banerRC212

Iznenađenje na ocjenjivanju vina - trnjak šampion crvenih vina za 2018-tu godinu

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Iznenađenje na ocjenjivanju vina - trnjak šampion crvenih vina za 2018-tu godinu

   U organizaciji Federalnog agro-mediteranskog zavoda u Mostaru je održana znanstveno - stručna radionica i dodjela priznanja za ocijenjena vina iz berbe 2018. godine. Dva zanimljiva izlaganja koja ukazuju i na moguće opasnosti za ovdašnje vinogradare, pa i maslinare imao je mr. Miro Rotim. Magistar Rotim izlagao je na teme „Zlatna žutica vinove loze – rasprostranjenost, simptomi i mjere zaštite” i „Bakterija Ksilela fastidiosa – rasprostranjenost, simptomi i mjere zaštite”. Riječ je o bolestima koje su već prisutne u nekim okolnim zemljama, a od njih nema zaštite osim totalnog uništavanja nasada, te nove sadnje. Iz izlaganja smo zaključili da je budućim vinogradarima najbolje naručiti sadni materijal kod ovlaštenih domaćih proizvođača, jer je najčešći način prenošenja tih za vinogradare fatalnih bolesti, preko sadnog materijala.

   Mario Leko, pomoćnik direktora FAZ-a za biljnu proizvodnju i tehnologiju, govorio je o temi - „Osvrt na ocjenu vina – berba 2018. godine”. Kažemo zanimljiva iz razloga što je u problematiku vinarstva manje upućene iznenadio podatak da su vina berbe 2018-te u prosjeku slabije kvalitete od vina iz 2017-te. Kod bijelih je ta razlika osjetna, a kod crvenih, odnosno crnih, nešto manja.

   Na ocjenjivanje su dostavljena 94 uzorka vina od 41-og proizvođača – 42 bijela, 50 uzoraka je crvenih vina, te dva uzorka roze vina. Kod bijelih vina nakon bodovanja devetočlanog povjerenstva, 12 vina dobilo je zlatno odličje, a kod crvenih 25 vina. Šampionom ovogodišnje manifestacije u kategoriji bijelih vina proglašena je žilavka Hercegovina-produkta iz Čitluka, a u kategoriji crvenih vina trnjak Vinarije Čitluk. Najviše proizvođača koji su dostavili vina na ocjenjivanje, bilo je upravo iz čitlučke općine slijede Ljubuški, pa Mostar i Široki Brijeg. Po jedan proizvođač na ocjenjivanje dostavio je vina iz općine Čapljina, Stolac, Grude, Neum i Sanski Most.

   S obzirom da područje juga Hercegovine, posebice Dubrave, uz Brotnjo, slovi za vodeće vinogradarske rajone, iznenađenje je mala zastupljenost. S druge strane ugodno iznenađenje je Vinarija Familije Tatarević, iz Sanskog Mosta, koje je dostavila više uzoraka od kojih se njihov chardone okitio zlatom.

D. Musa

Poslijednja izmjena danaSubota, 20 Travanj 2019 08:29
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!