banerRC212

Četvrtak, 28 Studeni 2019

Problemi poljoprivrednika: Vihor "pojeo" zaradu višićkim povrtlarima

Iz perspektive povrtlara u Višićima, naselju s najviše plastenika u Bosni i Hercegovini, nijedan vjetar nije povoljan. Kad se vidaju štete u poljoprivredi juga Hercegovine, obično se akcent baca na buru, međutim da i južine znaju donijeti nevolje uvjerili smo se ovih dana pri posjetu članovima Poljoprivredne zadruge „Matica“ iz Višića. Na imanju Vlatka Maslaća uz domaćina zatekli smo četvoricu 'zadrugara' kako u rano jutro zatežu i pritežu najlon foliju, plastenik podugačak, a gazda zahvalan sugovornik:

Ove jugovine i jak vjetar su zlo. Prije petnaestak dana naišao je vihor i raskrio, to je naša svakodnevnica. Traži novac i pokrivaj. To je tako u našem poslu. Ovo nije prvi put, najgore kad je najlon noviji, ako je star najlon haje opet nekako, i kad ima kultura. Sad je kod mene salata, ali nije još velika pa neće biti velike štete, bar se nadam“, sumira stanje i događaj Vlatko, te na upit o površini i cijeni najlon folije nastavlja:

Plastenik je 75 metara radne površine, na dvije je vode, na dvije lađe kako mi to kažemo, pola mi je otkrilo. Ovo je oko 900 KM, pola plastenika, problem je iskeširati te novce odjednom“, pojašnjava Vlatko, te na opasku hoće li salata toliko donijeti kaže:

Ako donese bit će dobro, taman će sanirati štetu, ali ako se proda, to je uvijek upitno. Salata je skoro ekološki uzgojena, samo jedna zaštita, pet šest dana nakon sadnje, međutim tržište i cijena su uvijek nepoznanica. Trudimo se proizvesti što kvalitetnije, jer onda preko zadruge imamo mogućnost izvoza u Hrvatsku, gdje je cijena nešto bolja,“ konstatira Vlatko kojem je u kako Višićani kažu „u vihoru“ stradao još jedan, manji plastenik, u kojem je bilo namjensko cvijeće, krizanteme.

Ukupna šteta je oko 1.500 KM. Sreća je da se mi zadrugari ispomažemo, još da tražimo radnike gdje bi bili“, kaže Vlatko te dodaje da nije sam pretrpio štetu, slično je prošao još jedan broj povrtlara.

Govoreći i zbirnoj šteti na plastenicima Marijan Brajković, direktor PZ „Matica“ prema kojem se slijevaju sve informacije kada je riječ i o lošim, a i o dobrim događajima kada su u pitanju zadrugari, kaže:

U odnosu na ne tako jak vjetar i sami smo iznenađeni da je došlo do većeg broja uništenih folija na plastenicima. Razlog je bilo neko čudno puhanje vjetra, ovdje narod kaže vihor, koji se dogodi. On jednostavno na jednom području uništi radom više najlona, dok u drugom djelu nema nikakve štete. Bilo je ljudi kojima je vjetar raskrio i po četiri plastenika, većinu šteta proteklih dana uspjeli smo sanirati. Prosječno po plasteniku šteta je oko 1.000 KM. Uništeno je tridesetak objekata, a u polju smo vidjeli par objekata koji su totalno uništeni i folije i konstrukcije, a nedavno su završeni i pokriveni“, kaže direktor Brajković.

Okupljeni zadrugari žale se da su štete od vjetra, zadnjih godina učestale, a događaju se čak i ljeti. Uglavnom, priča iz Višića samo je potvrda da čovjeku, težaku, što je tradicijski naziv na jugu Hercegovine za čovjeka koji žive od zemlje, nije lako. Nema on vremena razmišljati što je razlog – klimatske promjene ili nešto drugo, tek poslije sezone u kojoj je najzad nešto zaradio, sada novac mora trošiti za prekrivanje plastenika.

 

 

Damir Obad direktor HNK Čapljina: Petim mjestom moramo biti zadovoljni, a VAR se morala dogoditi“

   Prometno je bilo prošlo ljeto u federalnom prvoligašu Čapljini. U Bjelave su dolazili, a još više odlazili igrači, angažiran je novi trener, odigrane samo tri pripremne utakmice, pa se startalo s više zebnje nego optimizma. Nakon prve polusezone koju je Čapljina završila na četvrtom mjestu s 24 boda i pažnje vrijednim podatkom da je primila najmanje 12, pogodaka umjesto bojazni kroz vjetrovite Bjelave struji suzdržani optimizam. Potvrđuju to i riječi Damira Obada sportskog direktora koji o jesenskom učinku kaže:

   „Moramo biti zadovoljni polusezonom, s obzirom da je ekipa dosta mlada, da smo krenuli malo kasnije nego što smo trebali. Možda bi bili u samom vrhu da smo pripreme počeli ranije. Prva dva, tri kola nismo odigrali prema očekivanju, poslije dva kola imali smo samo bod, kasnije smo došli u željenu formu, pa petim mjestom ne smijemo biti nezadovoljni. Možemo reći da je jedini kiks bila utakmica protiv Zvijezde. Morali smo je odgoditi zbog kiše, ali ni dan poslije uvjeti nisu bili povoljni, igrali smo na insistiranje Nogometnog saveza i na kraju izgubili. Bez obzira na taj domaći poraz ne smijemo biti nezadovoljni“, kaže direktor Obad, te na upit, je li prekretnica bio gradski derbi u petom kolu protiv GOŠK-a, kada su mladi igrači vidjeli da mogu napraviti rezultat, nastavlja:

   „Može se reći da je to bila pozitivna prekretnica, jer smo s igračem manje dobiti utakmicu. Igrači su vidjeli da mogu, što ih je psihički diglo, nastavili su raditi što je donijelo rezultat. Zadovoljstvo je utoliko veće što je primjerice na zadnjoj kolo protiv Megaleghea, u Jajcu, naš ulazni junior Buntić postigne gol za 2:2, a momak je 2002. godište! Moramo biti zadovoljni jer stalno su dva, tri juniora bili na klupi. Ekipa je dosta mlada, u prvom sastavu je pola igrača iz našeg pogona! U jakoj ligi nosimo se al pari s renomiranim klubovima koji su igrali i u Premijer ligi, možda smo u par navrata mogli izboriti i koje mjesto više, međutim sve u svemu mi smo u vrhu i želimo se tu zadržati“.

   Na upit o slučaju VAR, uhićenjima zbog navodnog namještanja utakmica Prve lige, Damir Obad kaže:

  „Svi mi koji smo duže u nogometu i pratimo ovu situaciju, znamo da tu ima svega i da nije lako igrati pogotovu u Prvoj ligi Federacije gdje svake godine ispada trećina lige, gdje se par klubova bori za prvo mjesto. Stvarno je teška za raditi, morate imati konjske živce. Čitava se liga do zadnjih par kola bori za nešto i onda tu ostaje puno prostora i za malverzacije. Stvarno je teško raditi u ovoj ligi, mislim da se nešto moralo dogoditi da bi malo otvorili oči i nadležnim istražnim organima. Liga je preskupa, kotizacija je 10.000 KM, svaka domaća utakmica preko 2.000 KM, u današnja vremena sve to je teško osigurati, a onda uz sve to, da se događaju nesportske stvari, stvarno je ružno. Mislim da je sazrelo vrijeme da idemo naprijed. Imali smo ovih dana sastanak predstavnika klubova i Izvršnog odbora NS FBiH, baš na temu akcije VAR-a i njegovih posljedica. Nadamo se da će se napokon nešto pozitivno izroditi i da će se konačno krenuti nabolje. Liga je jaka, trebala bi poslužiti razvoju mladih igrača, nadam se da će tako i biti“.

   -Čapljina je uoči početka sezone angažirana i trenera

   -Dovođenjem trenera Radovića bilo je pun pogodak. Kroz duže razdoblje davali smo priliku domaćim trenerima, ljetos smo htjeli napraviti iskorak i mogu reći da nam se maksimalno isplatilo. Druga je to dimenzija rada, na višoj i ozbiljnijoj razini. Već sama činjenica da je trener Radović desetak godina bio u Premijer ligi dosta govori, napravio je radnu atmosferu, radio i individualno s pojedincima, u pravom smislu riječi posvetio se klubu“, zaključuje direktor Obad.

D. Musa

                                    U petak donatorska večer HNK Čapljina

U Čapljini će točku na prvi dio sezone staviti večeras, 29. studenog, za kada je najavljena donatorska večer kluba. Donatorska večer će se održati u restoranu „Storija“ u Tasovčićima s početkom u 19,30 sati. Direktor Obad ističe da je okupljanje i druženje uz nogometne teme postalo tradicija. (dmu)

  • Objavljeno u Sport

AUDIO Izaslanstvo Vlade i županijskog odbora HDZ-a BiH posjetilo Čapljinu

Izaslanstvo HDZ- a BiH HNŽ na čelu s predsjednikom županijskog odbora Stjepanom Boškovićem i predsjednikom Vlade HHŽ Nevenkom Hercegom posjetilo je Čapljinu. Na sastanku se razgovaralo o projektima koje grad Čapljina planira realizirati u suradnji sa županijskom vladom. Što su poslije sastanka kazali, gradonačelnik Čapljine, predsjednik Vlade HNŽ-a i županijskog odbora HDZ BIH poslušajte u tonskom prilogu.

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend