banerRC212

U Čapljini i Višićima održan XIII. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen Nikoli Martiću

  • Napisao/la V.J
  • Objavljeno u Kultura
Istaknuto U Čapljini i Višićima održan XIII. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen Nikoli Martiću

Povodom proslave Dana općine Čapljina u Osnovnoj školi Vladimira Pavlovića održan je XIII. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret Vladimir Pavlović, hrvatski književnik koji je ove godine bio posvećen Nikoli Martiću, hrvatskom pjesniku. 

Na početku susreta sve nazočne stihovima Martića pozdravile su učenice Osnovne škole Vladimira Pavlovića. "Moja je kuća mala malena, ako uđeš ti, bit će puna svjetlosti. I naša je knjižnica danas mala malena, ali vašim dolaskom cijenjeni gosti postala je Martićevski svijetlija. Na tome vam beskrajno hvala", u svom pozdravnom govoru istaknula je učenica Dora Đurašković. 

Na književnom susretu nazočili su književnici, znanstvenici, djelatnici škole i učenici. 

Svoje izlaganje o pjesniku Nikoli Martiću na susretima su iznijeli književnici Stjepan Šešelj, Đure Vidmarović, Ivan Sivrić, Ljubo Krmek, Luko Paljetak i Antun Lučić. 

"Vrlo je važno da ovakvim skupovima moramo vraćati u žižu naše javnosti zaboravljene više ili manje naše veličine. Mi smo skloni da ljude nakon što umru zaboravimo, a potom im se nakon nekog vremena ponovno vraćamo", kazao je u svom izlaganju Đure Vidmarović, hrvatski književnik, predsjednik Društva hrvatskih književnika, povjesničar i kritičar. 

 

Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika je ovom prilikom kazao:"Bio je on pjesnik koji je u sebi nosio radost iskonskog, neobičan duh jasnoće i predanosti nečemu što je bilo daleko iznad banalnih stvari. Njegov se interes rađao tamo gdje su završavale ambicije mnogih, u onom duhovnom razmeđu gdje stanuje poezija."

Nakon skupa u Čapljini, književnici su se uputili u Višiće, rodno mjesto MArtića gdje su na njegovom grobu položili cvijeće i zapalili svijeće. 

Potom su se nazočni u prostorijama Osnovne škole "Lipanjske zore" u Višićima prigodnim programom kroz pjesme prisjetili pjesnika.

Prigodnim programom je tako završeni XIII.Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret koji je bio ove godine posvećen velikom pjesiku Nikoli Martiću. 

Poslijednja izmjena danaUtorak, 03 Listopad 2017 11:28

25°C

Čapljina

Sunčano

Vlažnost: 42%

Vjetar: 4.83 km/h

  • 19 Listopad 2018 27°C 10°C
  • 20 Listopad 2018 25°C 10°C

banerRC1vikend