banerRC212

Početak berbe maslina u znaku lijepog vremena

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Početak berbe maslina u znaku lijepog vremena

        Početak berbe maslina u znaku lijepog vremena

Optimalni uvjeti – lijepo vrijeme, prate početak berbe maslina u Hercegovini. U želju da proizvedu najkvalitetnije – ekstra djevičansko ulje, maslinari su tempirali i početak kampanje. Procjene su da u Hercegovini u plantažnim nasadima ima preko 300 hektara maslina, koje su postale i sastavni dio okućnica. Naravno, neće svi koji imaju masline brati i prerađivati, ali će nema sumnje u narednih mjesec dana posao oko maslina biti u vrhu prioriteta na jugu Hercegovine.

Nakon čapljinske uljara „Ramljak“ u Tasovčićima koja je s radom počela još početkom prošlog tiedna, ovih dana u kampanju su se uključile i dvije preostalje uljare – u Crnićima kod Stoca, te na Mostarskim Vratima kod Ljubuškog. Prve procjene govore da je urod manje od prošlogodišnjeg. Slavko Ramljak vlasnik čapljinske uljare "Ramljak" ističe da će urod biti značajno manji od rekordnog prošlogodišnjeg.

Prošla će se godina pamtiti, ova će biti puno slabija. Kao i druge poljoprivredne kulture i maslina je platila danak nepovoljnih klimatskih prilika", konstatira Slavko Ramljak maslinar i vlasnik čapljinske uljare..

Najave da će urod biti značajno manji od prošlogodišnjeg, ne znače da će svi maslinari imati manji, odnosno slabiji urod. Kod nekih maslinara ova uljarica je dobro rodila. Tradicija maslinarstva u Hercegovini je mlada, međutim u proteklih nekoliko godina pokazalo se da je riječ o narodski kazano ćudljivoj biljci, koja ima neke svoje zakonitosti u koje Hercegovci još nisu do kraja proniknuli.

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!