banerRC212

Prve smokve 10 KM za kilogram!

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Prve smokve 10 KM za kilogram!

   Na veletržnicu u Tasovčićima, stigle su prve ovogodišnje smokve, koje su se cjenile čak 10 maraka za kilogram. Smokve je dopremio proizvođač iz Svitave, a kako ističu stalni prodavači - brzo su se prodale unatoč tako visokoj cijeni.

    U odnosu na konac prošloga tjedna ni kod voća, a ni kod povrća nema niti jedno poskupljenje. Kod voća u odnosu na konac prošlog tjedna, jeftinije je grožđe koje se nudi za 1,7 do 2 marke, te borovnice koje se sada mogu naći po cijeni od 6 do 8 maraka za kilogram. Jabuke su i dalje od 80 feniga ovogodišnje pa do dvije marke uvozne prošlogodišnje. Kruške koje dopremaju proizvođači iz Gračanice cijene se od 1,4 do 1,6 maraka, kajsije koja također stižu iz Bosne su 2 do 2,5 marke, dok su kupine i maline po 4 marke za kilogram. Breskve i nektarine i dalje su od 80 feniga pa do 1,5 marku, a bostan od 50 feniga hibridi pa do marku, plodovi od domaćeg sjemena. Priča s lubenicama se nastavlja cijena je i dalje niska samo 18 pa do 30 feniga, međutim tražnja je slaba, a proizvođačima na ruku ne ide ni vrijeme. Uglavnom, ponuda je obilna, a plasman otežan.

    Od povrća iz redovite potrošačke košare RPČ, također, nema poskupljenja. U odnosu na konac prošlog tjedna, jeftiniji su zelena salata 80 feniga do marku, zatim rajčice čija je nova cijena od 40 feniga pa do 1,5 marke. Rajčice hibridnog sjemena cijene se 40 do 80 feniga, domaće sjeme je od 80 feniga pa do 1,3 marke, dok je sorta pink do 1,5 marke. Nešto jeftinije su i paprike čija se cijena kreće od 70 feniga do 1,3 marke, te patlidžani koji su 50 do 60 feniga kilogram.

    Krumpiri su i dalje na cijeni 50 do 80 feniga, kao i kupus 70 feniga do marku, istu cijenu 70 feniga do marku ima i crveni luk. Kelj i cikla su 80 feniga do marku, krastavci 70 do 80 feniga, tikvice 40 do 80 feniga, a mahune i mrkva su od 1 do 1,5 marku za kilogram. Špinata i dalje nama, blitva je 1 do 1,2 marke, raštika 1,5 marku, rijetke brokule 2 do 2,5 marke, a paprike roge 1,8 do 2,5 marke, uz još uvijek skromnu ponudu. Peršin i celer cijene se od 2 do 3 marke, a po običaju bijeli luk je najskuplje povrće, a cijena se kreće u rasponu od 2,5 refuza, pa do 6 maraka vijenci.

    Ispred veletržnice, ponuda skromnija od one na koju su posjetitelji u većem dijelu godine, navikli. Riba, ponuda se svela na pet štandova, a cijena se kretala od 3 marke riječna – peškelji i babuške, pa do 15 maraka lubin i orada, smuđ je bio 12 maraka, somići i srdela po šest maraka kilogram. Pastrva iz uzgoja bila je standardnih 9, a šaran 11 maraka za kilogram. Sir se nudio na tri štanda, a cijena se kretala 4 do 6 maraka mladi, pa do 18 maraka suhi ovčji s Morina i Somina. Suhi ovčji iz Podveležja, bio je 14 do 15 maraka, kajmak se cijenio 14 do 16. Bilo je i presadnica, kupus, karfiol i kelj, cijenili su se po 25 feniga na komad, dok je na veliko cijena niža, raštika i blitva bili su 20 feniga, a zelena salata 10 feniga komad. Uz navedeno nudili su se jaja i domaća perad, drva, ljekovito bilje i razna druga roba.

Parse error in downloaded data

banerRC1vikend