banerRC212

Na širem području juga Hercegovine okončana berba i prerada maslina, Neumljani još u akciji

  • Napisao/la Dušan Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Na širem području juga Hercegovine okončana berba i prerada maslina, Neumljani još u akciji

Do sada najduža kampanja berbe i prerade maslina u Bosni i Hercegovini pri samom je kraju. Uoči zadnje kiše nakon skoro dvomjesečne kampanje, vrata je zatvorila uljara „Ramljak“ u Tasovčićima kod Čapljine. Na upit o urodu i kampanji Slavko Ramljak u čijem OPG-u djeluje istoimena uljara kaže:

Na kraju je bilo znatno bolje nego što se očekivalo. Od početnih procjena da će urod biti tek trećina prošlogodišnjeg, stigli smo do realizacije koja je na razini 70 posto lanjskog roda. Kvaliteta izvrsna, masline su bile zdrave, ako da su sigurno proizvedena vrhunska ulja“, ističe Ramljak, pa razlaže:

Randmani, su bili različiti, od početnih 9,5 i 10 posto, penjali su se do 22 posto, što je prava rijetkost. Zbog obilnih kiša randmani su tijekom kampanje varirali, pa su se sa skromnih desetak posto penjali na 11 do 13 posto, potom su razli i do 15 posto, a onda se s kišama vraćali na 10 do 13 posto, pa ponovo malo dizali, uglavnom bilo je svašta. Rekord drži istarska bjelica iz maslinika časnih sestara u Bijelom Polju kod Mostara, čiji se randman bio 22. To je izuzetno“, kaže Ramljak, te dodaje da je sve skupa doprinijelo nestašici sadnog materijala istarske bjelice u poljoljekarnama.

Za razliku od stolačko-čapljinsko-mostarsko-ljubuškog područja, na prostoru jedine bh. primorske općine Neuma, berba nije u cijelosti okončana. Zasluga za to pripada odličnom urodu, koji je nakon prošlogodišnje nestašice, premašio sva očekivanja. Da će berbe biti još koji dan potvrđuje Josip Matić Lolo iz Broćanca u neumskoj općini, što je posljedica iznimno tople jeseni.

Tradicionalni susret maslinara u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda zbog produljenja berbe, s konca studenog, pomaknut je na 13-og prosinca. Tek nakon analiza maslinovih ulja, pouzdano će se znati njihova kvaliteta, odnosno kakva je za masline i maslinare bila ova godina.

D. Musa

Poslijednja izmjena danaPetak, 29 Studeni 2019 12:30
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend