banerRC212

Srijeda, 18 Rujan 2019

Otkup žilavke i blatine na Dubravama

   Berba vinskih sorti grožđa na Dubravama, na samom je početku, a nije je ubrzala ni najavljena promjena vremenskih prilika. Naime, tradicionalno je uvriježeno mišljenje da je za vino dobro kad 'kiša opere grožđe'. Upravo u tom smjeru upućuje vremenska prognoza, pa se pravi zamah trganja očekuje s prolaskom kišnog razdoblja.

   Valja reći da će u tom dijelu čapljinskog vinogorja i ove godine biti otkupa grožđa. Od Ivana Zadre suvlasnika vinarije „Vina Zadro”, doznali smo da će se od stalnih kooperanata vršiti otkup autohtonih sorti grožđa – blatine i živlake. Cijena će biti kao i prošle godine, 1,5 KM za kilogram.

U Čapljini izložba skulptura Rarissima iz fundusa Moderne galerije u Zagrebu

   Čapljina će biti domaćin još jedne izložbe iz fundusa Moderne galerije u Zagrebu. Ovoga puta riječ je o izložbi skulptura pod nazivom Rarissima iz zbirke kiparstva Moderne galerije. Izložba će biti postavljana u Umjetničkoj galeriji Hrvatskog kulturnog središta, a otvaranje je najavljeno za subotu, 21-og rujna s početkom u 20 sati.

  • Objavljeno u Najave

Započeo 20. festival moderne duhovne glazbe Čapljina

Festival suvremene duhovne glazbe "Čapljinafest", ove godine traje tri dana, a prve večeri nastupili su mladi glazbenici, domaći i strani.  Festival je nastao u okrilju Franjevačke mladeži (FRAME) Čapljina uz slogan „pjevamo pjesme da slavimo Boga“. Posebna gošća festivala je Whitney Peck iz SAD-a s kojom s kratko razgovarali. Više o događaju poslušajte u tonskom prilogu.

Organizatori ovog festivala su Centar za obrazovanje i kulturu Akademija Čapljina i FRAMA Čapljina.

 

Bura i Čapljina u subotu otvaraju novu boćarsku sezonu koja će se igrati u dva ciklusa jesen - proljeće

   Upravni odbor Boćarskog saveza Bosne i Hercegovine potvrdio je ranije najavljivani prelazak na novi sustav natjecanja, u terminu jesen – proljeće. Time se boćanje u BiH priključilo razvijenim boćarskim zemljama koje već imaju takav sustav, primjerice Hrvatska je na taj sustav prešla prije pet sezona. Valja reći da u BiH to baš i nije lako sprovesti zbog vremenskih uvjeta, odnosno malo natkrivenih boćališta, na raspolaganju su jedna boćarska dvorana i jedan boćarski dom. Kako bi se izbjeglo igranje po kiši i hladnoći Prva liga je s osam smanjena na šest klubova, dok će se prvenstvo druge lige u kojoj se očekuje sudjelovanje četiri kluba, održati u jednom, proljetnom ciklusu.

   U Prvoj lizi BiH igrat će prvak Neum, zatim Čapljina, Grude, Rastok iz Prologa kod Ljubuškog, Bura iz Posušja i Široki iz Širokog Brijega. Prvenstvo će startati već u subotu, 21-og rujna, utakmicom Bura – Čapljina. Ždrijeb je htio da se odmah na startu sastanu prvi favoriti Grude i Neum, a u nedjelju, 22-og rujna, još će igrati Rastok i Široki. Dakle, papirnati favoriti su prvak Neum i poslovično jake Grude. Uz ta dva favorita dojam je da je ostatak lige izjednačen. No, parafrazirajući nogometnu poslovicu da je 'lopta okrugla', može se reći da su i 'boće okrugle'.

   Prvi dio sezone – pet kola, trajat će do 27. listopada, dok će drugi – proljetni, početi 4. travnja i trajat će do 10. svibnja. Od prvog do sedmog prvenstvenog kola utakmice će se igrati u terminu od 15 sati, a od osmog do desetog kola u terminu od 16 sati. Shodno propozicijama u slučaju prekida susreta zbog hladnoće, odnosno vremenskih (ne)prilika – kiša, snijeg, ekipe uz suglasnost Povjerenika natjecanja utakmicu nastavljaju u najbližoj dvorani. Vrlo je bitno, troškove korištenja dvorane snosit će Boćarski savez BiH. Ukoliko se pak, utakmica ne nastavi, mora se odigrati do sljedećeg kola. Ukoliko se utakmica odigra naknadno uz dogovor ekipa i Povjerenika za natjecanje, troškove dolaska na susret snosit će klubovi.

   Natjecanje u drugoj boćarskoj ligi počet će kada i proljetni dio prve lige, 4/5 travnja 2020. godine. Ukupno uzevši iako je odluka o prelasku na sustav natjecanja u dva ciklusa – proljetni i ljetni, dojam je da su propozicije jednostavne i jasne sve s ciljem da se izbjegne preskakanje utakmica i kola, što se opet odražava na regularnost natjecanja i slično. Naravno uz ekipno prvenstvo boćari će igrati kup i pojedinačna prvenstva u svih šest disciplina, te pojedinačno državno prvenstvo za juniore i kadete. Pred reprezentacijama – mladoj i seniorskoj je bogat ciklus međunarodnih nastupa, kao i pred najboljim klubovima. Uz svjetsko prvenstvo i kalendaru je i jedna novina, Petoboj nacija za igrače U 20, a prvi turnir održat će se od 18. – 20. listopada u Posušju.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Na Matici održan 17. saziv likovne kolonije: Uz Trebižat radi mašta, a nemiran i kist

   U organizaciji Umjetničke kolonije „Trebižat“ u istoimenom čapljinskom naselju uz rijeku Trebižat, održana je sedamnaesta po redu slikarska kolonija na kojoj po običaju nastupaju umjetnici gradova i mjesta neretvanskog sliva. Tako je bilo i ove godine, kada je desetak autora stvaralo tijekom jednodnevne kolonije, na kojoj su produktivniji ostavili i po par dijela. Naravno, Trebižat je bio glavna inspiracija, čemu je doprinio i dojmljiv okoliš kasnoljetnog ugođaja. Sumirajući dojmove ovogodišnje kolonije Boris Matić, njezin voditelj, inače glumac dubrovačkog kazališta „Marin Držić“, kaže:

   „Prestiž je danas uopće napraviti likovnu koloniju. Likovnu, odnosno umjetničku, ja inzistiram na tome da smo mi umjetnička kolonija jer imamo više segmenata djelovanja, a jedan od tih segmenata je likovnost, koji je upravo završen. Sedamnaestu godinu ispričali smo jednu priču za Trebižat, za Čapljinu, uz pomoć naših prijatelja iz Neretve“, naglašava Boris Matić, pa nastavlja spiskom sudionika:

   „Na ovogodišnjoj koloniji sudjelovali su Jure Jovica iz Ploča koji je bio na svim dosadašnjim sazivima, Živko i Mirsada Mustapić bračni par iz Opuzena, isto naši vjerni prijatelji, Toni Slišković slikar iz Metkovića, Valentina Crnčević, također iz Metkovića. Čapljinu je zastupao Ante Brkić, akademski kipar i slikar, pa dvojac iz Mostara – Željko Marić i Dragan Kordić, dok je Trebižat predstavljao – Trpimir Grgić. Na ovogodišnjoj koloniji sudjelovalo je i Halil Tikveša, rođenjem iz Šurmanaca kod Čapljine, koji dio života provodi u Blacama kraj Opuzena. Dakle, deset autora nama znanih, starih prijatelja. Mogu reći da je sve proteklo u autorski sugestivnom ozračju, ostalo je nešto djela koja će baštiniti fundus naše kolonije. Ponijeli smo fini utisak koji želimo pretočiti u narednu godinu, kada kolonija postaje punoljetna, osamnaest godina. Nadam se da će kolonija živjeti i duže od tih osamnaest godina. Javnosti je znano da mi imamo i kazališne predstave, napravimo i po koju večer poezije, ne kanimo odustati od tih naših uradaka, nismo preambiciozni, radimo to čisto iz svoga zadovoljstva i zadovoljstva naših posjetitelja, naše publike“.

   Valja reći da se s kistom okušao i mladi Luka Crnčević, za početak na okupljene slikare ostavio je dobar dojam. Na upit – hoće li nastala djela s ovogodišnjeg i prethodnih saziva kolonije, publika moći vidjeti na nekoj skupnoj izložbi, Boris Matić konstatira da „ne radimo ovo da bi nam slike stajale u podrumu“. U planu je organiziranje izložbe u dogledno vrijeme.

   Pokrovitelj ovogodišnje kolonije bila je Založba kralja Tomislava iz Čapljine. Inače, s kolonijom u Trebižatu završava sezona slikarskih i umjetničkih kolonija na čapljinskom području.

  • Objavljeno u Kultura

Obilježen Dan branitelja

HVIDR-a Čapljina je obilježila Dan branitelja Čapljine i Dan Hrvatskog vijeća obrane polaganjem vijenca i paljenjem svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima na Trgu Hrvatske slobode u Čapljini.

Podsjetiti valja, da je 18. rujna 1991. uslijedila izravna okupacija doline Neretve, od strane takozvane Jugoslavenske narodne armije i srpsko-crnogorskih dobrovoljaca i dan kada su predstavnici hrvatskog naroda u BiH uvidjeli kako moraju početi s organiziranjem svojih oružanih snaga koje će biti sastavljene od redova dragovoljaca Domovinskog rata, stoji u priopćenju čapljinske HVIDR-e.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!