banerRC212

Utorak, 26 Studeni 2019

Maslina je (ne)obrana

   Kraju se bliži do sada najduža kampanja berbe i prerade maslina u Hercegovini. Od Slavka Ramljaka vlasnika Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva „Ramljak” u sklopu kojega je istoimena uljara doznali smo da zaključno s utorkom 26-og studenog, planiraju završiti kampanju prerade maslina.

   „Ima još ljudi koji donesu masline na preradu, ali to su manje količine, očito da je kampanja na samom kraju”, ističe Slavko Ramljak, od kojeg samo doznali da je sezona u maslinarstvu bila bolja nego što se to u startu tvrdilo.

   Prema prerađenim količinama iz uljare „Ramljak” ističu da je sezona bila osjetno bolja od početnih očekivanja, a urod maslina se procjenjuje na oko 70 posto prošlogodišnjem. Podsjećamo, procjene u startu bile su da je urod oko tridesetak posto prošlogodišnjeg, što će reći da su maslinari prošli bolje nego što su se nadali.

   Za razliku od čapljinsko-mostarsko-ljubuške regije berba maslina na području Neuma još će potrajati, doznali smo od Josipa Matića Lole, maslinara iz Broćanca kod Neuma. Najnagrađivaniji bh. maslinar ističe da su masline na pojedinim sortama, u njegovim maslinicima još zelene, što pripisuje iznimno lijepoj jeseni. Dakle, sezona berbe, a time i prerade maslina po prvi puta u Hercegovini prenijet će se i na prosinac.

U Čapljinu stižu - Mrginji u glavi!

   Kazališna predstava „Mrginji su u glavi” u subotu, 30-og studenog, bit će izvedena u čapljinskom kinu „Mogorjelo”. Vesna Rakić i Jelena Bandur potpisuju scenarij i režiju za ovu humorističku predstavu, nastalu u suradnji udruga – Klub kulture „Libuša” i Udruga mladih „Agape” iz Ljubuškog.

   Po tradiciji ne samo u Hercegovini, nego i diljem svijeta mrginji su oduvijek bili uzročnik spornih situacija, kako među susjednima, tako i unutar članova obitelji. Tu tematiku obradile su autorice, a predstavu na komičan način izvodi amaterska kazališna grupa „Klub kulture” iz Ljubuškog.

   Početak predstave je u 19 sati.

  • Objavljeno u Najave

AUDIO U Čapljini zabilježene manje materijalne štete od potresa

Zemljotresi koji su u jutarnjim satima u utorak pogodili Albaniju a osjetili se i u Hercegovini, te potom i jači zemljotres koji je imao epicentar na području između Blagaja i Nevesinja uznemirili su građane.
Bilo je i manjih materijalnih šteta u Čapljini. Više u tonskom prilogu.

 

 

U galeriji pogledajte oštećenja na zgradi Gradske uprave i na osnovnoj školi u Gnjilištima.


 Mi živimo na trusnom području, i potresi se mogu dogoditi uvijek, godišnje ih u BiH bude oko 1100. Potrese je teško predvidjeti a prema procjenama seizmologa Federalnog hidrometeorološkog saveza u sljedećih 50-tak godina BiH ne bi trebao pogoditi potres jači od 7 stupnjeva po Merkalijevoj ljestvici, a prema toj ljestvici razvaljivanje zgrada nastupa tek na 9 stupnju.


 

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend