banerRC212

Ponedjeljak, 16 Kolovoz 2021

Jasenici od šumom obraslog brda prijeti sudbina kraške goleti

   Ni proteklog vikenda čapljinski vatrogasci nisu imali mira uz požar u podnožju Budisavine veliki požar u subotu popodne izbio je na Jasenici, doznali smo od Mate Jurkovića zapovjednika Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina. Vatrogasci su poslije velikih napora tijekom subotnjeg popodneva i noći, požar zaustavili tek u nedjelju oko tri sata izjutra. Bio je to već peti, šesti požar ovoga ljeta na Jasenici, što sugerira da je riječ o namjerno izazvanim požarima, čiji bi počinitelji trebali biti briga nadležnih državnih organa. Kako se stvari odvijaju jasenica bi u skoroj budućnosti od šumom obraslog brda mogla postati kamenita pustoš obrasla šikarom.

   Požar na području brda Budisavina ni nakon deset dana nije posve ugašen. Vatra još gori u podnožju brda i na lokalitetu Londža, a za sada je pod kontrolom. Riječ je o prostoru koje pripada općini Stolac. (dmu)

Umjeće trgovanja u rustikalnom obliku

   Prodavači domaćeg voća i povrća sve su uporniji i umješniji. Dokaz tomu je i slika uz prometnicu Dračevo – Neum, gdje se na štandu prije skretanja za Neum, nudi raznovrsno domaće voće i povrće. Istina prodavačica je na improviziranom cjeniku navela samo dva artikla koja očito smatra udarnim – lubenice i grožđe. Kao što se i vidi cijene su pristupačne, pa otuda nije ni čudo što putnici za Neum ili iz Neuma prema unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, zastanu radi kupovine. Koliko smo primijetili najbolju prođu ima lubenica. Prodavačicu koja uz put tajnama trgovačkog zanata uči i djecu – pitali smo što je cijena lubenice baš 0,29 KM. Namirujući kupce uz osmijeh odgovorila je lakonski – poslova tajna. Obrazloženju nema zamjerke.

D. Musa

Lana Ivanković dvadeseta kraljica čapljinskog karnevala

    Čapljina ima svoju dvadesetu kraljicu karnevala. Desetak čapljinskih kulturno-umjetničkih društava prijavilo je svoje kandidatkinje, a izbor žirija pao je na Lanu Ivanković iz Trebižata. Lana je članica HKUD „Seljačka sloga”. U prvoj izjavi za medija nova kraljica čapljinskog karnevala kaže:

   „Stvarno nisam očekivala da ću biti izabrana. Kad su me pozvali na razgovor mislila sam da ću biti jedna od nekih što su se prijavile, ali kada su mi rekli da sam izabrana ostala sam bez riječi”, kaže Lana koja je izgleda imala i jedan jak argument. U svom životopisu – CV-u, kako smo doznali od dobro obavještenih, na kraju je dodala da je „Mačetova unuka”. Inače, Marko Ivanković Mače je desetljećima zaštitni znak čapljinskih maškara.

   „Morala sam ga navesti, on je svakom u Trebižetu i Čapljini, pojam maškara. Izgleda da se žirija dojmio taj argument, ha, ha, ha. To je napisano kroz šalu, nisam se htjela uzdizati na račun djeda, ali izgleda da je dobro poslužilo, ha, ha, ha... kaže raspoložena Lana, a zatim govoreći o svom djedu nastavlja:

   „Djed je ponosan na mene, na to što ću biti jedna od glavnih faca na karnevalu. Odmah se raspitivao – može li mi se priključiti, u povorci. Ja sam mu rekla – to je moj dan, ne možeš”.

    Neposredno po izboru kraljici su dopale slatke brige.

   „Trenutno slijede izbor haljine, frizure, šminke, dogovor oko povorke, kako će sve izgledati, što su moja zaduženja...”

   -Je li izbor haljine težak?

   -Nije lagan, na raspolaganje su mi dali šest modela, stvarno lijepih, nekako ću se odlučit za jedan. Ako ne uspijem, konzultirati ću djeda, najbitnije da njemu bude najljepša”, kaže Lana uz obećanje da će se potruditi oko obavljanja zaduženja kraljice, a to je u prvom redu prezentacija Čapljine na skupovima karnevalske zajednice, karnevalima i slično. Upravo iz tih razloga kraljica se bira između članica kulturno-umjetničkih društava.

   Inače, Lana Ivanković upisala je zdravstveni studij, smjer radiologija, a nada se da će uz studij uspješno obavljati zaduženja karnevalske kraljice.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!