banerRC212

Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 09 Siječanj 2018

Povijesni uspjeh ljubuških i čapljinskih golubara - službeno priznata rasa Hercegovački prugast okretač

Hercegovački prugasti okretač prvi je golub čija je rasa izvorno, s područja Hercegovine. Svečana potvrda rase uslijedila je na 9. državnoj izložbi sitnih životinja u Ljubuškom, koja je koncem prošle godine, održana u organizaciji Udruge „Columba“. Govoreći o tom postignuću hercegovačkih golubara Hrvoje Mucić, predsjednik Udruge „Columba“ kaže:

Inicijativa je potekla od Radoslava Lavrića, utemeljitelja naše udruge, koji je ideju dobio još prije dvadesetak godina. On je krenuo s križanjem pet rasa golubova da bi dobio šestu, koja ima genetske osobine svih pet rasa, a ne sliči ni na jednu od njih. Htio je spojiti sve dobre osobine u jednog goluba.

Prije petnaestak godina otkrio nam je svoj plan i predložio da se uključimo, jer nemoguće je da tako što, postigne jedan čovjek. Članovi Udruge „Columba“ su prihvatili projekt, a kad su vidjeli da dobro ide, da dobivamo ono što smo zamislili, prije pet, šest godina, upoznali smo čelnike krovnog saveza u BiH s projektom. Oni su nam potvrdom da smo na dobrom putu za stvaranje nove rase, dali dodatni vjetar u leđa. Prije dvije godine Savez je slanjem sudaca koji su vršili kontrole ove vrste goluba, otpočeo završni dio projekta stvaranja nove rase. Krajem 2016. godine, poslije četiri propisane kontrole od stručnih timova iz Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja, dobili smo signal da smo stvorili novu rasu i da ispunjavamo sve uvjete za njezino priznavanje“, pojašnjava predsjednik Mucić, pa obrazlaže:

To nas je dodatno motiviralo pa smo sve podredili radu na toj novoj rasi i evo nedavno na 9. državnoj izložbi, uslijedilo je i službeno priznanje rase koja je prva rasa u povijesti koja u svom nazivu nosi oznaku hercegovački! To je inače, tek osma službeno priznata rasa u BiH! Tim priznanjem dobila je svoj službeni kod 008, među priznatim rasama u BiH“, s ponosom ističe predsjednik Mucić koji na upit koliko je golubara bilo izravno uključeno u projekt, nastavlja:

U projekt razvoja nove rase bilo je uključeno deset članova naše Udruge, iz Ljubuškog i Čapljine. Priznanje nove rase san je svih golubara. To je nešto čime se mnogi bave, a rijetki to i ostvare“, konstatira Mucić koji na pitanje o osobinama prvog hercegovačkog goluba kaže:

Mi smo dobili sportskog goluba, lijepog izgleda, koji plijeni pažnju golubara i posjetitelja, na svim izložbama. U prosjeku leti 4 – 5 sati, konstantno u zraku, uz stalno duboko okretanje, po 15 – 20 metara, i ponovno dizanje u visine“, s vidnim ponosom ističe Mucić koji nam otkriva da projekt ide dalje.

Naime, na 9. državnoj izložbi sitnih životinja u Ljubuškom, bila je i Esther Huwiller, tajnica Europskog saveza, koja je predložila nastupe na narednim europskim smotrama. Članovi udruge „Columba“ riješili su prihvatiti i taj izazov. Uglavnom, dok Hercegovina, i Bosna, čekaju, hercegovački prugasti okretač koji je u početku projekta nosio naziv – roler, uskoro će postati dio Europe.

Uz priču o hercegovačkom prugastom okretaču, valja istaknuti da je na nedavno u Ljubuškom, održanoj 9. državnoj izložbi sitnih životinja, bilo izloženo 1.500 eksponata, golubova, koka, kunića i ptica. Golubova je bilo 1.190, koka 150, kunića 90, a ostalo, stotinjak komada, bile su ptice. O veličini manifestacije koja je morala zadovoljiti stroge kriterije, svjedoči podatak da je održana u Gradskoj sportskoj dvorani.

D. Musa

Okvir1

Okretač u šest boja

Da bi rasa goluba bila i službeno priznata mora se dostići 400 jedinki. U Ljubuškom je bilo izloženo 130 eksponata hercegovačkog prugastog okretača. Zanimljivo, nova rasa goluba stvorena je u šest boja! (dmu)

Damir Obad sportski direktor Čapljine „Ostajemo kod plana – plasman među prvih pet ekipa“

Neuvjerljiv početak, odlična sredina i od takvog dojma, nešto slabija završnica jesenske polusezone, bio bi kratak opis učinka federalnog nogometnog prvoligaša iz Bjelava. Podsjećamo, u ton intervalu došlo je i do promjene na klupi, poslije četiri kola nezadovoljan rezultatima sam je odstupio Damir Beća, a na njegovo mjesto sjeo Damir Borovac bivši igrač i u nekoliko navrata trener Čapljine. Prva četiri kola, uz četiri osvojena boda, karakterizirao je propuh u obrani, primljeno je čak osam pogodaka, neuobičajeno za Čapljinu, čiju igru godinama, karakterizira čvrsta obrana. U nastavku obrana se stablizirala, primljeno je još deset pogodaka, odnosno manje od jedan po utakmici, što se uklapa u okvire iz prošlih sezona. Osvojeno je ukupno 25 bodova, taman dovoljno za sedmu poziciju. To je ono što se vidjelo s tribina stadiona Bjelave i ljestvica poslije petnaestog kola, a kako na jesenski učinak gleda uprava, govori Damir Obad, sportski direktor, inače bivši nogometaš:
„Moramo biti zadovoljni, s obzirom da smo treća najmlađa ekipa u ligi. Uoči početka prvenstva planirali smo plasman među prvih pet, tome se i sada nadamo. Kiks protiv Igmana na domaćem terenu, koštao nas je ispunjenja zacrtanog plana, ali držimo priključak. Za vodećom Zvijezdom zaostajemo osam bodova, pa cijenim da je ispunjenje zacrtanog realnost“, kaže Obad koji najavljuje skori početak priprema:
„Stanka je preduga, krećemo odmah iza premijerligaša, 14. siječnja u 14 sati. Bit će nekih rekao bih manjih „kozmetičkih“ promjena u igračkom kadru, neki su najavili odlazak s nekima razgovaramo o dolasku. Ali sve je to u okvirima 20 do 30 posto od standardne momčadi. Dakle, ništa posebno.
Osvrćući se na učinak pojedinih prvoligaša Damir Obad, kaže:
„Bez sumnje Zvijezda je najviše pokazala. Koliko me sjećanje služi sa samo tri primljena pogotka u jednoj polusezoni, postavila je rekord lige. Kao što se očekivalo i najavljivalo, visoko su Sloga (Simin Han) i Olimpik. Mislim da su to i jedini kandidati za prvo mjesto. Po meni razočarenje je Velež koji je najavljivao pohod na prvo mjesto, ali je ostvario od tih najava, znatno skromniji učinak. Visočka Bosna za nijansu slabija nego prošle sezone, a u vrhu je standardno zapaženo Orašje. Po svemu sudeći ispast će tri ekipe, ako se to ima na umu najugroženiji su nekadašnji premijerligaši Travnik i Jedinstvo. Međutim, sadašnja pozicija na ljestvici, ne mora ništa značiti, iz kontakata koje imam, nitko se ne predaje, svi imaju svoje planove i na osnovu njih prave kalkulacije. Mislim da će nastavak prvenstva, kao i obično biti vrlo zanimljiv, kako zbog borbe u vrhu, tako i oko opstanka“, zaključuje Obad, koji iz jesenskog sastava Čapljine, posebice ističe učinak Nikole Leke.
„Ugodno nas je iznenadio igrama i pristupom“, kaže Obad.
Inače, Leko je prvi strijelac Čapljine sa sedam pogodaka. Uz 18 primljenih momčad iz Bjelava, jesenas je postigla 21 pogodak, od čega, eto, trećina otpada na Leku.


U Bjelave stiže Dominik Begić prvi strijelac Druge lige – jug

Već sigurna akvizicija Čapljine za nastavak prvenstva je Dominik Begić, igrač Posušja, najbolji strijelac Druge lige, južna skupina. Begićće tako popuniti upražnjenu poziciju koja je nastala odlaskom Dženana Haračića u jajački Metalleghe. Na izlaznim vratima je i Tarik Isić koji je praktično dogovorio raskid ugovora, a o ostalim pojedinostima vezanim za sastav momčadi, više će se znati uz početak priprema.


 

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend