banerRC212

Četvrtak, 21 Listopad 2021

Čapljinski komunalci uređuju zelene površine: Borovi i čempresi za zimski hortikulturni ugođaj

   Dugo i vrelo ljeto nije ostavilo samo traga na usjevima i kraškim šumama nego i na gradskom zelenilu u Čapljini. Sukladno narodnoj klin se klinom izbija, čapljinski komunalci su ranije nego ikada u zadnjih četvrt stoljeća počeli s uređivanjem zelenih površina. Na red je tako došao i parkić preko puta robne kuće koji će uz nove sadnice dobiti i novu travu. Naravno, aktivirat će se i prskalice kako bi „Cvijet Hercegovine” kako Čapljinci, a i mnogi drugi, tepaju svome gradu, izgledao što „ćustije”.

   Mora se istaknuti podatak da se pri sadnji novoga drveća vodilo računa o urbanističkom skladu koji zahtjeva značajan udio poželjno je četrdesetak posto zimzelena. Tako je nova zelena površina dobila mini drvored od čempresa, dok su na većoj površini zasađeni tzv. pitomi borovi (Pinus pinea). Inače, zimzeleno drveće u urbanim sredinama sadi se zbog vizualnog izgleda u zimskim mjesecima. Da gradovi u hladnijem dijelu godine ne bi sličili na „pokisle kokoši” sadi se zimzeleno drveće tako da razbije zimsko sivilo. Sadnju zimzelenog drveća zagovaraju i ornitolozi, jer u krošnjama zimzelenog drveća posebice čempresa, ptice imaju zaštitu tijekom cijele godine. Umjesto zaključka može se reći da Čapljina uz urbanistički njeguje i hortikulturni sklad.

Tekst i foto: D. Musa

Berba vinskog grožđa na iskustvu čapljinske Vinarije „Vino Matić“: Dobar urod, vrhunska kvaliteta, od crvenih traženija bijela vina

   Grožđe se obralo, vino smirilo, bačve se pune, enolozi nadziru, a svi skupa i vinogradari i vinari, svode račune protekle kampanje. Od berbe dovoljno je vremena proteklo, prvi pretoci su u toku tako da se vidi što se obralo, a što dobilo. Tragom ovih poznatih zakonitosti u vinogradarstvu Hercegovine uputili smo se u čapljinsku vinariju „Vino Matić“, koja se nalazi na samom rubu grada i Antonia Matića, mladog enologa. pitali za sudove sa stajališta ove vinarije:

   „Sezona je počela vrlo dobro, čak tamo u proljeće bilo je i kišno, start je bio dobar tako da smo se nadali jako dobroj godini i najavljivali je, međutim u ljetnom periodu je bilo jako vruće, dugotrajno bez kiše, tako da su vinogradari koji nisu imali osigurano navodnjavanje, imali problema. Loza na visokim temperaturama stane sa fiziološkim funkcijama tako da se više ne stvaraju šećeri, mada kod nas vrijedi mišljenje – što je toplije to se više šećeri stvaraju. Da bi grožđe bilo aromatičnije, bogatije spojevima, vrlo je važna izmjena temperatura između dana i noći. Veće oscilacije između dana i noći, pomažu stvaranju bogatijih spojeva i aroma, što kasnije utječe na buke vina. Grožđe iz vinograda na padinama koje obiluju suncem, a navečer imaju povjetarac je kompletnije nego grožđa iz kotline. Ove godine em što fiziologija nije mogla teći kako treba, em nije bilo vode“, naglašava ing. Matić te dodaje:

   „Ako nisu dao vodu suša je uzimala danak. I mi smo imali jedan dio vinograda koje nismo mogli navodnjavati. Na kraju da nije bilo kiše koja je pala koncem kolovoza ne bi dobili grožđe za vrhunske kategorije. Sve u svemu kako je ljeto proteklo, zadovoljniji smo ovom berbom nego prošlogodišnjom“, kaže enolog Matić, te na opasku da su na početku kampanje vinogradari naglašavali da će urod biti manji, a grožđe kvalitetnije, nastavlja:

   „I to ovisi o položaju vinograda. Kod nas u odnosu na prošlu godinu prinos je bio veći, a lani nam je urod podbacio. Ove godine kakvoćom grožđa sam zadovoljniji nego prošle godine, mada sam očekivao obrnuto s obzirom kako se sve skupa ljetos odvijalo. Što se kvalitete tiče mogu potvrditi mišljenje kolega vinara – sigurno je da će vina iz ove godine biti dobre kakvoće“, kaže ovaj mladi enolog, te konstatira:

   „Nepisano je pravilo da u periodu od deset različitih berbi u prosjeku imamo dvije loše, a na njih utječu eventualno led u rano proljeće, kiša u rano ljeto ili sredinom ljeta. Ove godine nismo imali ni jedno ni drugo tako da svi moramo biti zadovolji. Najgore je kada mraz odnese prinos, onda i ono što ostane ne bude s visokim udjelom šećera, a niskim kiselina. Pravilo je na ovoj razini na kojoj se radi, da vina trebaju biti harmonična, da im ne treba faliti ni kiseline, a ne trebaju biti ni alkoholno pretjerano jaka.“

   Od enologa Matića doznali smo još jednu zanimljivost, situacija s plasmanom vina se u zadnjih sedam osam godina stubokom promijenila, više se traže bijela vina nego crna.

   „Kod nas je taj odnos sedamdeset prema trideset posto u korist bijelih vina“.

   Uglavnom, stvari u vinogradarstvu i vinarstvu nisu statične, nego se smjenjuju u ciklusima. Nakon rada u vinogradima sada se radi u podrumima, jer vina kako to vinari kažu, sada treba njegovati najmanje šest mjeseci kako bi bila spremna izići na tržište. To važi za bijela vina, crvena treba njegovati i punu godinu dana.

D. Mus

Dračevo pružilo jak otpor „gusarima” slijede pojedinačna prvenstva

   Zaostalom utakmicom petog kola A skupine Prve boćarske lige Dračevo – Neum 9:13, završen je prvi dio boćarskog prvenstva BiH. Prvak Neum je tu dionicu odradio u velikom stilu sa stopostotnim učinkom, međutim u Dračevu se propisno namučio. Utakmicu je presudila prva tura u kojoj su gosti ostvarili prednost od 6:2. Neumu su pripale obje partije u pojedincu, Marin Sabljić je nadigrao Matu Primorca 10:7, dok je Mladen Obradović bio bolji od Marija Karamatića 12:6. Sol na ranu domaćinu posula je igra parova u kojoj je kombinacija Željko Kužić/Pero Butigan sa 13:9, nadigrala domaću kombinaciju Nikica Karamatić/Ivica Bulum. Čast domaćinu spasila je trojka u sastavu Franjo i Marko Sušić, te Ivan Dalmatin koja je s 13:8 nadigrala gostujuću postavu Mustapić/Matić/Jogunica.

   „Gusari” su bolje odradili i drugu turu taktički rasporedivši snagu pa je tako Željko Kužić trčao samo štafetu koja je i dobila partiju, a nova dva boda u brzinskom izbijanju osvojio je Mladen Obradović protiv Franje Sušića. Za domaće poene u ovoj fazi utakmice, osvojio je samo Nikica Karamtić koji je u preciznom izbijanju nadigrao Marina Sabljića 8:6.

   Uglavnom, uoči zadnje ture na tabli je stajalo 4:10 za goste kojima su u zadnje četiri igre za pobjedu trebala samo dva poena. Nisu ih lako osvojili jer su Dračevljani u završnicu odigrali puno bolje od početka i sredine susreta. Franjo Sušić je u pojedincu dobio Kužića 13:8, slavio je i prvi domaći par Nikica Karamatić/Ivan Dalmatin, međutim drugi par je igrao neriješeno, a treći je poražen, pa su bodovi otišli u Neum.

   Rezultati 5-og kola Prve boćarske lige BiH, Dračevo: Dračevo – Neum 9:13, Grude: Grude – Sveti Stipan 11:11, slobodna je bila Napredak Willa.

   Poredak na koncu jesenskog dijela, 1. Neum 8, 2 Grude 5, 3. Napredak Willa 4, Sveti Stipan 3, 5. Dračevo 0 bodova.

   Odmah po završetku prve dionice ekipnog prvenstva boćara, kraću pojedinačna natjecanja. Prvo u nizu od tri pojedinačna prvenstva, bit će pojedinac klasično. Natjecanje će se održati u Boćarskom domu „Nožinac” u Posušju u subotu, 23-eg listopada s početkom u 12,45 sati.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!