banerRC212

Smilje bez poticaja u 2020. godini

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Smilje bez poticaja u 2020. godini

   Na listi poticaja za biljnu proizvodnju u 2020. godini u Hercegovačko neretvanskoj županiji, nema smilja. Izostavljanje potpora za nasade smilja jedna je od novina u politici poticaja Hercegovačko-neretvanske županije u 2020. godini. Stručna tijela ministarstva očito su procijenila da ta vrsta proizvodnje nema perspektivu. Podsjećamo, u 2019-oj godini poticaje za nasade smilja ostvarilo je 190 proizvođača od čega čak 138 iz općine Stolac, slijedi Grad Čapljina 26, pa Čitluk 14, Neum 7 i Grad Mostar 4 potpore. U 2018-oj poticaj za smilje ostvarilo je čak 211 uzgajivača od čega opet daleko najviše iz Stoca 169 korisnika. Prema tome nakon tri godine smiljari su ove godine ostali bez županijskih poticaja.

   Od biljne proizvodnje u 2020-oj godini potpore će se isplaćivati za podizanje novih nasada voća – jabuka, krušaka, šljiva, višanja, trešanja, bresaka, nektarina, marelica, zatim šipka, smokve, oraha, bajama lješnjaka i kivija. Isto tako potpore će se isplaćivati za podizanje novih nasada maslina, novih nasada vinograda, zatim proizvodnju grožđa - stari nasad, proizvodnja šljive – stari nasad, proizvodnja smokve – stari nasad, proizvodnja šipka – stari nasad, proizvodnja breskve i nektarine – stari nasad, proizvodnja maslina – stari nasad, proizvodnja malina – stari nasad.

   Na potpore u ovoj godini, mogu računati i proizvođači rajčica na otvorenom, zatim proizvodnja lubenica na otvorenom, proizvodnja bijelog luka na otvorenom, proizvodnja crvenog luka na otvorenom, proizvodnja graha na otvorenom, proizvodnja povrća u plastenicima, te proizvodnja presadnica povrća i ljekovitog bilja. Dakle, otpalo je smilje, ali je kako je naveo ministar Jović, uvedeno nekoliko novih vrsta potpora. Uglavnom, za novčane potpore u poljoprivredi biljnu i animalnu proizvodnju, županijskim proračunom predviđeno je 1.320 milijuna maraka, što je ujedno i najveća suma u tu svrhu, od uvođenja potpora primarnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji prije četiri godine.

D. Musa

Parse error in downloaded data

banerRC1vikend