banerRC212

Rekordne ljetne cijene lubenice i bostana, a kavade hvataju zalet

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Rekordne ljetne cijene lubenice i bostana, a kavade hvataju zalet

   U duhu narodne – teško je biti prorok u svome selu, djeluje i stanje na veletržnici u Tasovčićima, koncem ovoga tjedna. Jednostavno, i onima koji se bave uzgojem i prodajom povrća, teško je objasniti što se to događa s cijenama. Koliko jučer, podcijenjeni i nezanimljivi, lubenice, rajčice i bostan, postali su traženi, što prati i rast cijene. Tako je cijena lubenica s tridesetak feninga prošlog petka, odnosno samo petnaestak feninga veći dio srpnja, skočila na 60 do 70 feninga. Prati je i bostan čija je cijena skočila na 1 do 1,2 marke, a i proizvođačima rajčica poslije jedno i pol mjesečne krize smiješe se bolji dani. Rajčice se trenutačno cijene od 60 feninga do 1,2 marke, međutim kako je počela nestašica, za očekivati je sličan rasplet kao kod lubenica i bostana, koje doskora nitko nije htio, a sada se prodaju po dva tri puta višoj cijeni nego koncem srpnja.

    Uz ta tri karakteristična proizvoda, cijene ostalog voća i povrća bile su uglavnom stabilne. Od pregleda cijena koncem prošlog tjedna, skuplji su krastavci, 60 do 80 feninga i tikvice 80 feninga do marku, a jeftinije paprike 60 do 70 feninga, zatim paprike roge 1,3 do 1,5 marka, blitva 70 do marku, pa i karfiol čija je cijena 1,5 do 1,8 maraka. Cijene su zadržali, krumpiri 50 do 80 feninga, zatim kupus 50 do 70 feninga, zalena salata 90 feninga do 1,10 maraka, patlidžani 40 do 60 feninga, cikla i crveni luk 80 feniga do marku, te peršin i celer, kilogram lista je od 2 do 3 marke. Visoku cijenu 1,4 do 1,6 maraka i dalje ima mrkva, mahune imaju promjenjivu cijenu koja se kreće uglavnom od 1 do 2 marke, a najskuplje povrće i dalje je bijeli luk koji se cijeni od 3 marke refuza, pa do 6 maraka vijenci.

   Voće, šljive su i dalje od 60 do 80 feninga, a jabuke od 1 do 2 marke. Nešto skuplje su kruške 1,2 do 1,5 marku, a znatno jeftinije smokve 1,5 do 2 marke za kilogram. Stolno grožđe je zadržalo cijenu 1,2 do 1,5 marku domaće breskve i nektarine su od 1 do 1,5 marku, dok uvozne grčke, dostižu dvije marke za kilogram. Maline su 4 marke, a kupine uz slabu tražnju, od 3 do 4 marke. Na tražnju se požalio i prodavač borovnica koje su, iz uzgoja i divlje, od 6 do 8 maraka za kilogram. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnice ponuda ljetna, što znači skromnija od prosjeka. Riba se nudila na tri štanda, morske vjerojatno zbog nevremena u četvrtak, nije bilo. Riječna riba babuške i keljavci, bila je 3 marke, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 11 maraka za kilogram. Sve bogatija je ponuda sadnog materijala, novina u ponudi su sadnice prase, deset feninga komad, te njemačka raštika, koja se cijeni kao i domaća 20 feninga komad. Kupus i druge kupusnjače su 20 do 25 feninga, a tikvice 40 feninga do pola marke. Uz navedeno na prilazu veletržnice nudila se i razna druga roba, drva, jaja i perad, zatim poljoprivredne i kućanske alatke itd.

Poslijednja izmjena danaSubota, 04 Kolovoz 2018 05:24
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend