banerRC212

Radio Čapljina

Radio Čapljina

Nakon ukidanja sankcija „kraljica voća“ iz doline Neretve ovih dana kreće za Rusiju

   Informacija iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o ukidanju sankcija za uvoz jabuka na tržište Ruske Federacije, obradovala je i južno-hercegovačke voćare. U stvari nadležni državni ministar Mirko Šarović, vijest o tome javnosti je i proslijedio tijekom posjeta, jugu Hercegovine, odnosno Popovom polju. Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih poslova za poljoprivredu, prehranu, šumarstvo i ruralni razvoj govoreći o toj temi ističe:

   „Od 11. srpnja je ponovno nesmetan izvoz jabuka u Rusku Federaciju, dakle nemamo više nikakvih prepreka za trgovinu i izvoz jabuke. Ono što je evidentno, zalihe jabuka koje su bile namijenjene na rusko tržište, prodane su na drugim tržištima, pa u ovom trenutku i nemamo zaliha, ali imamo novi rod. Sorta colina je već u fazi branja, gala vrlo brzo prispijeva, upravo je ta sorta prepoznatljiva na ruskom tržištu, Rusi je rado kupuju tako da je proizvođačima ranih jabuka, dobro došla ova informacija“, kaže Nešković, a zatim naglašava:

   „U kontaktima s proizvođačima došli smo do saznanja da su cijene jabuka na ruskom tržištu veće, bolje, nego na zapadnom tržištu. Što se uvjeta tiče, nema nikakvih promjena. I dalje se traži popunjen fito sanitarni certifikat, te potvrda o podrijetlu. U suštini ono što zahtjeva ruska strana, a i ono što je i naš interes, jeste je da do kraja ispoštujemo, potvrdimo, osiguramo, da se zaista izvozi naša jabuka, a ne tuđa. To je ono što odgovara i što je dobro za sve proizvođače, za sve ljude koji se bave proizvodnjom i prodajom jabuka s teritorija BiH. Dakle, treba da do kraja svaka od institucija, ali i proizvođači i trgovaca, ispoštuju ono što je dogovoreno, a to je da se dokaže, potvrdi, da je roba, da je jabuka, uzgojena, proizvedena na teritoriju BiH!“

   Pomoćnik ministra Nešković ističe da će se sa strane nadležnih institucija strogo inzistirati na tome, ali isto tako kaže da će i ruska strana pratiti taj proces. Nešković kaže da se ruska inspekcija tijekom posjeta prošle godine, ugodno iznenadila ne samo površinama pod jabukama u Hercegovini, nego i njihovom kvalitetom. Imajući to u vodu za izvoz jabuka iz Hercegovine nema nikakvih zapreka, naprotiv. Govoreći na temu otvaranja izvoza na rusko tržište agronom Slavko Korda, direktor tvrtke „Dominant“ iz Gabela Polja u čapljinskoj općini, kaže:

   „Odluka da se ponovno odobri izvoz u Rusku Federaciju u svakom slučaju je dobro došla, s obzirom da postoje tehnički i tehnološki viškovi proizvodnje, odnosno ploda jabuke, ako ništa da rasteretimo domaće tržište. Znači i proizvođačima koji nemaju količine za izvoz u Rusiju, ta odluka dobro dođe jer će veći proizvođači u izvoz plasirati svoju jabuku. Tako će se izbjeći zagušenje na domaćem tržištu, jer BiH je ipak veliki proizvođač jabuke. Kažem, ovo je izuzetno, izuzetno kvalitetno postignuće u pregovorima s Ruskom Federacijom, da se izvoz ponovno odobri, jer će nama izvoz odlično doći da plasirano naše tržišne viškove“, naglašava direktor Korda.

   Da je ponovni izvoz jabuka na rusko tržište dobro rješenje svjedoči i sljedeće zapažanje direktora Korde, koji naglašava:

   „Urod je sasvim zadovoljavajući, kako po količini tako i po kvalitetu. Mogu reći da je ovo jedna od jabučnih godina. Bilo je dovoljno oborina i hladnih noći što je dalo dobru kvalitetu, tako da je ovo za sada, jedna od izuzetnih godina kada je riječ o proizvodnji jabuka.“

   Od agronoma Željka Prce, tehničkog direktora čapljinske tvrtke „Agroherc“koja je sa sedamdesetak hektara najveći proizvođač u ovom dijelu BiH, doznali smo da je odluka došla u pravom trenutku, te da će s izvozom jabuka u Rusiju krenuti čim budu poznate sve tehničke pojedinosti, odnosno čim odluka postane operativna, a to je za dan dva. Inače, berba jabuka na čapljinskom području počela je s prvim danima ljeta, a za sada nema problema s plasmanom.

