banerRC212

Izložbom u Potkosi završena Kolonija „Čapljina 2019.”: Umjetnost je žal za izgubljenim rajem

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Kultura
Istaknuto Izložbom u Potkosi završena Kolonija „Čapljina 2019.”: Umjetnost je žal za izgubljenim rajem

   Izložbom slika u Galeriji „Vjeko Božo Jarak” u Potkosi, na Dubravama, završen je petnaesti saziv Kolonije „Čapljina“. Tri dana 33-je slikara stvaralo je u Parku prirode Hutovo blatu, koje je sudeći po slikama imalo vidnog odraza na stvaralačke impresije. Izložba radova potvrdila je da su autori bili produktivni. Akademski slikar Željko Marić iz Mostara, ispred sudionika zahvalio se na gostoprimstvu organizatorima i domaćinima, ističući da će poticaji ambijenta Hutovog blata, te druženje imati „kreativni potencijal svakog od nas i to na duži period”.

   Prof. Stanko Špoljarić, umjetnički voditelj, Kolonije „Čapljina”, predstavio je tijek i učinak njezinog 15-og saziva, naglašavajući:

   „Na izložbi ovogodišnje kolonije, ima jedna slika koja mi je poticaj da kaže kako doživljavam ovu koloniju. Branimir Dorotić je naslikao sliku „Izgon iz raja”. Mi se ovom kolonijom zapravo vraćamo u taj raj, bilo u Karaotok, bilo u Čapljinu, bilo ovdje u Potkosu, jer se zapravo radi o jednoj kreativnoj opuštenosti, jednoj kreativnoj snazi. Ja vas volim uspoređivati s onom djecom predškolcima, zaigranima, koji se lijepo igraju i uvijek kažem nisu svjesni da im je tada najljepše u životu. Ja mislim da ste vi svjesni da je ovdje posebno lijepo, ne samo poradi tog kreativnog naboja stvaranja, nego jednostavno zbog ozračja koje ovdje postoji.

   Svi koji me nekad slušaju znaju da volim spomenuti meni najdražu definiciju umjetnosti, ako je umjetnost uopće moguće definirati, onu Ivana Goloba iz knjige „Prijatelj Božji” koji kaže – Umjetnost je žal za izgubljenim rajem, čuvanje kreativne iskre u ovoj našoj vjetrometini vremena i slutnja budućeg edenskog. Ovdje ima mnogo edenskog, simboličnog i stvarnog. Edensko je prisutno u vašoj sposobnosti da senzibilizirate ideju, u motivu koji može biti raznolik, koji je gotovo nevažan, ali motiv koji će pokazati to naše traganje za ljepotom, i nadam se, nikada nalaženje ljepote?! Kad se ona u potpunosti nađe mi više nismo zadovoljni. Uvijek je ta slutnja neko traganje, neko pulsiranje tok stvaralačke iskre dovodi do toga da taj naboj trajno postoji na jedan poseban način, onaj način gdje mi otkrivamo sebe”.

   Uz izložbu, ceremonija zatvaranja Kolonije protekla je uz podjelu zahvalnica i prigodnih darova sudionicima ove godine samo iz BiH i Hrvatske. Valja reći da je jedna od odlika ove kolonije uz činjenicu da je prof. Stanko Špoljarić, likovni kritičar iz Zagreba, bio umjetnički voditelj svih 15 saziva, podatak da se veći dio sudionika koloniju pohodi iz godine u godinu, što je ujedno i svojevrsno priznanje organizatoru, Umjetničkoj koloniji Čapljina.

 

Poslijednja izmjena danaUtorak, 13 Kolovoz 2019 13:47
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend