banerRC212

Ponedjeljak, 02 Rujan 2019

Čapljinski šahisti na prvenstvu Herceg-Bosne osvojili četvrto mjesto, a napredak mladih upotpunio zadovoljstvo plasmanom

Po već ustaljenom običaju treća dekada kolovoza u Neumu, u znaku je šaha, odnosno šahovskog prvenstva Herceg-Bosne. Ove godine natjecanje je održano od 24-og do 28-og kolovoza, a na 25-om po redu prvenstvu nastupio je i ŠK Čapljina. U osvrtu na plasman i dojmove Vladislav Prskalo, predsjednik kluba i još uvijek i aktivni igrač kaže:

Bilo je 11 klubova preko 90 sudionika. Natjecanje je bilo korektno, igralo se prije i poslije podne, bilo borbeno, partije su trajale i po četiri sata, što znači da je bilo i vrlo naporno. Mi smo imali jednu mladu ekipu koja je dala sve od sebe. Zauzeli smo četvrto mjesto, uz malo sreće mogli smo i koje mjesto više, ali u cjelini smo zadovoljni igrama i plasmanom, a posebice doprinosom naših mlađih članova“.

Kapetanica ekipe Čapljine bila je Sanja Bilić, jedina dama u ekipi, koja na upit koje su obveze kapetana, kaže:

Pa nema nekih posebnih obveza, prije svega meni je bilo zadovoljstvo biti kapetanicom naše ekipe, ovo mi je bio drugi put naći se u toj ulozi. Uloga je prije svega vođenje ekipe, bodrenje suigrača, to svi radimo, ali ove godine to je pripalo meni. Bilo je dobro, kolege su slušale. Na tom planu ovoga puta bila sam uspješnija, nego za šahovskom pločom“, kaže Sanja, inače dvostruka prvakinja BiH u mlađim kategorijama i sudionica dva europska prvenstva.

Na zadnjem prvenstvu Herceg-Bosne eksplodirao je Mihael Vukelja, koji je u ekipi Čapljine bio najugodnije iznenađenje. Ovaj mlađi kadet nastupio je na juniorskoj ploči i osvojio 75 posto poena, odnosno 4,5 iz šest partija.

Bilo je super, atmosfera u ekipi je odlična, smještaj dobar, a turnir je prošao u najboljem redu, sve je bilo fer i korektno. Zadovoljan sam učinkom, pobjeđivao sam jače igrače, mislim igrače s rejtingom, ja još nemam rejting, ali sam ih pobjeđivao. U šahu sve je moguće uz trud i rad“, kaže Mihael u čijoj bi karijeri nastup na proteklom prvenstvu mogao biti prekretnica, odnosno psihološki adrenalin za još brži napredak.

Zvonimir Karlović stasao je usporedo s oživljavanjem šaha u Čapljini, a već je stigao do treće ploče u ŠK Čapljina. Na upit o nastupu i kvalitetu igrača na trećoj ploči, kaže:

Kvaliteta igrača na trećoj ploči bila je na visokom nivou, ali uz trud želju i borbu za klub može se nositi sa svima. Na trećoj ploči igrao sam protiv igrača s rejtingom iznad moga pa je utoliko veće zadovoljstvo što sam iz šest partija osvojio četiri poena“, zaključuje Zvonimir, inače šahovski prvak Sveučilišta u Mostaru u zadnje dvije godine.

Za minulom ekipnom šahovskom prvenstvu Prve lige Herceg-Bosne, za Čapljinu su nastupili: Ekrem Koso na prvoj, Almir Mataradžić na drugoj, Zvonimir Karlović na trećoj, Miroslav Filipović na četvrtoj, Vladislav Prskalo na petoj, Mihovil Bilobrk na šestoj ploči. Na ženskoj ploči igrala je Sanja Bilić, a na juniorskoj Mihael Vukelja. Čapljinci su iz šest partija osvojili devet poena, tri pobjede, jedan remi i dva poraza. U sedmom kolu bili su slobodni, pa im je ostao žal što nisu igrali, kada su već biti u Neumu.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!