banerRC212

Ženski svijet „kalem dvorane“ ili posao nedostižan muškarcima

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Ženski svijet „kalem dvorane“ ili posao nedostižan muškarcima

   Sve priče oko Dana žena, 8. ožujka, ili pak u susjedstvu tako aktualne o Istanbulskoj konvenciji, odnosno Konvenciji Vijeća Europe i sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te slični dokumenti, za njih su trice i kučine. One su suverene vladarice svog prostora i umijeća. Jedini muškarac koji ima pristup svijetu "kalem dvorane", kako piše na ulaznim vratima, je Ivica Borovac, agronom, komercijalista tvrtke Adria Hishtil iz Gabele, a drugi što bi rekao narodni pjesnik, aman, jadan ni'ko!

    Dame koje su stekle poziciju da im se muškarci ne smiju miješati u posao, rade na cijepljenju lubenica, bostana, rajčica, paprika, patlidžana, pa čak i krastavaca. Tu ne vrijede sinonimi – nježniji, ljepši ili jači spol. Jednostavno to je posao kojeg muškarci ne mogu naučiti. Ako smo dobro razumjeli ing. Borovca stvar je u fiziologiji:

    „Cijepljenje presadnica starih nekoliko dana, osjetljiv je posao, kojeg žene rade puno bolje i puno brže, nego muškarci. Žene imaju mekše, nježnije prste, preciznije su, koncentriranije, jednostavno osjete kako treba mlade biljke spojiti. Mi agronomi to zovemo „zeleni prsti“. S malo prakse one to rade savršeno, greške su prava rijetkost, pa tako i ne razmišljamo taj posao nuditi muškarcima“, naglašava ing Borovac, te konstatira:

    „Nismo mi tu nikakva iznimka tako je to i u drugim zemljama. Žene su u tom poslu nezamjenjive“, kategoričan je ovaj mladi agronom.

    Kad smo ušli u „kalem-dvoranu“ ove tvrtke, najvećeg proizvođača presadnica ne samo u BiH nego u ovom dijelu Europe, dočekao nas je ženski svijet. Dame različitih dobnih skupina, predane poslu jedva su i primijetile da je netko ušao. Nismo brojili, ali stotinjak je tu dama, koje rade doskora nezamisliv posao, treba na divlje biljčice otpornije na bolesti i uvjete koji ih čekaju u prirodi, stare jedva nekoliko dana, doslovce zalijepiti podjednako stare biljčice biranih sjemena povrtlarskih kultura. Promašaja i odstupanja tu ne smije biti. Kada se biljčice spoje pričvrste se malim plastičnim spajalicama, štipaljkama i time za novostvorenu biljku počinje novi život.

    Naravno, za muške sujete nije ugodno čuti da postoji posao kojeg jednostavno ne mogu tako uspješno raditi, kao što to rade žene.

Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaUtorak, 17 Travanj 2018 09:47

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend