banerRC212

U Umjetničkoj galeriji u Čapljini otvorena izložba - Velikani hrvatske moderne

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Kultura
Istaknuto U Umjetničkoj galeriji u Čapljini otvorena izložba - Velikani hrvatske moderne

   U prilog skorog slavljenja najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, u Umjetničkoj galeriji, Hrvatskog kulturnog središta u Čapljini, otvorena je reprezentativna izložba „Velikani hrvatske moderne“. Slobodno se može reći da je riječ o reprezentativnoj izložbi na kojoj je predstavljeno šesnaest vrsnih autora – slikara i kipara, s ukupno 48 dijela. Postavljena djela su iz fundusa Moderne galerije u Zagrebu.

Izložbeni postav predstavila je Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije iz Zagreba, koja na početku svoga obraćanja naglasila značenje suradnje Moderne galerije i Umjetničke galerije u Čapljini, odnosno Založbe kralja Tomislava, ističući:

„Nakon više od desetljeća uspješne i obostrano poticajne suradnje, koje je ne samo obogatila čapljinsku likovnu publiku vrijednim izložbama, nego je i osnažila kulturološko djelovanje naših ustanova, iznašli smo vremena i sredstava pokazati još jedan sjajni segment muzejske zbirke koju čuvamo, marno popunjavamo i s ponosom prezentiramo, kako u Zagrebu i Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Od malih kulturnih središta do velikih europskih metropola, bez razlike, Den Haag, Beč, Ulm, Venecija, Čapljina, Pariz, Novi Sad, , te Bad Frankenhausen, gradovi su u kojima smo unatrag desetak godina uspjeli odškrinuti ili širom otvoriti vrata hrvatskoj modernoj likovnoj baštini“, kazala je Rauter Plančić, te kao svojevrsni siže ovoga postava naglasila:

„Predstavljeni umjetnici i njihovi radovi, i za ovu izložbu odabrani iz stalnog postava nacionalne Moderne galerije, pružaju skladnu sliku živosti hrvatske umjetnosti 20-ih ili 30-ih godina prošloga stoljeća te daju vjerodostojan odgovor na pitanje u kojoj je mjeri kreativno djelovanje određeno umjetničkim naslijeđem, a u kojoj mjeri su ga oblikovale umjetničke škole. Zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti, negdašnja Viša škola za umjetnost i umjetni obrt, većini je bila polazna točka razvoja, ali svi su mahom svoja iskustva stjecali i na akademijama u Beču, Muchenu, Pragu i parizu, što se jasno odražava i prepoznaje u njihovim djelima koja ih sinkrono priključuju matici europskih likovnih izričaja.“

Treba svakako istaknuti da je na izložbi u Čapljini, Moderna galerija predstavila velikane hrvatske likovne moderne i njihova prvorazredna djela iz 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća. To su – Ljubo Babić, Vladimir Becić, Vilko Gecan, Leo Junek, Frano Kršinić, Ivan Meštrović, Jerolim Miše, Robert Frangeš Mihanović, Omer Mujadžić, Juraj Plančić, Vanja Radauš, Zlatko Šuletnić, Marino Tartaglia, Marijan Trepše, Milivoj Uzelac i Vladimir Varlaj. Zanimljiv je svakako i podatak da su rođeni i stvarali u kratkom vremenskom razdoblju od samo tridesetak godina, najstariji od šesnaest spomenutih autora je Robert Frangeš Mihanović rođen 1872. godine, a najmlađi Vanja Radauš, rođen 1906. godine. Čak jedanaestorica ovih vrsnih autora rođena su devedesetih godina devetnaestog stoljeća, Dvojica autora podrijetlom su iz Bosne i Hercegovine, Milivoj Uzelac rođen nje u Mostaru 1897. Godine, a Omer Mujadžić u Bosanskoj Gradiški 1903. godine.

Može se reći da je izložba „Velikani hrvatske moderne“ nastavak izložbe „Prvaci hrvatske moderne“ iz listopada 2016. godine. S obzirom da se na ovoj izložbi ponavljaju samo četvorica autora zastupljenih na toj prvoj izložbi - Kršinić, Meštrović, Mihanović i Šulentić, može se zaključiti da je moderna bila i ostala nešto posebno u hrvatskom slikarstvu.

Svečanost otvaranja izložbe nastupom su upotpunile mezzosopranistica Monija Jarak uz klavirsku pratnju prof. Marijane Pavlović, dok je postav otvorila Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije iz Zagreba. Izložbu prati i bogati katalog u kojem su u kratkim crticama, predstavljeni svi autori, naravno i njihova na ovoj izložbi postavljena djela. Izložba „Velikani hrvatske moderne“ u Umjetničkoj galeriji u Čapljini, ostaje otvorena do 28. travnja.

Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 26 Ožujak 2018 16:30

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend