banerRC212

Nevolje južnohercegovačkih voćara s niskim jutarnjim temperaturama: Orošavanjem protiv mraza

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Nevolje južnohercegovačkih voćara s niskim jutarnjim temperaturama: Orošavanjem protiv mraza

   O problemima proizvođača presadnica već smo pisali, zbog niskih temperatura povrtlari blagovremeno ne preuzimaju presadnice za rasađivanje, ali scenu koja nas je zatekla na nekadašnjem imanju Poljoprivredne škole Čapljina, uz vilu rusticu Mogorjelo do sada nismo naišli.

Jutro koja minuta iza osam sati nevjerojatnu scenu mladi voćnjak bresaka kao usred žestoke zime. Led na granama, led na cvjetovima, jednostavno voćke okovane ledom totalno odudaraju od okolnog pejzaža, kao usred žarkog ljeta prskalice rade punom parom. Provjerili smo i temperaturu, ujutro u obližnjim Strugama Pero Spajić, povrtlar iz tog čapljinskog naselja izmjerio je – 2,7 Celzijevih stupnjeva.

   Jutarnja scena ne obećava ništa dobro, što više upitnim dovodi i opstanak samih stabala, međutim u popodnevu oko 14 sati zatekli smo potpuno drugačiju sliku, leda nema ne baš bujni cvjetovi djeluju sveže i neoštećeno. E sad, je li stradao tučak, teško je reći. Vlasnika nismo uspjeli pronaći, međutim na osnovu stručne literature utvrdili smo da da je orošavanje, odnosno prskanje voćaka ili vinove loze vodom jedan od najefikasnijih načina sprečavanja šteta od mraza. Hercegovci su metodu orošavanja prozvali kišovanjem, ali ništa zato, pratit ćemo hoće li u voćnjaku od kojega bi se zastidio i Djeda Mraz biti plodova, odnosno bresaka.

Tekst i foto: D. Musa

KORIŠTENJE TEKSTA ILI SLIKE SAMO UZ ODOBRENJE AUTORA!

Poslijednja izmjena danaUtorak, 15 Ožujak 2022 07:32
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!