banerRC212

U Umjetničkoj galeriji u Čapljini otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu"

  • Napisao/la D.Musa
  • Objavljeno u Kultura
Istaknuto U Umjetničkoj galeriji u Čapljini otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu"

Čapljina je peti grad na području na kojem živi hrvatski korpus, prvi izvan Hrvatske, u kojem je otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, čiji su autori Kristina i Ivan Mareković.

Izložba je postavljena u Umjetničkoj galeriji Hrvatskog kulturnog središta u Čapljini, dan poslije zatvaranja izložbe „Rarisima iz Zbirke kiparska Moderne galerije“ u Zagrebu. Izložbeni postav otvorio je njegov autor Stanko Špoljarić, likovni povjesničar i kritičar iz Zagreba.

Govoreći o izložbenom postavu, odnosno njegovim autorima, prof. Špoljarić, je kazao:
    „Kod Ivana i Kristine postoji jasna jezgra realističnog, jer, konačno, radi se o portretima. S donekle specifičnim problemom, ne poznajemo fizički izgled svetaca iz prošlosti. Ono što znamo (iako ni to uvijek precizno) jest životna dob i neke druge oznake pa te činjenice postaju okvir prikaza. No možda je dodatne zahtjevnost i prednost, jer sloboda interpretacije portreta tako je veća“, kazao je prof. Špoljarić, te naglasio:
„I kod Ivana i kod Kristine svaka slika, razumljivo, zaokruženo je djelo, no i karika u tvorbi zajedništva, dar neba i dar umjetnika, koji su s istinskom umjetničkom iskrom, talentom i odgovornošću pristupili motivu, slikama koje su i više od slika. Otvorene predanjem, onom najdubljem u čovjeku, duhovnosti“.

Inače, autori izložbe su akademski slikari iz Sela kod Siska Ivan Mareković i njegova kći Kristina. Nazočnim ljubiteljima umjetnosti i posjetiteljima obratili su se autori Kristina i Ivan Mareković, koji su govorili o stvaranju djela, odnosno slika sveca i blaženika što je kako rekoše za njih bio „veliki izazov“.

Projekt nastanka djela i njihovo izlaganje predstavio je monsinjor Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Podsjećamo, prvi postav ove izložbe priređen je koncem svibnja i početkom lipnja u Križevcima, a zatim su slijedile izložbe u Karlovcu, pa Stjepan Križu Začertje i Sisku. Iza čapljinske dogovoreno je još šest izložbi, jedna u Šibeniku do kraja ove, a ostale u idućoj, 2020. godini. Svečanost otvaranja pratio je nastup kvarteta u sastavu don Dragan Filipović, Ivica Maslać, Albert Butigan i Darko Ivanković. Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, u Umjetničkoj galeriji u Čapljini ostaje otvorena do 3. studenog.
Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 20 Listopad 2019 08:10
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend