banerRC212

Općina Ravno sprema nove turističke izazove

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Općina Ravno sprema nove turističke izazove

   „Špilja Vjetrenica je okosnica turizma , općine Ravno. Međutim, špilja Vjetrenica nije dovoljna za razvoj turizma u općini Ravno. Općina Ravno ima toliko stvari koje bi se trebale aktivirati i ukomponirati u jednu reprezentativnu turističku ponudu, na korak od mora“, riječi su Nikše Vuletića direktora JU „Vjetrenica – Popovo polje“, kojima bi se u najkraćem mogla sažeti buduća kretanja u turizmu kada je riječ o najjužnijoj bosanskohercegovačkoj općini.

   Upravo s tom nakanom Ravnjani su upriličili susret novinara, ugostitelja i turističkih djelatnika u hotelu „Stanica Ravno“. Moglo bi se reći da je sastanak bio početak svojevrsne realizacije Turističke monografije općine Ravno – Neispričana priča.

   Na tom tragu bio je i kratak uvod Bože Burića, stručnog suradnika za promociju i on-line strategiju iz Turističke zajednice grada Dubrovnika, podrijetlom Ravnjaka, koji je uz ostalo primijetio:

   „Naš je cilj pokušati u Ravnom stvoriti nešto novo, što nije bilo do sada. Ravno ima svoje povijesne potencijale, prirodno bogatstvo, etnološku baštinu…“

   Luka Šimunović član Udruge građana „Stjena“ Ravno, koja je uz općinu Ravno bila suorganizator ove svojevrsne mini radionice, u svom je izlaganju naglasio: „Naš prioritet u narednom razdoblju je buđenje ruralnog područja u cilju turističkog razvoja. S tom svrhom i prezentiramo ukupnu ponudu općine Ravno. Tu je i dio vezan za kulturu - četvrti po redu kulturni festival „Ravanjske ljetne kulturne večeri“.

   Vesna Slobođan voditeljica Bio speleološkog muzeja Vjetrenice, uz dr. Domagoja Vidovića i čapljinskog publicistu Stanislava Vukorepa koautorica Turističke monografije općine Ravno, opširnije je govorila o onome što nudi Ravno, a što je manje poznato ili potpuno nepoznato. Uz ostalo navela je da je u Ravnom „1604. godine održan glasoviti zbor svega Popova i Zažablja, kojim su seoski glavari iskazali vjernost austrijskom caru Rudolfu II., te bili, prvi u Hercegovini, spremni ustati protiv osmanlijske vlasti izabravši fra Dominika Andrijaševića za svojega izaslanika. Ravno je bilo i središte hercegovačkog ustanka pod vodstvom don Ivana Musića.“ Slobođan je potom naglasila da na oko malo Ravno „ima četiri crkve, od kojih su tri stare najmanje tristo godina“, zatim da je „1901. godine puštena pruga, a govor održao car Franjo Josip“. „Ravno je i obrazovno središte, naglasila je Slobođan, u njemu je 1896. godine osnovana prva mješovita škola u Hercegovini…“

   Sve to i niz zanimljivosti čulo se o sjedištu općine i njezinim ništa manje zanimljivim dijelovima. Trenutačno je problem izravno povezati 40 kilometara udaljenu Ivanicu s Zavalom ili bar izgraditi cestu, uspon, na 650 metara iznad mora, visoravan Belenića, ogroman prostor s nizom atraktivnih sadržaja od kamenih kuća pa do neistraženih špilja, prave zračne banje.

   Dakle, to je ono što bi trebala, a kako je naglasio Nikša Vuletić, direktor JU „Vjetrenica“ s obzirom na ratna razaranja, dosta se i postiglo. Uz obnovu u ratu porušenih cijelih naselja broj posjetitelja Vjetrenice se s oko 500 u 2009-oj popeo na 13.000 u prošloj godini, kroz Ravno je prema procjeni 2018. godine posjetilo između 18 – 20.000 gostiju, napreduje i ciklo turizam… Bivše postaje na uskotračnoj pruzi u Ravnom i Zavali preuređene su u elegantne, hotel i motel itd.

                                                    Jedinstvena jela pirjan i ćeškek

   Nakon priče turizmu uslijedila je prezentacija tradicionalnih jela pri čemu se izdvajaju pirjan koji se sprema samo na području Ravnog i ćeškek koji se sprema 24 sata, ali na širem području juga Hercegovine od Čapljine do Ravnog. Tu su zatim bile kuke na ravanjski način i slične delicije. Probali smo, zaista originalni recepti. 

 

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 08 Travanj 2019 10:28
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend