda mliječnih proizvoda, uz podveleški, te sir i kajmak s Morina i Zelengore u ponudi je i kupreški u kolutovima, po cijeni od 18 maraka. Suhi ovčji sir iz Podveležja je 15, a sa Zelengore 20 KM za kilogram, mladi sir je 5 do 6 KM, kajmak iz kace 18, maslo 16 i slično. Domaća jaja su od 0,20 do 0,30 KM, a pijetlovi i koke 10 do 15 KM komad itd.

D. Musa

  Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Pripremajući se za nastup na Berlinskom maratonu Ersan Bijedić istrčap sarajevski polumaraton

   Ersan Bijedić, čapljinski trkač pripremajući se za jedan od glavnih ciljeva sezone Berlinski maraton, nastupio je na 13-om sarajevskom polumaratonu. U generalnom plasmanu među 1.037 sudionika u cilj je stigao 34-ti s vremenom 1:28, što je bilo 31-vo vrijeme u muškoj konkurenciji. U muškoj konkurenciji bio  je dakle, 31-vi, pobijedio je Osman Junuzović s vremenom 1:07 sati, dok je drugi bio Kenijac Stanly Kiputo 1:10. Najbolje plasirani Hercegovac bio je Ante Pokrajčić iz Ljubuškog koji je u cilj stigao 12-ti s vremenom 1:22 sata. U ženskoj konkurenciji prva je bila Srbijanka Olivera Jeftić s vremenom 1:17 sat.

   Na put u Berlin kolega Bijedić kreće u utorak, 24-og, iz Tuzle, a utrka će se održati u subotu, 28-og rujna. Dakle, Čapljina će na prestižnom berlinskom maratonu imati svoga predstavnika. Pokrovitelj Bijedićegog nastupa u Berlinu bit će dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik i gradsko poglavarstvo Čapljine. 

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!