banerRC212

Petak, 30 Listopad 2020

Hercegovci se uzdaju u Dalmatince, u Čapljinu s cvijećem stigli i Brčaci

   Teško prohodan prvog dana vikenda bio je prilaz veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine. Uz stalne prodavače – sira, ribe, presadnica, peradi, jaja..., koji „pazarnim” petkom stižu na Veletržnicu, ovoga puta vladali su prodavači cvijeća. Ima ga svih vrsta od lončanica preko ikebana pa do cvijeća u saksijama:

   „Mi smo sve stariji, a cijene su već dvadeset godina iste. Lončanice su od 4 do 7 KM, a ikebane od 10 do 30 KM”, ističe Željka Kapular iz Čapljine, te dodaje:

   „Nama bi sada zbog lijekova, trebalo više novca, ali ne možemo ga preko cvijeća namaknuti. Mi imamo svoje, a kupci svoje želje, nastojimo se uskladiti”, dodaje gospođa Kapular, koja naglašava da je proizvodnja zahtjevana:

   „Vi svaki dan morate zalijevati cvijeće, redovito prehranjivati, paziti ga i rekla bih, maziti. Onaj tko uzgaja lončanice na more može otići samo koji sat. Rad je sličan kao da imate blago (stoku op. a.). Moraš biti stalno tu, ako preskočiš neku fazu, ništa od sezone”.

   Odmah do nje štand je Jagode Matić, koja posebice ističe:

   „Ovo je bila teška godina za proizvodnju. Mislim da je to posljedica vremenskih prilika, dosta cvijeća nije iscvjetalo. Razlog ne znam, možda je to posljedica sunčanog rujna. Za cvjetanje lončanica poželjne su što duže noći, kako bi se cvijet pravilno razvijao. Nastojali smo vještački stvoriti mrak, ali ni to uvijek nije sigurno”, kaže gospođa Matić, dodajući da su cijene standardne.

   „Nama je važno da se sve proda, pošto poto, teško je cvijeće bacati”.

   Namjenska proizvodnja cvijeća na jugu Hercegovine, postala je stalna djelatnost za dio obitelji. Tom proizvodnjom rijetko se bave poljoprivrednici, pa i hobisti, kroz proteklih četvrt stoljeća isprofilirao se sloj uzgajivača cvijeća. Nekima je to jedina djelatnost, a neki cvijeće kombiniraju s podudarnim djelatnostima.

   Vjerovali ili ne, na veletržnici smo susreli prodavača cvijeća iz Brčkog, koji je potegao s kraja na kraj BiH, nadajući se ovdje, boljoj prodaji. Njegov proizvodni asortiman unekoliko odudara od južnohercegovačkog. Specifičan proizvodni program nudi i Vlatko Bošković, konceptualni umjetnik iz Višića, koji kaže:

   „Svaka sezona je priča za sebe, pa tako i ova. Bilo je dosta problema u proizvodnji, na kraju osobno mogu biti zadovoljan. E, sad ovo nije zahvalno vrijeme ni za koga, niti za nas proizvođače, a niti za kupce. Jedno je sigurno, zbog korone bit će manje ljudi, ali mi se nadamo da će se sve rasprodati. Prošle godine sve se rasprodalo dan prije Svih svetih”.

S obzirom da će izostati uobičajeni posjeti iz inozemstva zbog pandemije korona virusa, na čapljinskoj veletržnici nade polažu u Dalmatince. Kod njih je manje razvijena proizvodnja lončanica, kao u Hercegovini, pa se očekuju da će „povući” viškove.

Tekst i foto: D. Musa

 

 

Prijave za lovce pripravnike

   Iz Lovačkog društva „Galeb” Čapljine, pozivaju sve zainteresirane za upis u lovačko društvo, odnosno lovce pripravnike u lovnoj 2020/21 godini da se jave u prostorije društva svakim radnim danom. Zainteresirani se mogu prijaviti i na broj mobitela 063/850-798. Natravno, uz gospodu mogu se prijaviti i dame.

Čapljinske cvjećarne se pripremaju za predstojeće blagdane

Blagdan Svih svetih i Dušni dan obilježava se početkom mjeseca studenog. Za vrijeme ovih blagdana odaje se počast svecima koje je Crkva proglasila svetima i onima koji nisu proglašeni svetima, ali su za vrijeme svog života ostvarili taj ideal, a potom se pohode groblja moleći se za duše pokojnika. 

Kakvo cvijeće žele žitelji Čapljine i kako teku pripreme poslušajte u tonskom prilogu: 

 

 

Zlatko Kojić novi trener GOŠK-a: Situacija nije dobra svaka utakmica do kraja za nas je kvalifikacijska

   Zlatko Kojić dugogodišnji prvotimac i kapetan GOŠK-a dočekao je svojih pet minuta i uskočio u vrelu trenersku klupu federalnog prvoligaša iz Gabele. On je već treći trener GOŠK-a u jesenskoj polusezoni što nije zabilježeno u stogodišnjoj povijesti kluba. Govoreći o aktualnom trenutku ovaj „vojnik kluba” kako sam za sebe u šali zna kazati, Zlatko Kojić, kaže:

   „Situacija nije nimalo dobra, nalazimo se na četrnaestom mjestu tri utakmice prije kraja, od čega dvije u gostima. Prvi trening s ekipom odradio sam u utorak. U razgovoru s dečkima rekao sam da moramo ove tri utakmice shvatiti kao kvalifikacijske, odnosno da pokušao spasiti što se može. Prva utakmica je u subotu u Travniku, gdje moramo pokušati nešto više napraviti. Nema nam druge. Stvarno smo u teškoj situaciji, moramo dati sve od sebe da već u Travniku dohvatimo koji bod.

   -Individualna kvaliteta igrača GOŠK-a, sigurno je iznad igara u proteklom razdoblju, kako igračima vratiti samopouzdanje?

   -Ekipa nam je dosta mlada, međutim u sastavu imamo i dobrih iskusnih igrača, ali se u ekipu uvukla neka nesigurnost. Pazite, četiri utakmice smo izgubili u zadnjoj minuti. Da smo na njima osvojili samo po bod, drugačiji razgovor bi sada vodili. Osobno nisam pristalica teze o sreći ili nesreći, međutim zaista nas nije htjelo. Radit ćemo na vraćanju optimizma i samopouzdanja, pa nam je zato i važna naredna utakmica u Travniku. Naši igrači siguran sam, vrijede puno više od mjesta koje trenutačno zauzimamo na ljestvici. Kud će bolji adrenalin nogometašima od činjenice da njihovo mjesto nije četrnaesto, međutim to treba pokazati na terenu, što do sada rezultati nisu pokazali. Nisam bio s prvim timom, ne znam pojedinosti, ali moramo puno bolje od nego do sada.

   -Prema dojmu iz proteklih dvanaest kola, Travnik baš i nije prilika za vađenje?

   -Skupili smo već dosta informacija o njima. Travnik je jedna mlada, poletna ekipa koja igra čvrsto, agresivno, posebice na svom terenu, gdje pritiskaju svih devedeset minuta. Mi ćemo na njihovu agresivnost pokušati odgovoriti našom borbenošću, pa ćemo vidjeti koliko tko vrijedi. Jedno je sigurno u Travnik nećemo ići s kako se to kaže – bijelom zastavom, idemo se boriti i nadigravati.

Test i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!