banerRC212

Radio Čapljina

Radio Čapljina

Stigle prve smokve, a pojeftinilo voće

   Slavljenje ramazanskog Bajrama umnogome se odrazilo na ponudu i tražnju na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima. Uočljivo je to bilo već na prilazu veletržnici gdje nije bilo uobičajene gužve i stiske, umjesto tri, četiri, jedan prodavač mliječnih proizvoda, a slabija je bila i ponuda ostalih roba. Unutar veletržnice prosječna ponuda, ali manje kupaca. Jasno, ovdašnji voćari i povrtlari trebali bi se još dan, dva suzdržati od branja ili kopanja, odnosno obilnije ponude, da dalje ne obaraju cijene, jer prije nedjelje, odnosno ponedjeljka, ozbiljnijeg utovara za Bosnu, koja je glavno tržište, neće biti.

    Da je stanje delikatno ilustriraju i cijene voća, koje su u silaznoj putanji. Novina su smokve, 'petrovače', koje se cijene od 3 do 4 marke, dok su cijene ostalog voća u padu. Jeftinije su redom višnje 1 do 1,8 maraka, pa bostan 80 feniga do marku, zatim breskve 80 feniga do 1,2 marke, nektarine 1 do 1,5 marku. Jeftinije su čak i kajsije 3 do 3,5 marke, kao i maline čija je cijena sa sedam maraka koncem prošlog tjedna, pala na tri marke, jeftinije su i prve šljive 1,5 do 2 marke. Jabuka nismo primijetili, jer su zbog slavljenja Bajrama izostali prodavači iz Gradačca i Gračanice. Kod voća nepromijenjene su cijene jagoda 2,5 do 3 marke, te trešanja 1,5 do 2,5 marke za kilogram.

    Povrće, od zadnjeg pregleda cijena poskupila su dva artika, brokule koje su sada 3 marke, te bijeli luk koji se cijeni od 3 do 5 maraka. Kao i kod voća niz je pojeftinjenja, u padu su cijene mahuna 2 do 2,5 marke, zatim patlidžana 2 do 2,2 marke, špinata 2 do 2,5 marke, dok se cijena blitve prepolovila sada je 1,2 do 1,5 marku, značajnije su pojeftinili peršin i celer cijena kilograma lista trenutačno je 2 do 3 marke. Nešto jeftinije su i paprike, nova cijena je 1,5 hibridno sjeme, pa do 1,8 maraka domaće. Jeftiniji su još raštika 2 do 2,5 marke, pa i kupus koji je i dalje za ovo doba godine visokih 1 do 1,2 marke. Na kraju ističemo da je na 40 do 60 feniga za kilogram pala cijena tikvica. Vrlo zanimljive su cijene dva za jug Hercegovine značajna artikla – krumpira i rajčica. Zahvaljujući izvozu cijena krumpira se već dvadesetak dana drži na 70 do 80 feniga, dok se cijena rajčica kreće u rasponu od 50 feniga do 2 marke, do marku se cijene plodovi od hibridnih sjemena, marku i pol su rajčice zvane šljive, dok se 2 marke cijeni sorta "pink". Uz krumpire od zadnjeg barometra, cijene su zadržali karfiol 2,3 do 2,5 marke, zatim karfiol 1,1 do 1,5 marku, zelena salata 1 do 1,5 marke, pa krastavci 50 do 80 feniga, cikla i crveni luk 80 feniga do marku, te mrkva koja je i dalje od 1 do 1,5 marku za kilogram. Dakle, poštovani poljoprivrednici zbog kako se to kaže "manjeg utovara" poželjno bi bilo u subotu, pa i nedjelju ne dovoziti robu na veletržnicu u Tasovčićima, velika ponuda, a mali utovar obaraju cijene, koje onda može nivelirati samo nestašica.

   Odličnu prodaju mliječnih proizvoda imao je ovoga petka jedini prodavač, priliku za povećanje cijena nije koristio, ali se zato kući vratio praznih mjehova. Mladi sir se cijenio 4 do 6 maraka, kravlji je bio 8 do 10, a miješani ovčji kravlji zavisno od masnoće, od 10 do 15 maraka. Suhog ovčjeg sira s Morina i dalje nema, kajmak iz kace bio je 16 maraka, mladi kajmak 14 maraka itd. Zbog vrućina smanjuje se broj prodavača ribe, cijene standardne, riječna riba – babuške, keljavci bila je 3 marke, cinkva 5, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 11 maraka, dok je jegulja bila uobičajenih 40 maraka za kilogram. U ponudi su bili zatim koke nesilice uglavnom 12,5 maraka komad, kao i druga perad, ukrasna perad se može čak i naručiti. Domaća jaja mogla su se nabaviti već po 22, 23 feniga komad. Ponuda drva manja nego obično, a cijena i dalje 75 maraka oblovina, a 80 cjepana itd.

U organizaciji OO Zajednice žena HDZ-a BiH "Kraljica Katarina Kosača" Čapljina, čapljinke posjetile Kotor u Crnoj Gori

U organizaciji OO Zajednice žena HDZ-a BiH "Kraljica Katarina Kosača" Čapljina, čapljinke su posjetile Kotor u Crnoj Gori. Koji je bio cilj posjeta kazala nam je Nives Rotim, predsjednica OO Zajednie žena HDZ-a BiH. Donosimo tonski zapis.

AUDIO:

 

  • Objavljeno u Kultura

Čapljina će nastupiti na Kupu Europe C2, u Italiji

   Želja čapljinskih boćara bila je da budu prva ekipa iz ove općine, koja će sudjelovati u nekom europskom kup natjecanju. S obzirom da su prošle godine osvojili naslov prvaka BiH, Čapljinci su izborili pravo nastupa u Kupu Europe C2. Natjecanje će se ove godine održati turnirski, a domaćin će biti Italija. Mogu li i hoće li Čapljina nastupiti u tom natjecanju, pitali smo Vidu Krmeka predsjednika kluba koji kaže:

    „Odlučili smo ići, posložili smo neke stvari i 6-srpnja putujemo u Italiju. Što i koliko možemo, drugo je pitanje. U konkurenciji su prvaci Srbije, Crne Gore, Švicarske, te predstavnici jakih boćarskih zemalja – Hrvatske, Italije i Francuske. Mi mislimo da se možemo nositi s prvakom Švicarske, pa donekle i s prvacima Crne Gore i Srbije, mada u zadnje vrijeme ekipe iz tih država napreduju, vidi se to po njihovim reprezentacijama, napreduju, nisu išli nazad kao mi u zadnje dvije tri godine, nego naprijed, osjeti se to. Pojačat ćemo se s par igrača iz drugih klubova naše lige, pa se nadamo da ćemo moći parirati prvacima Crne Gore i Srbije. Međutim, sve opet zavisi i od ždrijeba, tko će nas zapasti.

    Teško se možemo nositi s predstavnicima jakih boćarskih zemalja. Iz Hrvatske ide prošlogodišnji pobjednik ovog natjecanja, BK Mario Gennari iz Rijeke, iz Italije dva su kluba, jedan iz Frnacuske. Bez obzira tko je, zna se jačina tih liga, čak i njihovi trećeligaši jači su od klubova iz naše lige. Dakle, ne zanosimo se velikim planovima, realni smo, želimo sudjelovati, ako nam ždrijeb bude sklon, nadamo se kojem bodu“, ističe Vide Krmek predsjednik BK Čapljina, te vraćajući se na domaće natjecanje nastavlja:

    „U ligaškom dijelu ostvarili smo planirano, osvojili prvo mjesto s tri boda prednosti i tako se plasirali u doigravanje za prvaka. U toj fazi natjecanja ne znamo tko nas čeka, jer ligaški dio prvenstva u B skupini, nije završen. Za očekivati je da će nam glavna prepreka biti Ante Rozić, imaju mlađe igrače, dobro igraju, moglo bi se reći da su i prvi favoriti za naslov. Mi smo ostvarili u zacrtano u finalu smo doigravanja, u finalu kupa, opet ćemo igrati s 'Rozićima'. Nismo s njima igrali, pa ćemo se po svemu sudeći s njima sastati i u finalu kupa i u finalu prvenstva, pa neka pobjedi bolji“, kaže Krmek, pa naglašava:

    „Iskren da budem, naš klub, ja posebice sam ostvario svoj san ako odem u Italiju i odigramo Kup nacija. Ja ću time ispuniti svoje sportske snove, prvak države, finale kupa, igrati europsku ligu, to je za jednog čovjeka sasvim dovoljno i treba biti zadovoljan. Ovom prigodom bi želio podsjetiti mlade ljude i ne samo mlade ljude, meni je preko sedamdeset godina, a vidite što se može ostvariti. Znači nisu bitne godine, nego entuzijazam i želja. U svakom sportu može se dogurati daleko i ostvariti dobar rezultat, ostvariti snove. Ja se nadam da će rezultati našeg boćarskog kluba biti poticaj našim mlađim sugrađanima, koji nemaju mjesta u elitnijim sportovima, nogometu, rukometu odbojci itd., da će se nastojati priključiti nama, bilo kroz Boćarski klub Čapljina, bilo kroz Boćarski klub Dračevo i da ćemo u sastavima imati više mladih“.

    Kako bi zadržali natjecateljski ritam, boćarski klub Čapljina, bit će organizator pojedinačnog državnog prvenstva u disciplini par, a organizirat će i par treninga u nekoj od dvorana kako bi se što bolje priviknuli na uvjete koji će vladati na natjecanju u Italiji.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

U Čeljevu povodom proslave blagdana Presvetog Srca Isusova upriličen duhovni i zabavni program

Povodom proslave blagdana Presvetog Srca Isusova u župi Čeljevo organiziran je duhovni i zabavni program. Nakon svečanog misnog slavlja upriličena je večer duhovne glazbe i folklora na prostoru pored župne crkve.  U programu su sudjelovali Zbor mladih "Mir" i tamburaški sastav "Biseri" župa Blagaj – Buna, Vokalni sastav "Glorija" iz Čeljeva, te vokalni sastav "Sveti Mihovil" župa Prenj. U folklornom dijelu programa nastupili su Hrvatska kulturno – umjetnička društva "Luke" Čapljina, "Domaljevac", "Drijeva" Gabela, i "Stolac". Tom prigodom razgovarali smo s predsjednikom HKUD-a "Luke" koji su u usradnji s don Tomislavom Ljubanom, župnikom Čeljeva, organizatori ovog događaja.

Duhovni program nastavlja se svetim misama, a posebno svečano bit će u petak i u nedjelju, 8. i 10. lipnja, kad će od 11 sati biti održana svečana misna slavlja. Blagdan Presvetog Srca Isusova je po katoličkom kalendaru u petak, te će u nekim župama Hercegovine biti svečano obilježen i proslavom po kućama, a u mnogim župama među kojima je i Čeljevo, župljani proslavu ovog blagdana u domovima prebace na nedjelju.

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed

23°C

Čapljina

Pretežno sunčano

Vlažnost: 59%

Vjetar: 6.44 km/h

  • 18 Lipanj 2018 33°C 18°C
  • 19 Lipanj 2018 32°C 19°C

banerRC1vikend