banerRC212

Utorak, 20 Listopad 2020

Novka Ratković iz Nevesinja: Po drenjine se mora u planinu, nije čudo što su tri marke!

   Ponuda na veletržnioci u Tasovčićima kod Čapljine, sve je raznovrsnija. Među ostalom robom svakog petka, nudi se svježe i prerađeno šumsko voće i eko proizvodi, a prodavačica te specifične robe je Novka Ratković iz okolicer Nevesinja koja o svom poslu kaže:

   „Ovo šumsko voće divlje kruške, drenjine, šipurke, divlje jabuke ..., sakupljamo po šumi beremo. Nije uvijek lako naći ni u šumi, drenjina slabo ima ove godine, velika je potražnja, a mala ponuda. Idemo kilometrima u planinu da bi nešto ubrali. Sada su tri marke na početku sezone bile su marku za kilogram“, veli Novka pa nastavlja priču o proizvodima od drenjine

   „Od drenjina pravimo sokove, od šipurka marmeladu. Sok od drenjina nije teško napraviti, na jedno kilo drenjina stavi se kilogram šećera i litar i pol vode, to se kuva da se malo zgusne, onda se procijedi. Nema tu tajni, najveća je tajna otići u šumu i ubrati drenjine, ha, ha, ha. Sve je bez korzenvansa i dodavanja, samo osnovno. Sok može trajati dugo, ako se ne otvara, a kad se otvori onda ne može više od sedam dana, mora se trošiti“, kaže gospođa Novka, te nastavlja:

   -Od šipurka pravi se marmelada. Ne radimo mi to na male količine, u nas to ide na više, recimo dvadeset kila, onda to ide na presu, zatim se doda šećera, kuha i pakuje. Kupci su zadovoljni, imamo stalne mušterije, zadovoljni mi i oni.

   -Znači, sugrađani su nam ekološki sve osvješteniji?

   -Mogu reći da su nam ovi proizvodi od divljeg voća sve traženiji, pa se moramo truditi, tražiti i kad voće ne rodi, ići dublje u planinu. Tu smo svakoga petka. Nudimo i eko mrkvu, cveklu, krumpir, crveni i bijeli luk, suhe šljive, suhe kruške, raževeo, pšenično i heljdino brašno…, sve naše domaće.

   -Kakve su cijene eko povrća sa što bi narod rekao sa „bravije prpe“?

   -Mislim da su cijene pristupačne, marku i pol su mrkva i cvekla, crveli luk je marku, bijeli luk je 8 do 10 maraka, refuzni je 8 maraka, vijenci su 10 maraka, krumpiri su 70 feniga, suhe šljive i kruške su po 5 maraka, upakirane prerađevine su skuplje...

   -Koliko traje sušidba šljiva i krušaka?

   -Sušenje šljiva na prirodan način traje od dvadeset do mjesec dana. Ove jeseni morali smo malo i ložiti, jer je bilo puno kišnih dana. Kruške smo ranije brali dok je bilo lijepo vrijeme, a sušenje traje sedam do deset dana“, kaže gospođa Novka, koja se već priprema za zimu, kada će na štandu uz navedeno biti i druge robe:

   „Za zimu od jedanaestog do trećeg mjeseca, u ponudi će biti čvarci, svinjska mast, suho meso – svinjetina, bravetina, govedina, kobasice, sudžuka, krvavice, domaća jaja…“

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!