banerRC212

Radio Čapljina

Radio Čapljina

AUDIO: U Čapljini održana dodjela nagrade "Šampioni zaštite prirode"

Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) zajedno s općinom Čapljina upriličio je 23. travnja dodjelu nagrade 'Šampion zaštite prirode, BH Green Awards 2018.' u Čapljini, a plaketu 'Zlatna Tisa' u kategoriji gradova dobio je Grad Mostar. Više o ovom događaju poslušajte u tonskom zapisu.

U kategoriji poslovni subjekti/poduzeća spomenutu plaketu dobila je firma 'Eko život' iz Tuzle, u kategoriji nevladinih organizacija plaketu je dobila nevladina organizacija 'Unski smaragdi' iz Tuzle, u kategoriji škola nagradu je dobila Osnovna škola 'Sveti Sava' Doboj, dok je u kategoriji vrtića plaketu 'Zlatna Tisa' dobio Dječji vrtić Višnjik iz Sarajeva.

Plakete su uručene i pojedincima, pa je u kategoriji pojedinac do 30 godina plaketu dobio Amar Kavgić iz Tuzle, a plaketu za pojedinca preko 30 godina Samir Lemeš iz Zenice.

Plaketu 'Zlatna Tisa' u kategoriji neformalna grupa građana dobili su mještani sela Kruščica iz Viteza.

Čapljina bila domaćin Federalnog prvenstva i Kupa Čapljine ili dvorana pretvorena u grotlo mladosti sporta koji raste

To je trebalo vidjeti, od ranih jutarnjih sati, stizali su autobusima, automobilima, mini busevima s različitih strana, a odredište im je bila čapljinska sportska dvorana u kojoj i oko koje, ih je većina provela narednih dvanaest , pa i po koji sat više. Dok gledamo natpise ispred ekipa na svečanosti otvaranja, razmišljamo kada su ti najčešće mališani, trebali ustati da bi stigli do Čapljine iz Zenice, Sarajeva, Orašja…, u devet sati kada je službeno bio početak natjecanja, otvaranje je bilo u popodnevu. Čast da otvori ovo natjecanje pripala je Augustu Orloviću, sportskom zanesenjaku, zaljubljeniku u tekwondo, inače predsjedniku Tekwondo saveza BiH.

   Zaista što ih vuče, što vodi te mlade ljude, da zorom rane, spavaju u vozilima, drijemaju na tribinama ili stolicama lokala? Odgovor je samo jedan – sport! Ljubav te mase mladih i starijih je zaista neizmjerna, jer ne ide sve glatko. Prisustvovali smo i jednom ozbiljnijem nokautu. S obzirom da je potrajalo dok su službeni liječnik, suci i trener u javu vratili privremeno usnulog borca iz Zenice, nije to baš ni bezopasno, ali oni ipak dolaze i bore se, navijaju, zabavljaju… Sve je u tekwondou spojeno, sport, zabava, druženje. Prije mečeva razigrani, čim iziđu na tatami smrtno ozbiljni, usmjereni prema jednom cilju, a on se zove pobjeda. Pobjednika u Čapljini, a i poraženih je bilo dosta, jer 376 prijavljenih održalo je skoro 240 borbi!

   Trebalo je sve to organizirati oko čega su se pobrinuli marni domaćini Tekwondo klub Čapljina, na čelu s agilnim Željkom Vegom, predsjednikom i trenerom kluba, ali i realizirati oko čega brinu pak suci, članovi federalnog saveza, klubova… Službeno u Čapljini su održani federalno prvenstvo seniora, juniora, kadeta i mlađih kadeta A klase, te Kup Čapljine u okviru kojega su se natjecali – mlađi kadeti B klase, limači i borci u kikovima. Uz prvenstvo primarni cilj je bio kroz prvake dobiti kandidate za reprezentaciju Federacije BiH koja kako reče izbornik Posušak Petar Boban predstavlja „80 posto reprezentacije BiH“. Na prvenstvu je nastupio i Nedžad Husić brončani sa svjetskog juniorskog prvenstva, što se može smatrati velikim uspjehom s obzirom na činjenicu da sami borci i njihovi klubovi snose troškove odlaska i natjecanja, ako poluče uspjeh Tekwondo savez F. BiH, refundira troškove.

   „Ima dobrih borbi, spremnih boraca, ali i onih koji nisu dorasli težini natjecanja. U takvoj situaciji odgovornost je na trenerima da taj nesrazmjera u kvalitetu blagovremeno uoče i bacanjem ručnika u ring, prekinu borbu. To je ujedno način da se izbjegnu nokauti koji su u ovom sportu rijetkost. Prvenstvo je održano u opremi kakva se koristi na europskim i svjetskim natjecanjima, tako da u tom pogledu ne zaostajemo, Problem su nam odlasci na veća natjecanja, koja su jedini način za dalji napredak, jer nemamo riješen sustav financiranja kako klubova tako i reprezentacije…“, kazao je uz ostalo sumirajući dojmove Pater Boban, izbornik federalne i državne reprezentacije i trener u TKD Poskok iz Posušja.

   Kao zanimljivost, ujedno i ilustraciju stanja u ovom sportu ističemo podatak da će BiH na predstojećem europskom prvenstvu predstavljati jedino Mihaela Senjak državna prvakinjom u kategoriji do 48 kilograma. S njim će naravno putovati izbornik Boban, a troškove nastupa pokriti će TKD Poskok Posušje i sponzori. Ako se Mihaeli posreći, mogu očekivati da im savez refundira dio ili troškove u cijelosti.

Takvo je stanje na žalost, u BiH tekwondou, malom sportu koji ima golemu vojsku istinskih zaljubljenika, koji se odriču mnogo toga da bi se natjecali, vodili klubove, saveze. Već i na tome im treba odati priznaje.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Čapljina domaćin dodjele nagrada 'Šampioni zaštite prirode'

Dodjelom nagrada "Šampioni zaštite prirode, BH Green Awards 2018", 23. travnja, u Hotelu "Mogorjelo" u Čapljini bit će obilježen Dan planeta Zemlje.

Dodjela nagrade "Šampioni zaštite prirode, BH Green Awards 2018" organizira se drugu godinu za redom, a priznanja će biti uručena u sljedećim kategorijama: grad/općina, poslovni subjekti, organizacije/nvo/fondacije, škole/vrtići, građanke i građani.

U kampanji je u svim kategorijama sudjelovalo 64 nominirana kandidata koju su skupa prikupili 28.153 glasa.

Organizator dodjele je Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP), uz podršku Veleposlanstva Republike Češke, UNDP-a, GIZ-a, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Općine Čapljina.

  • Objavljeno u Najave

Počela rekonstrukcija Vatrogasnog doma

  

    Ovih dana počela je rekonstrukcija Vatrogasnog doma u Čapljini. Mate Jurković zapovjednik Profesionalne protupožarne postrojbe, sa zadovoljstvom ističe da je planirana temeljita obnova zgrade, koja će za mjesec, dva bljesnuti punim sjajem. U sklopu radova obavit će se rekonstrukcija krova i otvora, a Vatrogasni dom dobit će i novu fasadu, te dvoja vrata za vatrogasna vozila. Sudeći prema projektu rekonstrukcije, kada bude završena Vatrogasni će dom i doslovce, ukrasti zapadni dio gradske jezgre.

    Prema Prijedlogu proračuna koje je Općinsko vijeće Čapljine, usvojilo koncem prošle godine, u rekonstrukciju Vatrogasnog doma planirano je uložiti 120.000 KM. Treba istaknuti da se obnova ovog objekta, uklapa u povećane napore Čapljine u obnovu i uređenje gradskih sadržaja. Podsjećamo, prošle godine završena je obnova šetnice uz Neretvu, uređen parking kod Sportske dvorane, dio zelenih površina, a trenutačno je u tijeku i obnova parka kod Srednje škole. Prije dvije godine, 2016-te, obavljena je rekonstrukcija nogostupa uz glavne gradske prometnice...

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed

25°C

Čapljina

Pretežno sunčano

Vlažnost: 42%

Vjetar: 17.70 km/h

  • 24 Travanj 2018 26°C 9°C
  • 25 Travanj 2018 27°C 12°C

banerRC1vikend