banerRC212

Utorak, 24 Kolovoz 2021

Humano lice čapljinskog karnevala: Za podršku u liječenju Katje Lukić prikupljeno 1.100 KM

   Netom završeni 22. Međunarodni ljetni karneval u Čapljini imao je i svoju humanu dimenziju. Naime, organizatori Turistička organizacija „Čapljinka“ u karnevalski sadržaj ukomponirala je prikupljanje priloga za Katju Lukić, dvanaestogodišnju Čapljinku koja ovih dana ide na operaciju u Tursku. U tu svrhu išao je prihod od fotografiranja putem „bljeskalice“, a građani su priloge mogli dati i u postavljene kutije. Ukupno je prikupljeno 876,40 KM, 738 kuna i 10,00 eura, ukupno dakle oko 1.100 KM.

   „Akcija je imala za cilj pružanje podrške Katji i njezinoj obitelji prije odlaska na liječenje u Tursku. Stoga nam je drago da su naši posjetitelji i sudionici karnevalske svečanosti, prepoznali taj čin i svojom gestom poslali poruku ljubavi“, kazala je Elena Sesar voditeljica Ureda Turističke organizacije „Čapljinka“.

Tekst i foto: D. Musa

Uz promociju knjige Dušana Muse „Hercegovački ustanak 1875. – 1878. godine“ u Ravnom, ustanak se vratio kući

Predstavljanje knjige Dušana Muse novinara Radiopostaje Čapljina, „Hercegovački ustanak 1875. – 1878. godine – akteri, istine i zablude“, u Ravnom bilo je specifično po mnogo čemu. Kao posebnost može se izdvojiti podatak da su se na spisku zapovjedne strukture – vojvoda, komandiri, podkomandiri, oficiri, barjaktari i kapetani (podijeljenog na početku programa), nalazili pređi tridesetak pristiglih Ravnjaka i Neumljana. Mnogi od okupljenih taj podatak su prvi put pročitali?! Otud je promocija ove knjige imala i sentimentalnu notu, jer su okupljeni, pa i predstavljači u njezinom sadržaju i popisu Rašanjskog i Popovo-Ljubinjskog bataljuna s katoličkom većinom ustanika, pronašli dio sebe.

Tome je doprinio i autor, Dušan Musa, koji je na početku svog obraćanja naglasio da se program predstavljanja knjige Hercegovački ustanak 1875. – 1878., može nasloviti – Ustanak se vraća kući. Autor je to potkrijepio činjenicama: Odluka o dizanju ustanka protiv osmanske okupacije, donesena je u kući Đure Kriste Pećka na Trebinji. Na tom sastanku prvaci donje Hercegovine odlučili su da se vodstvo ustanka ponudi don Ivanu Musiću. Tijekom ustanka Trebinja je bila vojno sjedište ustanka, a don Ivan Musić je bio mladi župnik Ravnog. Na skupu ustanika i naroda u Zavali, don Ivan Musić je proglašen vojvodom, zapovjednik najbrojnijeg od ukupno 16 ustaničkih bataljuna – Popovo-Ljubinjskog, bio je Miše Tomašević Kukica iz Cicrine. Ravno je bilo sjedište Musićeve Vojvodine, a iz Ravnog su ustanici u kolovozu 1878., krenuli u oslobađanje Stoca…

Ustanak je počeo u Dračevu pokraj Čapljine, najteže bojeve ustanici su vodili na području današnje općine Neum, ali je glavnina događaja vezanih za Hercegovački ustanak koji je u konačnici doveo do oslobađanja od osmanske vlasti poslije četiri stoljeća, vezana za Ravno!“, kazao je autor.

Stanislav Vukorep, publicista iz Čapljine, posebice se osvrnuo na likove vojvode Musića i kapetana Đure Kriste Pećka. „Mislim da su njih dvojica bili ključne figure za organizaciju, dizanje i vođenje ustanka koji je potrajao 39 mjeseci. Đure Kriste Pećko nakon bijega iz osmanskog zatvora u Sarajevu, zadržao se na području Dubrovnika, odakle su i stizali poticaji na ustanak. U Dubrovnik je po dolasku u Ravno, a izgleda i prije toga navraćao don Ivan Musić koji je dugom povijesnom razdoblju od pada Bosne i Hercegovine pod osmansku vlast 1462., odnosno 1482. godine, jedinstvena figura u hrvatskom korpusu kojoj nema premca“, konstatirao je Vukorep.

Onaj tko pročitao bude knjigu novinara i publiciste Dušan Muse, „Hercegovački ustanak 1875. – 1878. – akteri, istine i zablude“, neće moći ostati hladan prema načinu na koji se do sada glavnina naše historiografije i društveno odgovorne pisane misli odnosila prema jednome od najznačajnijih događaja u povijesti Bosne i Hercegovine. Ova će ga knjiga možda motivirati da se dodatno zainteresira za činjenice, pa će htjeti saznati više o samim izvorima, ili će ga motivirati da i druge događaje i pitanja naše suvremene povijesti, čije posljedice i danas živimo, preispita ili pokuša vjerodostojno istražiti dosadašnje postupke i neke polu-nametnute interpretacije i tumačenja, koja počesto uzimamo zdravo za gotovo“, kazao je uz ostalo mr sc. Mako Antonio Brkić sa Sveučilišta Hercegovina.

Predstavljanje knjige „Hercegovački ustanak 1875. – 1878. – akteri, istine i zablude“, moderirala je i stihove pjesama o ustanku čitala Vesna Slobođan, spisateljica iz Ravnog. Organizator predstavljanja bila je općina Ravno.

Inače, knjiga „Hercegovački ustanak 1875. – 1878. – akteri, istine i zablude“, drugo dopunjeno izdanje, ima 410 stranica. U tri dijela – Pad Bosne, Hercegovački ustanak 1878. – 1878. i Smjena imperija presudila biskupima, na poseban način tretira događaje iz ne tako davne prošlosti Bosne i Hercegovine. Autor je tvrdnje potkrijepio brojnim izvorima, knjiga ima ukupno 403 fusnote. Uz recenziju dr. sc. Marinka Marića sa Sveučilišta u Dubrovniku, sadrži i osvrte mr. sc. marka Antonia Brkića i Slobodana Stajića, novinara i publiciste iz Sarajeva.

Radio Čapljina

  • Objavljeno u Kultura

Liga Hercegovine: Ljubuški uvjerljiv protiv predstavnika Tomislavgrada

Na Sportskom centru u Čapljini započela je Liga Hercegovine, a natjecat će se 9 pobjednika Liga mjesnih zajednica gradova i općina iz Hercegovine. Prije službenog otvorenja natjecanja odigrana je revijalna utakmica. Veterani Čapljine pobijedili su Veterane Zrinjskog rezultatom 4:2. U prvom poluvremenu je bilo nekoliko prilika, ali nije bilo pogodaka. U drugom poluvremenu čapljinski veterani krenuli su s čvršćom i kvalitetnijom igrom i došli su vodstvo 1:0, a pogodak je postigao Damir Obad. Veterani Zrinjskog izjednačuju na 1:1, a strijelac je bio Vjekoslav Sušac. Pero Menalo, najbolji pojedinac na ovoj revijalnoj utakmici, postiže pogodak za 2:1 vodstvo Čapljinaca. Dario Jelčić postiže lijep pogodak za 3:1. Žani Buhovac smanjuje na 3:2 i činilo se kako svi žele još jedan pogodak i izvođenje kaznenih udaraca. Ipak, Pero Menalo svojim drugim pogotkom postavlja konačnih 4:2 za Čapljinu. Bila je to kvalitetna utakmica, igrača koji su obilježili jedno razdoblje čapljinskog i mostarskog nogometa.

Nakon revijalne utakmice, krenulo je službeno natjecanje Lige Hercegovine. Momčad Ljubuškog uvjerljivio je pobijedila predstavnika Tomislavgrada momčad Brišnik rezultatom 6:1. Protivnik Ljubuškog trebala je biti momčad Kolo, ali prvak Lige mjesnih zajednica Tomislavgrada nije mogao sudjelovati na Ligi Hercegovine zbog nekoliko pozitivnih igrača na korona virus. Momčad Ljubuškog je ušla dobro u utakmica i već u prvih šest minuta igre imali su veliku 3:0 prednost. U vodstvo ih je doveo Ivan Raguž, a na 2:0 povećao je Andrej Markić fantastičnim udarcem s desetak metara. Renato Perić postiže pogodak za 3:0. Ekipa Brišnik smanjuje na 3:1, a gol je postigao Tomislav Čerdić. Momčad Ljubuškog pokazivala je kako je bolji protivnik i protivnički pogodak ih nije uzdrmao. Ubrzo nakon primljenog pogotka postižu pogodak za 4:1, a strijelac je Antonio Čuljak. Na 5:1 povećava Miroslav Pehar, a Andrej Markić svojim drugim pogotkom postavlja konačnih 6:1. U drugom poluvremenu igralo se manjim tempom, a pogodaka više nije bilo.

Liga Hercegovine se nastavlja večeras, 24. kolovoza. Odigrat će se dvije četvrtfinalne utakmice. U 20 sati i 30 minuta igraju predstavnik Mostara ekipa Rodoč 1 i momčad Ljubuškog. U 21 sat i 30 minuta sastaju se predstavnik Širokog Brijega momčad Knešpolje i predstavnik Gruda ekipa Donji Mamići.

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!