banerRC212

Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 16 Veljača 2018

Nakon neočekivano burne zime odlazaka i ozljeda, Gabeljani se presabiru, a odlazak Rijada Kobiljara poremetio mir među "lavovima"

   Kada su se koncem prve dekade prosinca, prošle godine, nakon zajedničkog ručka, rastali igrači, stručno vodstvo i uži dio uprave, nitko u GOŠK-u nije pomišljao na turbulentnu zimu. Trener Feđa Dudić koji je momčad preuzeo dva dana prije kraja jesenskog dijela sezone, izrazio je želju da se momčad okupi u istom sastavu, za mjesec dana, na prvom prozivu. Međutim, ubrzo poslije toga započelo je osipanje, pa ozljede, a onda i (ne)očekivani odlasci kao što je ovih dana Rijada Kobiljara u ljubljansku Olimpiju.

    "Šok za šokom, planiramo nešto, a bude drugačije", počinje priču osvrćući se na nisku neočekivanih događanja Feđa Dudić trener GOŠK-a, a zatim ističe:

    "Međutim, nećemo se predati. Otišli su nam prošle jeseni glavni vezni igrači kapetan Bošnjak i Rijad Kobiljar. Odlazak Kobiljara nas je posebice oslabio, jer prijelazni rok je prošao, nema slobodnih igrača da interveniramo, ali što je tu je, ovi što su ostali svaki od sebe mora dati više kako bi se prekinuo ovaj nepovoljan niz", kaže trener Dudić, pa naglašava:

   "Naš cilj je opstanak. Ništa drugo nas ne zanima, imamo igrače koje imamo, je vjerujem u njih i očekujem da će dati sve od sebe kako bi planirano i ostvarili. Narodna kaže – koga nema, bez njega se može, pa tako i mi idemo dalje. Što se tiče utakmice u Mostaru, Zrinjski je favorit, ali favoriti se znaju i okliznuti. Mi idemo riješeni boriti se pa što bude. Morati će se Zrinjski potruditi da nas dobije, jer mi ćemo igrati neopterećeno, nemao što izgubiti, a bolji neka pobjedi", smatra trener Gabeljana.

   Nakon što je poslije desetodnevnih pregovora za koje trener GOŠK-a nije ni znao, Rijad Kobiljar koji je stigao na posudbu iz Zrinjskog, digao sidro i odlepršao, ostalo mu je da upražnjeno mjesto "pokrije" s igračkim fondom koji mu je na raspolaganju. Valja reći da Kobiljar vadeći se na virozu, u zadnje vrijeme nije ni vježbao. Uglavnom, nadareni Kobiljar se pridružio Pavlu Sušiću, Anti Radeljiću, koji su otišli odmah po završetku jesenskog dijela sezone, te kapetanu Bošnjaku i Petru Dodigu koji su Gabelu napustili uoči nastavka prvenstva. U GOŠK-u su odlazak navedenih igrača amortizirali dovođenjem novih. Tako su u Gabelu stigli Stefan Barić iz Krupe još prije Nove godine, pa Matej Rodin bivši igrač GOŠK-a koji je u zadnje vrijeme nosio dres slovenskog Aluminija, zatim Emrah Hasanhodžić iz zeničkog Čelika, dok su ozljede u nizu upravu naprosto prisilile na angažiranje Tarika Isića iz federalnog prvoligaša Čapljine i Dine Hasanovića iz Željezničara, dok je na posudbu iz Zrinjskog stigao Sjevernokorejanac So Hyon Uk.

Ipak, dojam je da Gabeljane više od odlazaka, muči lista ozlijeđenih na kojoj su stoperi – Darko Đajić i Dino Dejak, kapetan Luka Anković, te rezervni vratar Antonio Brkić. Ohrabrujuće da se lista ozlijeđenih skratila za Zvonimira Dalmatina, koji je počeo vježbati, ali se ne očekuje njegov nastup u Mostaru. Uglavnom, danas protiv Zrinjskog, ekipa GOŠK-a će istrčati s nizom novina u sastavu u odnosu na jesenski dio prvenstva.

D. Musa  

  • Objavljeno u Sport

Traženi njemački krumpiri u Tasovčićima

   S lijepim vremenom na prilaz veletržnici u Tasovčićima vratio se optimizam, dok već bogata ponuda presadnica povrća, odiše najavom proljeća. Cijene presadnica povrća, identične prošlogodišnjim, pa se tako zelena salata i peršin cijene 10 feniga komad, blitva i raštika su po 20 feniga, a kupus i ostale kupusnjače po 25 feniga komad. To su za sada i jedine presadnice. Lijepo i realativno toplo vrijeme sigurno nije oraspoložilo prodavače drva koja imaju također, standardnu cijenu 75 maraka je prostorni metar oblovine, dok su 80 maraka za prostorni metar, cijepana. Za razliku od prodavača drva lijepo vrijeme sigurno je popravilo raspoloženje prodavačima stajskog gnojiva koje se cijeni oko 70 maraka tona, vreća stajskog gnojiva i vreća drva su 4 do 5 maraka.

   Kao i obično petkom najbrojniji su bili prodavači ribe i mliječnih proizvoda. Riba se nudila na sedam štandova, a cijena je bila uobičajena već po 3 marke za kilogram, mogle su se nabaviti babuške i keljavci, šest maraka bili su somići, devet pastrva iz uzgoja, a šaran 11 maraka, fileti su bili 14 maraka, a kao novina nudile su se i riblje pljeskavice i to po cijeni od 10 maraka za kilogram. Nudio se i smuđ koji se cijenio 10 maraka sitniji, a 12 maraka za kilogram, krupniji primjerci. Manje količine smrznute jegulje cjenile su se po uobičajenih 40 maraka kilogram. Na četiri štanda nudili su se mliječni proizvodi mladi sir se nudio po cijeni 4 do 6 maraka, kravljii je bio 8 do 10 maraka, miješani ovčji/kravlji bio je 10 do 12 maraka, suhi ovčji sir iz Podveležja bio je 14 do 15 maraka, a s Morina i livanjski u kolutovima, po 18 maraka kilogram.

   Kao ovotjedne zanimljivosti ističemo domaću pšenicu koja se cijenila 50 feniga za kilogram, te vosak u pogačama po cijeni od 10 maraka komad. Uz navedeno na prilazu veletržnici nudila se i razna druga roba, od jaja i peradi, preko rakije, vina i meda, do odjeće i alatki kovača iz Vareša, a mogao se nabaviti i rabljeni laptop.

   Za razliku od živog prilaza unutar ograda veletržnice bilo je puno mirnije, robu su nudili uglavnom stalni prodavači, na tezgama i u boksovima. Obilna ponuda krumpira iz Njemačke stabilizirala je cijenu tog povrća na 50 do 60 feniga. Prodavač njemačkih krumpira se pohvalio tražnjom, te činjenicom da svaka vrećica ima točno 10 kilograma, plus 10 grama ambalaže, odnosno vrećice. Zanimljivo, planinski krumpiri s Morina, ispred veletržnice odlično su se prodavali i po cijeni od 90 feniga kilogram, što govori u prilog sve razvijenije ekološke svijesti potrošača. Zahvaljujući ponudi zimskog kupusa iz delte Neretve, u porastu je cijena tog povrća i trenutačno je 30 do 50 feniga, kelj je 60 do 70 feniga, a cikla 70 do 80 feniga za kilogram. Uz kupus kod povrća u odnosu na konac prošlog tjedna, rasla je cijena karfiola trenutačno je 1,7 do 2 marke, zatim špinata 80 feniga s otvorenog, pa do 1,8 maraka plastenički, te jabuke kod voća, koje se sada nude po cijeni od marku domaće pa do 1,8 maraka uvozne poljske. Pojeftinjenja vrijednih spomena nije bilo, pa se tako raštika i dalje nudi po cijeni od 1,5 do 3 marke iz plastenika, kupus popčar je 1 do 1,5 marku, brokule su oko 2 marke, peršin i celer 3 do 4 marke, dok je bijeli luk od 5 do 7 maraka kilogram. Cijena zelene salate je stabilna 90 feniga pa do 1,3 marke, kao i blitve 85 feniga do marku, prase 90 feniga debele stabljike, pa do 2 marke tanke stabljike, te mrkve koja je 70 feniga do marku za kilogram. Crveni luk je bio od 1 do 1,2 marke, dok se uvozni austrijski može naći već po cijeni od 60 feniga. Repa je oko marku za kilogram, a dobro očuvane tikve 80 feniga do marku, dok je grah u zrnu od marku za kilogram kineski, pa do 6 maraka domaći. Američki grah je 1,9 maraka, a kanadski od 2,6 do 3,8 maraka za kilogram. Rajčice iz Turske su 2,1, a paprike 3 marke.

   Voće, domaće suhe smokve su 4 do 5 maraka, jezgra oraha je od 16 uvozni, pa do 18 maraka domaći. Ističemo ima i šipaka po cijeni od 1,5, talijanskih klementina također za 1,5 marku, pa naranči čija se cijena kreće od 90 feniga grčke, pa do 1,5 egipatske itd. Sve navedene cijene voća i povrća su na veliko.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend