banerRC212

Umjetnička kolonija „Čapljina“: Cvrčci i tambure dočekali slikare

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Kultura
Istaknuto Umjetnička kolonija „Čapljina“: Cvrčci i tambure dočekali slikare

   Poticajan ambijent kojem su ton davali cvrčci i tambure, dočekao je sudionike četrnaeste po redu umjetničke kolonije „Čapljina“. Ako se ima u vidu da je i sam Karaotok s desetljećima starom šumom čempresa, inspirativan, onda se može očekivati još jedan uspješan saziv. Uz organizatore, članove Umjetničke kolonije „Čapljina“, pristigle slikare iz BiH i Hrvatske svečanost otvaranja u bašču motela „Park“ dovela je goste, uzvanike, radoznalce i druge koji su imali potrebu osjetiti taj stvaralački ugođaj.

    Likovnu koloniju je poslije nadahnutog govora, otvorio prof. Stanko Špoljarić, njezin umjetnički voditelj, inače likovni kritičar iz Zagreba.

    „Ljepota koja se ovdje prožima je nešto što nas povezuje. Povezuje umjetnike koji godinama ovdje dolaze i sve one koji su nam vjerni već niz godina, kao i one koji debitiraju. Umjetnike koji dar svog talenta prenose, opredmećuju, uvijek u okružju koje ima jednu posebnu poticajnost, ne samo druženja umjetnika, nego kolonije koja svojom tradicijom nosi i određenu prisnost, a s druge strane traži i određenu odgovornost, da tu ne može biti nešto naslikano samo da se prenese na platno, nego nešto što je proživljeno, nešto što umjetnik duboko nosi u sebi. On mora učiniti iskorak dakako, od neke svoje doslovne stilistike, ali uvijek negdje na tragu onoga u što umjetnik vjeruje, ono što je njegova umjetnička istina, ono što je zapravo otkrivanje smisla u umjetnosti, u bilo kojem vidu.“

    Ispred organizatora Umjetničke kolonije „Čapljina“ okupljenima se obratila Mara Bošković, tajnica, a Maja Vasilj, voditeljica marketinga, ispred domaćina motela „Park“. U zabavnom dijelu programa kojeg je vodio Boris Matić, glumac dubrovačkog kazališta, nastupili su Tamburaški orkestar HKUD „Čapljina“ i Tamburaški orkestar „Misreicordia“ iz Šurmanaca i solistica Monika Bule.    

    Okupljeni stvaraoci na Karaotoku će stvarati do subote, 4-og kolovoza, kada će s početkom u 19,30 h biti priređena izložba tijekom kolonije nastalih radova. Izložba će biti postavljena u Galeriji „Vjeko Božo Jarak“ u Podkosi. Uz završni čin predviđena su još dva sadržaja, izložba Josipa Ferenčaka u hotelu "Mogorjelo" u četvrtak, 2-og kolovoza, te kazališna predstava "Pokopaj me nježno", teatra "Kerekeš", u petak, 3-eg kolovoza, na otvorenom, u Karaotoku.

 

Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaPetak, 03 Kolovoz 2018 12:06
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!