Logo
Ispiši ovu stranicu

Registrirani poljoprivrednici ne trebaju strahovati od izmjena i dopuna Zakona o unutarnjoj trgovini

Istaknuto Registrirani poljoprivrednici ne trebaju strahovati od izmjena i dopuna Zakona o unutarnjoj trgovini

   Tresla se brda rodio se miš može se reći za priču koja se povela oko izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini Federacije BiH. Naime, proteklih dana oko spomenutih izmjena podigla se velika buka, međutim za poljoprivrednike se u suštini ništa ne mijenja. Svi poljodjelci koji imaju registrirano Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – OPG, bez problema moći će i dalje prodavati svoju robu na tržnicama i veletržnicama. Dakle, nema mjesta ni panici ni zabrinutosti, poljoprivrednici i onako trebaju registrirati poljoprivrednu proizvodnju, a onda s robom kao i do sada mogu ići i prodavati, kuda žele i gdje žele. Da bi mogao prodavati robu bez problema poljoprivrednik treba samo predočiti dokaz da je proizvođač i druge mu potvrde ne trebaju.

Svoje proizvode registrirani poljoprivrednici mogu prodavati i na improviziranim štandovima u naseljima ili uz prometnice, ali s odobrenjem o postavljanju štanda od nadležnog općinskog organa. Kako smo doznali od Amre Vučijak, pomoćnice ministra za trgovinu Federacije BiH, izmjene i dopune se prije svega odnose na prekupce, koji će i dalje moći obavljati svoju djelatnost, ali kao registrirana kategorija, odnosno "trgovac pojedinac". Iz Ministarstva ističu da se time želi zaštititi ta kategorija, kojoj se osigurava da pod povoljnim uvjetima legalizira svoju djelatnost, a time ostvari i određena prava iz radnog odnosa.

Druga za čapljinski kraj pažnje vrijedna promjena koja je stupila na snagu s izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini, je uvođenje iznajmljivača prostora, tj. javnih ustanova ili drugih tvrtki koje gazduju tržnicama i veletržnicama, u sustav odgovornosti. Jednostavno, ne smiju se izdati dozvole o zakupu, onom tko ne ispunjava kriterije, a to kada je u pitanju trgovina poljoprivrednim proizvodima, voćem i povrćem, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili je registrirani "trgovac pojedinac". U slučaju da inspekcije uoče nepravilnosti, sankcije ne snosi samo prekršitelj nego i javno poduzeće, odnosno tvrtka koja mu je dozvolu izdala. To je vrlo bitna novina koja u spiralu odgovornosti uvlači i tvrtke koje gazduju objektima za prodaju. Status trgovca pojedinca, podrazumijeva konačno reguliranje statusa tzv. nakupaca i prekupaca, odnosno legalizaciju tih zanimanja. Nisu obvezni imati fiskalne kase, ali će biti obvezni na kraju godine podnositi završni račun.

D. Musa

Sva prava pridržana © www.radio-capljina.com 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!