banerRC212

Trešnje u Hercegovini: Ukusne i jeftine, lijepe za gledanje, ali opasne za branje

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Trešnje u Hercegovini: Ukusne i jeftine, lijepe za gledanje, ali opasne za branje

   Prema prilikama – ponudi i cijeni na veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine, za trešnje se ni ove godine ne bi moglo reći da su deficitarno voće u Europi. Cijena na veliko, kreće se od 1,5 do 3 KM, čak je za proizvođače i povoljnija nego koncem svibnja, kada su bile od 1 KM, pa do 2,5 KM. Podsjećamo, u to vrijeme u Milanu su se tržile po 40 eura, dok su u Hrvatskoj bile 10 KM, odnosno 40 kuna. Međutim to je jedna strana medalje druga su domaći proizvođači i naš još uvijek tradicionalni uzgoj trešanja.

   Da to može biti i opasan posao potvrđuju ožiljci na licu Zdravka Karačića iz Jasenice kod Mostara. Zdravko krupnije trešnje nudi za 2,5, dok su nešto sitniji plodovi 2 KM. Potvrđujući da je ozljeda od branja trešanja, Zdravko kaže:

   „Je, jučer sam kliznuo, palo malo kiše, vlažno i poskliznuo se, trenutak nepažnje i eto problema. Još sam i dobro prošao“, kaže Zdravko uz put pokazujući i zgrebane podlaktice, a zatim prelazi na temu plasmana:

   „Prodaja nije čemu, cijene su dosta dobre, ali prodaje je slaba, nema nakupaca. Problem je ova korona, ne mogu dolaziti nakupci, urijetko ih je. Trešnje su prave onaj 'rušt', švapski, pravi, kasni, on uvijek dobro rodi, bude dobar, ali teško ga je prodati, a i brati, hvala Bogu, što se vidi ha, ha, ha…“, šaleći se na svoj račun komentira Zdravko, te u pogledu perspektive omiljenog voća kaže:

   Imam osam velikih stabala, u prosjeku rode po pedesetak kila, bude ono i više, ali da ne pretjerujem. Tko ima više stabala može nešto i zaraditi. Ja osobno u njima ne vidim neku perspektivu, isplativije je saditi povrće, crveni i bijeli luk“, zaključuje Zdravko, kojem poželjesmo sigurnu berbu.

   Uglavnom, u Europi omiljene, ali skupe jer oko trešanja treba dosta znanja i živog rada, kod nas se još uzgajaju na tradicijski način. Nema otkupa, nema izvoza, pa otud su sve manje atraktivne. Jedina alternativa da dođu Nijemci (očito sami se ne snalazimo), pa kao s krastavcima kornišonima naprave ozbiljniji posao. Dok se to ne dogodi, odnosno ako se dogodi, ostaje nam Toše Proeski i njegov nezaboravni hit. „Još i danas zamiriše trešnja, u proljeće kao davno prije…“, uz refren. "Uzmite mi i kuću i njivu, samo trešnju ostavite staru, kad se vratim da je vidim…“!

Tekst i foto: D. Musa

Postovani, iz tehnickih razloga tekst priloga nije se mogao otvoriti, uz ispriku nadamo se da će sada sve biti u redu, vaša RPČ!

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 11 Lipanj 2020 12:03
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend