banerRC212

Lana Kostić i Laura Livers oduševile čapljinsku publiku

  • Napisao/la V.J.
  • Objavljeno u Kultura
Istaknuto Lana Kostić i Laura Livers oduševile čapljinsku publiku

U crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini sinoć je održan koncert Duo Frida- Lana Kostić na violončelu i Laura Livers na klaviru. Organizator ovog koncerta je bio Centar za obrazovanje i kulturu Akademija Čapljina. 

Dvije kreativne glazbenice su upečatljivim nastupom oduševile čapljinsku publiku. 

Duo Frida su umjetnice koje se bave klasičnom i suvremenom glazbom, pisanjem i obradom tekstova i video instalacijama. One povezuju razne umjetničke elemente u jednu cjelinu. Umjetnice su se upoznale 2014. godine na studiju kompozicije i teorije u Bernu, a prije godinu dana osnovale su Duo Frida. 

Program koji su izvele u crkvi svetog Franje Asiškog sadržavao je dva bloka. U prvom bloku su glazbenice publici predstavile klasičnu glazbu te izvele skladbe neke od poznatih skladatelja kao što su Georg Friedrich Handel- Sonata u C-duru za violončelo i klavir, Ernest Bloch - Prayer, Supplication, Jewish Song za violončelo i klavir i Astor Piazzolla - Le Grand Tango za violončelo i klavir. 

Drugi blok je bio protkan autorskim kompozicijama dvije glazbenice. Publika je mogla poslušati četiri kompozicije koje su same glazbenice pisale i aranžirale tako da je drugi blok bio obilježen pjesništvom, filozofijom i psihoanalizom tako da su slušatelji mogli odlutati u svoje snove, zaboravljajući na realnost. Kroz stihove i pjesmu, kritikom, humorom i fantazijom ove glazbenice su prikazale društvo i duh današnjice. 

Lana Kostić, mlada violončelistica je kazala kako su presretne što su imale prilike nastupiti u Čapljini.

"Mi koristimo dosta riječ. Zanima nas jako ta granica između govora i glazbe.Tu nastaju te ideje za kompozicije, a poslije toga dođe glazba i glazbene ideje. To je čitav proces. Za jedan nastup treba izdvojiti puno vremena, pogotovo kad su naše kompozicije u pitanju, kazala je Kostić. 

Dvije umjetnice su nastupale u "Dampfzentrale Bern", "Museumsnacht Bern", "Opernsaal Biel", "Secret Garden" Zug, a 2018/2019 je planirana turneja po Europi i SAD-u, kao i praizvedba kompozicije za Musikfestival Bern 2018. 

 

 

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 16 Listopad 2017 07:53

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend