banerRC212

Božićna drvca, odnosno jelke iz Tasovčića i ove će godine ukrašavati brojne domove

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Božićna drvca, odnosno jelke iz Tasovčića i ove će godine ukrašavati brojne domove

Uoči katoličkog Božića i Nove godine, jug Hercegovine ima i svoju fibru s tradicijom u vidu predbožićnog drvca ili kako to neki kažu – jelke, mada se najčešće radi o smrči. Prizor s prilaza čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, navodi na zaključak o utemeljenosti izreke – bolje da izumre selo nego običaji. Nisu to kao nekada brda, nabacanog zimzelena, nerijetko iz šume, nego očito je za ovu prigodu namjenski odgajana stabla.

Govoreći o ponudi i tražnji, Čapljinka Željka Kapular kaže:
„Ko je navikao uzeti 'živi bor' on i dalje kupuje, kome je skupo snalazi se s plastičnima“, konstatira gospođa Željka pa pojašnjava:
„Ponuda je fina, imamo prekrasne stabljike, obične, bijele i nordijske smrče iz rasadnika u Uskoplju. Cijena smrče je 20 do 30 maraka, manje su 20 do 25, veće 30 KM. Nordijske, pa i bijele, su dvostruko skuplje, 40 do 50 KM. Većinom kupuju isti ljudi, iz Čapljine i okolice, pa Neuma i Metkovića. Ovim poslom se bavim devet godina, pa sam većinu kupaca i upoznala. Kod kupovine cijena nije presudna, gotovo da više prodam ovih skupljih, nordijskih koje su 40 do 50, pa i 60 maraka, nego jeftinijih. Kupci imaju sliku što hoće, pa se tako i ponašaju“, zaključuje gospođa Željka, dok Stanko Artuković, poljoprivrednik iz Klobuka kod Ljubuškog, koji ovim prigodnim poslom „produžava“ sezonu, naglašava:
„Već više godina 'jelke' nabavljam iz rasadnika u Busovači i prodajem. Imam štand u Čapljini i Ljubuškom. Cijena je od 20 do 30 maraka, dok su one veće do 50 maraka. Tražnja je rekao bih stabilna, niti raste, niti opada. Čak bih mogao reći da iz godine u godinu 'jelke' kupuju isti ljudi. Pored Čapljine, kupci su iz Stoca, Neuma i Metkovića.“
Gospodin Artuković uz božićna drvca, nudi i metalne stalke po cijeni od 20 maraka. Naravno, oni su trajni, kada se jednom kupe mogu služiti godinama. Uz blagdansko drva, u Tasovčićima se može nabaviti i tzv. božićna pšenica. Prodavačica koja je nudila uzgojenu pšenicu kaže da je pripremila oko petsto posuda. Nada se da će sve prodati, a cijena je tri marke.
Prodavači prigodnih božićno-novogodišnjih ukrasa ne kriju da se posao odvija sukladno očekivanjima, odnosno u znaku slogana -nešto će se zaraditi. To ujedno znači, da dio građana juga Hercegovine i susjedne Dalmacije ostaje vjeran tradiciji, „živog bora“ za blagdane.

Parse error in downloaded data

banerRC1vikend