D. Musa

HKUD ”Sveti Ante” Dretelj, organizira tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju ”Zvona Dretelja 2018”

HKUD ”Sveti Ante” iz Dretelja organizira 14. po redu, tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju ”Zvona Dretelja 2018”.
Manifestacija će započeti u ponedjeljak 16.srpnja kada će u Hrvatskom Katoličkom domu u Dretelju s početkom u 21:00 sat knjigu „Zvona Dretelja“, predstaviti autorica Nada Brajković.
U nedjelju 22.07. središnji je dio manifestacije koja će početi u 18,30 h misom u crkvi Svete Obitelji, nakon čega slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima Dretelja.
Program će se potom nastaviti mimohodom kulturno-umjetničkih društava i gostiju do sportskog centra, gdje će od 20 h biti upriličen kulturno – zabavni program.
U programu će sudjelovati 11 kulturno – umjetničkih društava. Posjetitelje uz dobru zabavu očekuje i bogata nagradna tombola a glavna nagrada je vikend za 2 osobe na otoku Hvaru. U zabavnom programu nastupit će Branko Medak.
Pokrovitelj manifestacije je načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

 dretelj folklor

  • Objavljeno u Najave

HKUD ”Sveti Ante” Dretelj, organizira tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju ”Zvona Dretelja 2018”

HKUD ”Sveti Ante” iz Dretelja organizira 14. po redu, tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju ”Zvona Dretelja 2018”.
Manifestacija će započeti u ponedjeljak 16.srpnja 2018.god. Kada će u Hrvatskom Katoličkom domu u Dretelju s početkom u 21:00 sat knjigu „Zvona Dretelja“, predstaviti autorica Nada Brajković.
U nedjelju 22.07. središnji je dio manifestacije koja će početi u 18,30 h misom u crkvi Svete Obitelji, nakon čega slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima Dretelja.
Program će se potom nastaviti mimohodom kulturno-umjetničkih društava i gostiju do sportskog centra, gdje će od 20 h biti upriličen kulturno – zabavni program.
U programu će sudjelovati 11 kulturno – umjetničkih društava, a posjetitelje očekuje bogata nagradna tombola a glavna nagrada je vikend za 2 osobe na otoku Hvaru. U zabavnom programu nastupit će Branko Medak.
Pokrovitelj manifestacije je načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

 

  • Objavljeno u Najave

Početak priprema nogometaša Čapljine bez medijske bure

   Poštujući pravilo o uobičajenih četrdesetak dana priprema, nogometaši federalnog prvoligaša Čapljine početkom srpnja počeli su pripreme za novu sezonu. Moglo bi se reći da su Čapljinci, ovoga puta tajnoviti, za sada uglavnom rade i šute. Tišinu u poslovično za ovakvih ljeta vjetrovitim Bjelavama, poremetili su jedino odlasci par prvotimaca iz prošle sezone. Govoreći o pripremama i planovima, Damir Obad, športski direktor kluba, kaže:

   „Radimo prema planu, a kako trenutačno stvari stoje prvu provjeru imat ćemo za vikend protiv GOŠK-a u Gabeli. Planiramo, pet šest provjera. Za sada imamo načelne dogovore za još dvije utakmice. Moram reći da baš nije ni lako osigurati odgovarajuće sparing partnere, jer primjerice hrvatska treća liga – Neretvanac, Neretva…, startaju tek koncem kolovoza, pa kasnije započinju pripreme, ali vjerujem da s uigravanjem ipak problema neće biti“, kaže Obad, te prelazi na bolnu točku klubova, novi sustav natjecanja:

   „Sezona će biti jedna od težih u Prvoj federalnoj ligi, iz lige će ispasti tri do pet klubova, najvjerojatnije četiri. Dakle, zbog reorganizacije u drugoj, sezona u prvoj ligi, bit će jako stresna. Nije lako igrati ligu u kojoj trećina klubova ispada, stresno je to za mlade igrače, pa i za one koji vode klubove“, rezimira ovaj bivši nogometaš, koji se ne upušta u prognoze što bi najnovija reorganizacija sustava natjecanja u Federaciji BiH, kad je kvaliteta nogometa i rad s mladima, mogla donijeti.

   Što se igračkog kadra tiče tu su izvjesne određene promjene. Za sada je sigurno da odlaze Nikola Leko i Eldin Dučić.

   „Leko je potpisao trogodišnji ugovor s Alumijem, pa će karijeru nastaviti u Sloveniji, dok je Dučić otišao u novog prvoligaša Goražde. Još par igrača ima kombinacije s klubovima iz višeg ranga, pa ćemo vidjeti što će biti. Za sada su izvjesna dva pojačanja – stižu nam Mostarci, Armin Jazvin, koji je u proteklom razdoblju nastupao za bihaćko Jedinstvo i Stanko Cvitković, također iskusan obrambeni nogometaš. Nećemo na prečac donositi odluke, vidjet ćemo kako stojimo poslije utakmicu dvije, pa onda po potrebi, tražiti i neka dodatna rješenja“, rezimira Damir Obad direktor HNK Čapljine.

   Uglavnom, sudeći po imenima dojam je da će mlada momčad dolaskom iskusnog dvojca iz Mostara, dobiti na čvrstini, a očito će se morati naći rješenje i za prošle sezone pravo otkriće Nikolu Leku.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed

23°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 72%

Vjetar: 6.44 km/h

  • 16 Srpanj 2018 34°C 17°C
  • 17 Srpanj 2018 31°C 21°C

banerRC1vikend