banerRC212

Radio Čapljina

Radio Čapljina

Raža kroz Neretvu stigla do Višića

More teče prema Počitelju

IMG 20191101 165101Uz sve apokaliptične najave koje stižu iz različitih djelova svijeta od primjerice požara u Amazoniji i Kaliforniji, do monoksida koji nakon otapanja milenijskog leda, izbija iz Istočnosibirskog mora, doprinos ukupnoj problematici daje i Mladen Matuško iz Višića kod Čapljine. Naime, ovaj čapljinski ribič ispod mosta na Tersani između Višića i Gabele, uhvatio je ražu za koju ne postoje podaci da obitava na tom dijelu toka Neretve.

„To je bio splet okolnosti kada sam došao na Neretvu, dolje ispod našega kako mi kažemo Tresanskoga mosta u samom plićaku sam zapazio neobičnu ribu. U prvi mah sam mislio da je list, naša riječna riba, ali kad sam se bolje zagledao vidim ima rep i pretpostavio da može biti raža, tj. morska riba koja se pojavila zajedno s lubinom u našim vodama u ljetom periodu. Neplanirano sam zagazio u vodu i počeo operaciju hvatanja, nekako sam je uspio uhvatiti i kao dokaz ponijeti sa sobom, da ljudi vide”, kaže o tom i za njega neuobičajenom ulovu, Mladen, pa dodaje:

„Na sreću ražu sam ponio, drugo ništa nisam uhvatio, pa sam se s ražom još mogao i pohvaliti”, kaže Mladen, a zatim pola u zbilji, a pola u šali, primjećuje:

„Za ovu vrstu nemam recepta, pa ne znam kako je pripremiti za jelo, vjerojatno ovi u Neretvi imaju, raspitat ću se, jer kako je krenulo u Neretvi bi uskoro moglo biti više morske nego riječne ribe”.

Informacija da je morska raža stigla do Višića iznenadila je i Josipa Vekića voditelj Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, koji o neuobičajenom ulovu kaže:

„Radi se o raži modropjegoj, lat. Raja miraletus, koje dosta ima na ušću Neretve, pa je očito krenula uzvodno, vjerojatno nekim klinom slane vode koji se probija prema unutrašnjosti. Inače, voli obitavati u mulju i pjesku, što je i vodi u Neretvu. Nalazili su je do Opuzena, nikad dalje, bar ja nisam čuo. Posebice je neobično jer je studeni, vodostaj dosta visok, a ona došla do Višića. Zaista neobično”, zaključuje ing. Vekić


U tonskom prilogu poslušajte izjavu ribara.

 

 

 

AUDIO: U vojarni Božana Šimovića u Čapljini održan komemorativni skup u čast ovog heroja Domovinskog rata

Povodom obljetnice smrti Božana Šimovića, heroja Domovinskog rata zapovjednika Postrojbe za posebne namjene HVO “Ludvig Pavlović”, u vojarni koja nosi njegovo ime održan je komemorativni skup.
Vijence su položili članovi Božanove obitelji, njegovi suborci članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici grada Čapljine i Županijske Vlade te predstavnici Oružanih snaga BiH.
Poslije polaganja vijenca u kapelici sv Mihovila misu je predvodio vojni kapelan don Ivan Turudić koji je u propovijedi pozvao okupljena da se u svakodnevnom životu ugledaju na branitelje.
Božan Šimović život za Domovinu položio je 08. studenog 1992. godine, stoga će se u petak s potkom u 10:30, u Božanovom rodnom mjestu Zvirovićima, održati komemorativni skup „U spomen na hrvatske vitezove”.

Manifestacija „Hvala ti zemljo za plodove tvoje – dani kruha Čapljina 2019.”- Samit dječje radosti i roditeljske skrbi

Koloplet mirisa i boja, dječjeg žamora, recitacija, masa odraslih od središnjeg gradskog trga, kralja Tomislava, u Čapljini stvorili su rijetko viđeni šušur. Scena je to koja uđe i u sjećanje starijih, a kamo li djece koja sve to pažljivo prate, na dan manifestacije ili večer prije potičući mame, tete, bake i drugu rodbinu da im prave različite slastice, uberu voća, osiguraju drugu prikladnu hranu i predmete za taj dan. S tim prinosom ponosno će doći u školu, a onda s vršnjacima stati iza izložbenog pulta, zagledati što su učenici drugih razreda ili područnih škola, donijeli i izložili. Radost će im donijeti roditelji - njihovi i njihovih kolegica i kolega, rodbina i dobronamjerni prolaznici, kupnjom izloženih slastica, voća i drugih artikala. Tako je to iz godine u godinu, ali nije isto, jer se akteri mijenjaju djeca odrastaju, ali u njihovom sjećanju ostaju Dani kruha.
Taj začudni jednodnevni svijet na trgu kralja Tomislava, ove godine, upotpunile su čapljinske mažoretkinje, te HKUD „Domanovići” iz Domanovića i„Zora” iz Struga i Gorice. Valja reći da je gradonačelnik Vidić darivao predstavnike škola i udruga, a zauzvrat je dobio pregršt poklona u za taj čin pripremljenim košarama.
Na manifestaciji „Hvala ti zemljo za plodove tvoje – dani kruha Čapljina 2019.”, sudjelovali su: OŠ Vladimira Pavlovića, zatim Srednja škola „Čapljina”, Dječji vrtić „Čapljina”, Dječji vrtić „Betlehem” iz Gabela Polja, Humanitarna udruga „Cvijet”, Caritasova radionica „Betlehem” Čapljina, Dom za stare i iznemogle osobe Domanovići iz Domanovića, tvrtka „Dalmate Jura shop” iz Gabela Polja, Udruga prijatelja prirode „Močvara”, Crveni križ Čapljine, Konjički klub „Vranac” Čapljina. Svoj doprinos manifestaciji dali su pekari, pčelari, ribari, vinari i drugi proizvođači s prostora Čapljine. Na kraju valja istaknuti da manifestacija 'Hvala ti zemljo za plodove tvoje – Dani kruha', ima humanitarni karakter, a prikupljena sredstva s ovogodišnje manifestacije, idu u Crveni križ Čapljina za pomoć najpotrebitijima.

Natječaj za dodjelu novčane potpore studentima s područja grada Čapljine

Povjerenstvo za dodjelu novčane potpore studentima raspisalo je natječaj za dodjelu stipendija studentima s područija Čapljine. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi redoviti studenti državnih sveučilišta,koji imaju prebivalište na području grada Čapljina, počevši od II (druge) godine studija.


 

Na temelju članka 5., 6. i 7. Odluke o davanju novčane potpore studentima na
području općine Čapljina (Narodni list općine Čapljina, broj 5/2012 i 5/2015), Rješenja o određivanju članova Povjerenstva za dodjelu novčane potpore studentima na području grada Čapljine, broj GN:105/19 i Zaključka za deficitarna zanimanja na prostoru grada Čapljine, broj GN:106/19, Povjerenstvo za dodjelu novčane potpore studentima, raspisuje

NATJEČAJ ZA DODJELU NOVČANE POTPORE STUDENTIMA S PODRUČJA GRADA ČAPLJINE

1.Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi redoviti studenti državnih sveučilišta,
koji imaju prebivalište na području grada Čapljina, počevši od II (druge) godine studija i to:

-studenti čiji je prosjek ocjena na prethodnoj godini studija 4 i više, odnosno 9 i više,
-student-dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata,
-studenti deficitarnih zanimanja (medicina, arhitektura, stomatologija, farmacija, logopedija i defektologija),
-student bez oba roditelja,
-studenti iz obitelji s 3 i više redovnih studenata (braća i sestre),
-student – tjelesni invalid 90 % i više.

2.Uz prijavu student treba priložiti:

a)uvjerenje fakulteta o upisanoj redovnoj godini ili semestru studija;
b)uvjerenje gradske Službe za prava branitelja i socijalnu skrb da je student – dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata,
c)uvjerenje fakulteta o uspjehu studenta na prethodnoj godini – student čiji je prosjek ocjena na studiju 4 i više, odnosno 9 i više,
d)izvadak iz matične knjige umrlih za oba roditelja,
e)kućna lista za studente iz obitelji s tri i više studenata te njihove potvrde fakulteta o redovitom studiranju,
f)rješenje Centra za socijalni rad da je student – tjelesni invalid 90% i više,
g)ovjerena preslika osobne iskaznice i
h)potvrda banke o transakcijskom računu studenta.

3.Prijave s dokumentima slati na adresu:

GRAD ČAPLJINA
GRADSKA UPRAVA
TRG KRALJA TOMISLAVA BB
88 300 ČAPLJINA

s naznakom «Povjerenstvo za dodjelu novčane potpore studentima»

ili izravno predati u zgradu gradske uprave Grada Čapljine – Centar za usluge građanima (šalter sala).

4.Nepravovremene i nepotpune prijave neće se uzimati u razmatranje.

5.Natječaj ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

NAPOMENA:

Studenti koji već primaju novčanu potporu od Grada temeljem Odluke o
davanju novčane potpore studentima na području općine Čapljina (Narodni list općine Čapljina, broj 5/2012 ) dužni su do 14. studenoga 2019. godine priložiti u zgradu gradske uprave Grada Čapljine, ured broj 23, samo uvjerenje o upisu u narednu godinu studija i uvjerenje o prosjeku ocjena s prethodne godine studija.


 Natječaj


 

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend