banerRC212

Tradicionalni godišnji koncert HKUD-a „Luke“ u Čapljini

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Kultura
Istaknuto Tradicionalni godišnji koncert HKUD-a „Luke“ u Čapljini

   Tradicionalni 11-ti po redu godišnji koncert priredilo je HKUD „Luke“ u dvorani kina „Mogorjelo“ u Čapljini. Društvo se predstavilo u prvom redu napjevima, pri čemu je posebno uvjerljiva bila muška izvorna pjevačka skupina koja je uz bećarac i gangu, zapjevala i uz harmoniku. Naravno, za gospodom nisu zaostajale ni dame, a pogotovu mladi koji su uz ostalo izveli splet igara iz Zapadne Hercegovine, splet slavonskih pjesama… Kao gosti nastupilo je KUD „Naši korijeni“ iz župe Kljaci, iz općine Ružić u Šibensko-kninskoj županiji, koji su se predstavili pravim izvornim narodnim blagom svoga kraja. Inače, spomenutoj župi gravitiraju sela – Kljaka, Umljanovići, Čavoglave i Mirlović Polje.
   „Mi ne posustajemo, radili smo isto kao i od prvog dana. Trudimo se, vježbamo, imamo nastupa i ne odustajemo od toga. Vidjele ste da je omladina jako zagrijana i vesela, da vili i druženje, voli da se negdje ode, voli i da nam drugi dođu i gosti sa strane. Malo imamo problema s mladićima, dok je odziv djevojaka jako dobar“, kazao je Đure Mustapić predsjednik HKUD „Luke“, koji otkriva da planiraju snimiti i nosač zvuka sa starim izvornim pjesmama.
   Inače, predsjednik Mustapić je najavio gostovanje HKUD-a „Luke“ u emisiji „Bingo“ federalne televizije u petak, 10. veljače, a u planu je i niz nastupa do kraja godine, uz ostalo i na manifestaciji Vinkovačke jeseni.
   Zanimljiv je već i sami naziv društva „Luke“, koje ima sjedište u Višićima, a okuplja članove iz čak devet mjesnih zajednica jugoistočno od Neretve, od Tasovčića, pa do udaljene Svitave. Za svih devet mjesnih zajednica karakteristično je da su u njih pristajali mali čamci, lađe, koje u delti Neretve zovu „trupicama“, zbog čega je cijelo područje prozvano Luke. Uglavnom, poput prave luke i društvo Luke, svojim pristalicama, simpatizerima i podupirateljima naprosto je nakrcalo dvoranu čapljinskog kina, pa je dio posjetitelja prestajao jedno i pol satni koncert.
Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaUtorak, 06 Veljača 2018 14:48

5°C

Čapljina

Pljuskovi

Vlažnost: 74%

Vjetar: 22.53 km/h

  • 19 Veljača 2018 6°C 4°C
  • 20 Veljača 2018 10°C 5°C

banerRC1vikend