banerRC212

Kiša remetila posao cvjećarima, ali nada u zaradu još tinja

  • Napisao/la D.Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Kiša remetila posao cvjećarima, ali nada u zaradu još tinja

Svake godine sve su bolji i originalniji, cvjećari juga Hercegovine koji u prodaji prigodnog blagdanskog cvijeća traže priliku za zaradu. Za veći broj obitelji taj sezonski posao je prilika za popunu kućnog proračuna, a za manji dio, najvažniji sezonski posao.

To je i razlog što mu se pristupa odgovorno. Posao je to koji kako nam rekoše prodavači – proizvođači u Gabela Polju, prilazu veletržnici u Tasovčićima, trgovima u Čapljini, započinje odmah nakon blagdanskog šušura. Reznice za novu sezonu, uzimaju se od za to ostavljanih biljaka ili nerasprodanog cvijeća, odmah poslije blagdana Svih svetih i Dušnoga – Mrtvog, dana, odnosno 1-og i 2-og studenog, i onda se paze i maze, kroz cijelu godinu.
Onaj vidljivi dio posla nastupa krajem proljeća sadnjom u lijehe, posude, saksije, plastenike… Slijedi briga oko uzgoja, borba sa štetnicima, sušom, vrućinom… Sastavni dio te brige je i tempiranje cvatnje na konac listopada, kako bi sve bilo spremno za blagdane, kada se po starom, tradicijskom običaju ukrašavaju grobovi najmilijih uz neizostavno cvijeće. Kako je taj posao izgledao ove godine, govori ova mala retrospektiva koju smo započeli u Gabelja Polju, nastavili na prilazu veletržnici u Tasovčićima, a zaključili na središnjeg gradskom trgu, Kralja Tomislava u Čapljini.
Valja reći da se stalnim i prigodnim cvjećarima ove godine kiša umiješala u posao, tako da do kraja nisu uspjeli realizirati planirano, prikazati i pokazati različite cvjetne dekoracije, prezentirati zavidnu inventivnost, na kojoj im treba čestitati. Iz iskustva znaju – kad aje lijepo vrijeme bolja je prodaja, jer cvjetni aranžmani i lončanice naprosto mame da se kupi i koji komad više. Ovako kiša se umiješala, a na čapljinskom području prije nje i olujni jugo, koji je cvjećarima u prvom redu s višićkog područja, raskrio plastenike i uništio dobar dio godišnje muke. Nadajmo se da će za sve ipak kakve takve zarade biti!
Svim cvjećarima ovaj skroman prilog popraćen slikama i tonom, neka bude priznanje za predan i inventivan rad!
Tekst i foto: D. Musa

 
 

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend