banerRC212

Na veletržnicu u Tasovčiće stiglo prvo domaće grožđe i jabuke, zastoj u prodaji kavoda i lubenica

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Na veletržnicu u Tasovčiće stiglo prvo domaće grožđe i jabuke, zastoj u prodaji kavoda i lubenica

   Na veletržnici u Tasovčićima puno više razloga za zadovoljstvo imaju kupci nego proizvođači. Posebice je teška situacija za proizvođače lubenica i rajčica kavoda. Jedan od proizvođača lubenica koji nije htio pred mikrofon, slikovito je objasnio problem, riječima – lani sam lubenice počeo prodavati po cijeni od 1,2 marke, a ove godine po 50 feniga. Dakle, razlika u početnoj cijeni je 120 posto u korist prošle godine. S obzirom da su zbog dobre prošle godine, zasađene veće površine, ni ne treba sumnjati u dalji pad cijene, koja je trenutačno od 30 do 50 feniga. Rajčice od hibridnih sjemena nude se već po 40 feniga za kilogram, domaći jabučar cijeni se do 1,2 marke, dok sorta pink može do 1,7 maraka za kilogram. Pored ova dva artikla niz je i drugih pojeftinjenja pa su tako šljive od samo 40 feniga pa do marku, tikvice 40 do 50 feniga, kelj i patlidžani 80 feniga do marku, a jeftinija je i zelena salata 1 do 1,5 marku. U niski pojeftinjenja su i paprike, međutim za razliku od prošle godine tzv. američka je skuplja od domaće, domaće sjeme cijeni se 70 feniga do marku, dok se cijena paprika od hibridnih sjemena kreće od 1 do 1,3 marke za kilogram. Od povrća jeftinija je još i mrkva 1 do 1,3 marke.

    Krumpiri se i dalje odlično drže, cijena je 50 do 80 feniga kilogram,, krastavci su od 50 do 80 feniga, a cikla 80 feniga do marku. Cijena kupusa se ustalila na za ovo doba godine, zavidnih 70 do 80 feniga, raštika je oko 1,5 marku, karfiol 1,5 do 1,8 maraka, blitva se i dalje cijeni od 1 do 1,2 marke, špinat je oko 2 marke za kilogram, dok su brokule 2 do 2,5 marke. Cijena crvenog luka i dalje je 70 feniga do marku, mahune su 1 do 1,5 marku, peršin i celer 2 do 3 marke, a bijeli luk od 2,5 u refuzi, pa do 6 maraka u vijencima. Kod povrća u odnosu na pregled cijena koncem prošlog tjedna, nema niti jednog poskupljenja, dok su kod voća za nijansu skuplje breskve 1 do 1,5 marku, te rijetke trešnje 2 do 2,5 marke. Dvije su velike novine kod voća prve domaće jabuke po cijeni od 70 feniga do marku, te prvo domaće grožđe čija je cijena 2 do 2,5 marke za kilogram. Kruške, smokve – petrovače, nektarine i višnje cijene se 1 do 1,5 marku. U padu su cijene kajsija isključivo iz Bosne i Srbije, 2 do 3 marke, a jeftinije su i maline 4 do 5 maraka, te borovnice čija je trenutačna cijena 7 do 8 maraka za kilogram.

    Ispred Veletržnice ponuda puno skromnije nago u hladnijem dijelu godine. Među onima koji se ne predaju svakako su prodavači ribe koja se nudila na sedam štandova, a cijena se kretala od 3 marke riječna – babuške i peškelju, šest maraka bili su somići i morska srdela, 9 pastrva iz uzgoja, a 11 šaran, dok su najskuplji po 15 maraka, bili lubin i orada. Jegulje nije bilo. Sir se nudio na standardna tri štanda, a cijena se kretala 4 do 6 maraka slani, pa do 20 maraka suhi ovčji sa Somina. Suhog ovčjeg sira s Morina još nema, ali pojavio sa Somina i bio je skuplji od morinjskog za dvije marke. Suhi ovčji sir iz Podveležja, bio je 15 maraka, dok se cijena kravljeg kretala od 8 do 10 maraka. Ističemo još ponudu peradi i jaja koja se zavisno od veličine, cijene od 22 pa do 27 feniga komad, dok su koke nosilje od 12 do 15 maraka komad. Stigao je i prvi mladi kukuruz tzv. brzac iz Višića, a cijenio se 35 feniga komad itd.

Parse error in downloaded data

banerRC1vikend