banerRC212

Umjetnička galerija u Čapljini: Grupa Contra s tromjesečnim odmakom kontrira koroni

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Kultura
Istaknuto Umjetnička galerija u Čapljini: Grupa Contra s tromjesečnim odmakom kontrira koroni

   Pandemija korona virusa ostavila je svoga traga na umjetničkoj sceni Čapljine, pa i juga Hercegovine. Nakon tromjesečnog zatišja ovoga vikenda uslijedili su koncerti ozbiljne glazbe i i izložba eminentnih umjetnika. Riječ je o izložbi grupe Contra. Ovo eminentno društvo neformalnim zajedničkim djelovanjem nakon puna dva desetljeća stiglo je do Čapljinu. Kako je u uvodnom dijelu kazala autorica postava Biserka Rauter Plančić, doskora ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu, a sada kako je kazala - umirovljen a kustosica i povjesničarka umjetnosti, prva izložba grupe Contra u BiH uopće?! Čapljina je tako nakon niza dojmljivih izložbenih postava uz ostalo i iz fundusa Moderne galerije u Zagrebu ugostila i „kontraše“.

   Tumačeći umjetnički kredo „kontraša“ Biserka Rauter Plančić je kritički vispreno primijetila: „Spoznaja da oni koji ne vladaju abecedom oblikovanja – radom po modelu u kiparstvu, i crtežom akta u slikarstvu – najbrže skreću u nove medije, probila se u javnost. Mnogi postaju svjesni da je mnogo teže uhvatiti se u koštac s bojama i praznim platnom, gromadom kamena ili podatnom glinom, i u toj svevremenoj likovnoj materiji ostvariti sliku ili kip sadržajnog i kreativnog naboja koji će oku pružiti trajni doživljaj umjetničkog djela, nego što je posegnuti za videokamerom i snimiti svoj „rad“ koji se publici daje na provjeru u izložbenim intervalima. Nasuprot performansa, instalacija i video radova, čak u perpetuum mobile formi (nadomjestak trajnosti?), odbljescima neke ideje manje ili više dorečene, često nivoa dosjetke i svakako umjetnički ograničene doživljajnosti pojavila se – mnogi kažu srećom – grupa Contra s članstvom ustrajnih boraca za trajne umjetničke vrijednosti u novom duhu i suvremenom ruhu. Njihovo je savjesno fokusiranje na likovni jezik i stvaralaštvo produžene ruke vanjskog i unutarnjeg oka umjetnika obdareno različitošću temperamenta, prožimanjem individualnih rukopisa i znanjem izvođenja svojih djela do svevremenskih umjetničkih, moralnih i estetskih vrijednosti“.

   Naravno, da se pobornicima uvjetno rečeno „novog ili preciznije novijeg, vala“ ovakva sublimacija umjetničke filozofije ne samo grupe Contra, nego umjetnosti uopće baš i neće svidjeti. Međutim, ono što se može vidjeti u Umjetničkoj galeriji Hrvatskog kulturnog središta Založbe kralja Tomislava u Čapljini, navedenoj, umjetničkoj, ekspertizi daje temeljito zaleđe.

   Na izložbenom postavu pod nazivom Grupa CONTRA – Dva desetljeća likovnog stvaralaštva i djelovanja, s 54 rada predstavili su se: Vladimir Vlatko Blažanović rođ. Donji Hasić kod Bosanskog Šamca), Žorž Draušnik (Zagreb), Tihomir Lončar (Vinagora kraj Pregrade u Hrvatskom zagorju), Vladimir Meglić (Donji Pustakovac u Međumurju), Željko Mucko (Koprivnica), Goran Petrač (Ludbreg), Velimir Rački (Zagreb), Davorin Radić (Hrvatska Kostajnica) i Petar Ujević (Krivodol kod Imotskog). Mjesta rođenja sama po sebi govore da je riječ o skupini umjetnika s različitih strana koje ujedinjuje sukus umjetničkih pogleda.

   Izložbeni postav je otvorila njegova autorica Biserka Rauter Plančić, a u programu su nastupili – prof. Monija Jarak Mikulić, mezzosopran, te solisti Tomislav Perić, bariton i Danijel Perić, također bariton, uz pratnju Marijane Pavlović na klaviru. Izložba ostaje otvorena do 18. Srpnja, a može se pogledati radnim danima od 18 do 21 sat, te subotom od 10 do 13 sati, kao i po pozivu.

Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaUtorak, 23 Lipanj 2020 08:09
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend