banerRC212

Izgrađena trasa autoceste na koridoru 5 c, od Bivoljeg Brda do Stanojevića, željno čeka građevinare s juga i sjevera

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Kada i kuda dalje, Adnane? D. Musa Kada i kuda dalje, Adnane?

Prema službenoj obavijesti polovicom svibnja završena je poddionica autoceste na koridoru 5 c Buna - Počitelj, u dužini od 7,2 kilometra.

Valja reći da je takva odrednica poddionice neprecizna jer je riječ o dijelu poddionice Buna – Počitelj, od Stanojevića do Bivoljeg Brda. Izuzev nekoliko stotina metara kod Rotimskog potoka gdje zalazi na mostarsko područje, dionica u cjelini prolazi područjem Čapljine. Ono što je žiteljima ovoga dijela Hercegovine manje više poznato izgrađeni dio autoceste od Bivoljeg Brda do Stanojevića, do daljnjeg je izvan funkcije.

Tek kada se završi poddionica Zvirovići – Počitelj moći će se djelomično staviti u funkciju, dok u cjelini čeka završetak nastavka poddionice Počitelj – Buna, od Rotimskog potoka do Bune. Dakle, ovo su teritorijalne odrednice trase autoceste, dok službene odrednice kod građana unose zabunu, da je nešto završeno što jedva da je počelo. Prema tome, trebat će još vremena da se u cijelosti završi poddionica Počitelj – Buna, a tek tada će svoju funkciju dobiti izgrađeni dio od Bivoljeg Brda do Stanojevića. Izvođač radova na ovoj trasi bila je tvrtka Hering d. d. iz Širokog Brijega, dok je izgradnju nadgledala španjolska tvrtka Aecom SLU.

Vrijednost Ugovora o gradnji iznosila je 25.692.383,53 eura s PDV-om. Sredstva za financiranje ovog dijela poddionice Buna – Počitelj osigurana su putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnih sredstava Europske unije u iznosu od 8,7 milijuna eura. Dakle, izgrađeni dio trase autoceste na koridoru 5 c od Bivoljeg Brda do Stanojevića odnosno Rotimskog potoka, u dužini od 7,2 kilometra, samo je dio poddionice Buna – Počitelj, a ne cijela poddionica kako se govorilo i govori.

Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaUtorak, 08 Lipanj 2021 12:25
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!