banerRC212

Prvi "Noćnjak" u dvije države, manifestacija u Neumu

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Prvi "Noćnjak" u dvije države, manifestacija u Neumu

   Tradicionalna međunarodna manifestacija maslinara i uljara „Noćnjak 2019.” održat će se od 21. do 24. ožujka u hotelu „Grand” u Neumu, doznali smo iz Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru. U sklopu manifestacije održat će se sajam maslinarstva i uljarstva, zatim znanstveno stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda, te organizirani studijski obilazak uz praktično maslinarstvo u masliniku.

   Treba istaknuti da se manifestacija „Noćnjak” po prvi puta održava na teritoriju dvije države – Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a rezultat je višegodišnje suradnje Zadružnog saveza Dalmacije i Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, kao i iskazane želje samih maslinara i uljara.

   Ocjena proizvoda – maslinova ulja i drugih proizvoda od maslina, održat će se tijekom siječnja i veljače u Splitu, gdje će se početkom ožujka organizirati i Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu uz promociju i degustaciju proizvoda dostavljenih na ocjenjivanje.

   Dostava uzoraka maslinova ulja i proizvoda od masline za ocjenjivanje i natjecanje u okviru ovogodišnjeg Noćnjaka, započela je početkom prosinca prošle godine. Inače, sam pojam Noćnjak, uvriježen je u Dalmaciji za prvo ulje koje se preko noći iscijedi iz maslina, kada su se cijedile na tradicionalni način.

Parse error in downloaded data

banerRC1vikend