banerRC212

Iskustva voćara: Rane sorte jabuka na jugu Hercegovine privlačnije od kasnih

Istaknuto Iskustva voćara: Rane sorte jabuka na jugu Hercegovine privlačnije od kasnih

Za razliku od povrtlara, voćari doline Neretve ove sezone se ne oglašavaju ni po pitanju vremenskih prilika, a ni po pitanju plasmana i cijena. Tragom ove činjenice posjetili smo nasade tvrtke „Dominant“ iz Gabela Polja, jednu od vodećih u voćarstvu doline Neretve.

Radnike smo zatekli na tzv. sporednim poslovima – orezivanju mladih nasada, pljevidbi i čišćenju od korova, a Kata Jozanović, voditeljica voćnjaka, kaže:
„U zadnje vrijeme vršimo najviše berbu jabuka, ali ovih dana radimo na pripremi rasadnika za kalemljenje, čišćenje, kosidbu. Ove godine možemo se pohvaliti prinosom rasadnika loze, prijem loze je sigurno 95 posto. Bili smo jako pažljivi prilikom kalemljenja, pa je prijem savršen“, kaže gospođa Jozanović pa prelazeći na glavnu kulturu – jabuke, nastavlja:
„Ove godine berba jabuka počela je desetak dana ranije, imamo dosta sortimenta ranijih sorti. Akšam prvi dođe krajem šestog i početkom sedmog mjeseca, onda dolazi sammarred, krajem sedmog, a početkom osmog mjeseca bere se sorta gala. Još imamo tri sorte to je zlatni delišes kojeg smo počeli brati, grenny smithi na kraju pink lady koji se bere koncem jedanaestog mjeseca. Sorte beremo sukcesivno kako dozrijevaju, do sada nismo imali većih problema sa plasmanom“.
Zanimljivo u voćnjaku su sve zastupljenije ljetne sorte jabuka, koje potiskuju i druge doskora u voćnjaku, prisutne kulture, u prvom redu breskve i nektarine. Razlog je lakši plasman, pa i cijena koja je u ljetnim mjesecima povoljnija. Što se pak, tiče najpopularnije sorte vizualno najljepše pink lady, baš i nije tako popularna kod voćara, razlog je tri mjeseca kasnija berba, a time i veći troškovi održavanja. Ni cijena nije stimulativna u odnosu na ljetne sorte, a rizik zbog vremenskih (ne)prilika, također raste. Uglavnom sudeći na primjeru ovoga voćnjaka, na jugu Hercegovine su ljetne sorte rentabilnije i sve zastupljenije. Treba svakako istaknuti da je značajan izvoz ranih sorti jabuka iz voćnjaka juga Hercegovine u Rusiju.
Inače, tvrtka „Dominant“ iz Gabela Polja, jedna je od vodećih u voćarstvu doline Neretve, gazduje s dvadesetak hektara voćnjaka u Nerezima, kraj Čapljine. Zanimljivo, u vremenima kada se malo ulaže u vinogradarstvo ova tvrtka na području općine Ljubuški, podiže vinograd površine dvadeset hektara što je pravi presedan, u uvjetima kada se grožđe masovno uvozi.
Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaSubota, 01 Rujan 2018 14:20
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend