banerRC212

Vrijeme i uvoz potopili južnohercegovačke lubeničare

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Vrijeme i uvoz potopili južnohercegovačke lubeničare

   Teško je ovih dana na jugu Hercegovine, odnosno području na kojem se proizvodi lubenica, od sjeverozapada ljubuške općine, pa do stolačkih Dubrava, naći o toj temi raspoloženog sugovornika. A kako bi ih i bilo kad se cijena kreće od 18 do 30 feniga, i to istaknuta, a pošto se prodaje znaju samo proizvođači, naravno i trgovci. Otud na upite o stanju odmahnu rukom uz poslovično - katastrofa! Što se dogodilo s lubenicom, odnosno gdje su uzroci pada lani profitabilne kulture, pitali smo Marinka Merdžana, jednog od većih proizvođača na čapljinskom području:

    „Nema se riječi ni za cijenu, ni za prodaju. Aktualna je bila bura u proteklom razdoblju, odnosno hladnije vrijeme od uobičajenog za ovaj dio godine, što je dosta utjecalo na potražnju. Na tržištu su se sudarile velike količine naše, bjeljinske, albanske, makedonske… lubenice čemu su doprinosili i tržni centri konstantnim uvozom. Takvu navalu tržište nije moglo progutati“, ističe Merdžan, te vraćajući se na temu – vrijeme, nastavlja:

    „Ove godine u travnju su bile više temperature nego u prvoj polovici sedmog mjeseca. Posljedice toga su da je lubenica išla naprijed deset, petnaest dana, na kontinentu, gdje je u travnju bilo toplije nego kod nas. Tako vrijeme nije zbunilo samo lubenicu, recimo kod breskve događa se da četiri sorte sazriju istodobno, poranilo je i grožđe… To su neki vremenski uvjeti koji su neobjašnjivi. Nikom nije jasno što se dogodilo, tek lubenica je istodobno sazrela u Hercegovini, Semberiji i Srijemu.“

    Hercegovina je dakle, izgubila komparativnu prednost tjedan dva ranije berbe, posljedice - otežan plasman i niske cijene, je li se još nešto odrazilo na sadašnje stanje?

    -Najviše vremenske nepogode smetale su proizvođačima. Hladno vrijeme početkom srpnja, bura koja nije u ožujku puhala, sad je udarala sedam dana. Manje je i turista opet zbog vremena, jer danas se o tome mogu lako dobiti informacije, pa ljudi planiraju i odmore. Proizvođačima trebaju lijepo vrijeme i prave ljetne temperature. Ja se nadam da će s rastom temperatura u narednom razdoblju, krenuti i lubenica“, naglašava Merdžan.

    Ovaj proizvođač iz čapljinske općine, priželjkuje da bi kao i prošle godine, bolje od rane mogla ići kasna lubenica, odnosno lubenica s otvorenog. Što se tiče gubitaka proizvođači će ih sigurno imati. Merdžan smatra da će biti uspjeh pokriti osnovne troškove, a o troškovima rada i zaradi mali ih može i razmišljati. Međutim i za osnovno, bitan je svaki topao dan.

D. Musa

                                      Ulaganja u proizvodnju lubenica do 15.000 KM   po hektaru!

    U proizvodnji lubenica u Hercegovini, velika su ulaganja. Govoreći na tu temu Marinko Merdžan poljoprivrednik iz Bivoljeg Brda kod Čapljine, kaže:

    „Moramo imati kalkulaciju kad ulazimo u veću proizvodnju. Nas po sadnici proizvodnja košta dvije do tri marke. Ako znamo da je 1,10 maraka sadnica, ostalo otpada na gnojidbu, zaštitu, pripremu zemlje, branje… Dakle, do samog branja dođe i do tri marke s tim da ulog varira od uvjeta, zaštite, vremenskih prilika, odnosno od godine do godine.“

    S obzirom da se po hektaru sadi od 4 – 6.000 KM, troškove nije teško izračunati. Po hektaru se prosječno sadi 5.000 sadnica čija je cijena 1,10 maraka, to znači da samo za sadnice, po hektaru, treba uložiti 5.500 KM! Ostalo su drugi troškovi, od dubokog oranja do branja. S obzirom na procjenu da se troškovi kreću od dvije do tri marke po sadnici, ispada da po hektaru treba uložiti od 10.000 – 15.000 KM. Dakle, proizvođači lubenica u zemlju ubacuju pravo bogatstvo, a onda slijedi čekanje – što će biti, strahovanja od tuče, uvoza, vremena… U svakom slučaju uzgoj lubenica je postaje stresan posao. (dmu)

Parse error in downloaded data

banerRC1vikend