banerRC212

Četvrtak, 29 Listopad 2020

Programi zapošljavanja: Grad Čapljina i USAID za četiri programa osigurali 40.000 KM

   U Velikom salonu u zgradi gradske uprave u Čapljini potpisani su ugovori s četiri odabrane korisnice u sklopu USAID-og Programa podrške marginaliziranim grupama. Ugovore o dodjeli sredstava za pokretanje i razvoj poslovanja s odabranim korisnicama – Marijom Matić-Limov, Majom Pažin, Ivom Borovac i Suzanom Vegar, potpisali su dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine zajedno sa Zerinom Selimović predstavnicom USAID-a. Podršku su dobili sljedeći programi: Salon za njegu kućnih ljubimaca – Maja Pažin, Kozmetički salon – Iva Borovac, Frizerski salon „Marija” - Marija Limov-Matić i Salon za njegu tijela – Suzana Vegar. Govoreći o navedenom programu dr. Smilja Vidić, gradonačelnik Čapljine je rekao:

   „Mi smo još u veljači ove godine prijavili na natječaj kojeg je raspisao USAID, a radi se o programu za razvoj poduzetništva žena. Čapljina je jedan od devet gradova, odnosno općina, koje su prošle na tom natječaju. Zatim smo krenuli s odabirom potencijalnih korisnica, održali niz sastanaka s kandidatkinjama da bi se na raju odabir sveo na četiri programa koje je odabrala šestočlana komisija u koju su bile uključene i kolege iz USAID-a. Ta četiri programa su prepoznana kao dobre ideje, odnosno nešto što će biti održivo i u konačnici rezultirati samozapošljavanjem. Vjerujte da u ovim vremenu pandemije korona virusa svako radno mjesto je zlata vrijedno”.

   Na projekt se osvrnuo i Aldin Alić, USAID-ov glasnogovornik:

   „Program podrške marginaliziranim skupinama je uspostavio ovaj fond još 2017. godine i od tada je realiziran u 27 lokalnih zajednica u BiH. Čapljina je u ovom trećem ciklusu jedan od gradova koje smo podržali, odnosno s kojima surađujemo na razvoju podrške marginaliziranim ženama. Kriteriji su takvi da jedinice lokalne samouprave se prijavljuju u skladu s njihovim proračunima, odnosno koliko su spremne izvdvojiti, što opet ovisi i od potreba lokalne zajednice. USAQID je ustrojio svoju komisiju za odabira zajednica i potpisuje ugovore s jedinicama lokalne samouprave. Do sada je za tu svrhu izdvojeno preko 1,7 milijuna maraka”.

   Valja reći da će uz novčanu podršku korisnicama će biti pružena stručna i mentorska podrška tijekom prve godine poslovanja i razvoja poslovanja. Od odobrenih projekata posebice je zanimljiv program – Salon za njegu kućnih ljubimaca. Koji će biti jedinstven u Čapljini i okruženju.

Tekst i foto: D. Musa

Na virtualnom koncertu „Škrinja našega blaga” u Duisburgu: Sudjelovat će i čapljinski trio

   Koncert posvećen očuvanju hrvatskog tradicijskog blaga u tuđini pod nazivom „Škrinja našega blaga” održat će se u subotu 31. listopada. Organizatorice su Tanja Maleš-Krznar i Matea Varvodić članice Folklorne skupine „Adria Duisburg” iz njemačkog grada Duisburga. Koncert će se održati pod pokroviteljstvom Udruge Saveza Hrvata Duisburga. Zainteresirani za sudjelovanje trebali su poslati video materijal. Javni poziv je zainteresirao čapljinski trio, pjevače tradicijskih pjesama, poslali su svoj uradak, koji je prošao stručnu ocjenu, pa će kao jedini predstavnici BiH u subotu nastupiti, na koncertu „Škrinja našega blaga”. Govoreći o nastupu i motivima Ivan Vidić, jedan od trojice raspjevanih Čapljinca, kaže:

   „Za nas je zanimljiv bio poziv organizatora folklorne skupine „Adria” iz Duisburga, te smo odlučili sudjelovati na večeri folklora koja će biti on line, a moći će se pratiti putem linka. Nas trojica iz Čapljine, to jest iz čapljinskih sela – Dejan Krešo iz Šuškova Naselja, Antonio Sušac iz Trebižata i moja malenkost, Ivan Vidić iz Dretelja, odlučili smo sudjelovati predstaviti se tradicionalnim pjesmama, gangom i bećarcom. Snimali smo na atraktivnim lokacijama oko grada, Čapljine, u Počitelju na kuli, zatim villi rustici Mogorjelo, te na željezničkom kolodvoru”, ističe Ivan Vidić, te pojašnjava:

   „Predstavili smo čitavu Čapljinu kroz slike i kroz video sadržaj, sve to smo upotpunili s našim gangom i bećarcem. Tako će Čapljinu i našu tradicijsku pjesmu, vidjeti i čuti ne samo u Njemačkoj nego u čitavom svijetu. Moram reći da su nam nastup i angažman na izradi spota, dobro došao u ovoj korona pauzi, kada su otkazane brojne manifestacije”.

   Uglavnom, raspjevani mladi Čapljinci će se po prvi puta ogledati na virtualnom koncertu u inozemstvu, te sa zanimanjem iščekuju kako će sve to izgledati.

D. Musa

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!